Kollégák kis segítséget kérnék mivel kezdő vagyok.Mi lehet az oka hogy egyes lombtrágyákat virágzásban(kezdetén) már nem lehet gabonákban használni.Milyen kárt csinál?
Válasz Gatti #19629. hozzászólásáraNálunk már szárad el virágzásban...... Ilyet még nem láttam mióta eszemet tudom, és ami a legrosszabb fájdalmasan elkeserítő és tehetetlen vagy.......Látod tönkremenni az éves munkádat, befektetésedet, családod megélhetését. Kibaxott xar érzés.
Válasz t.peti #19628. hozzászólásáraNálam szépen dolgozott.
Bayerosok árpában ilyen száraz időben ajálják amikor úgymond az árpa már bent a szárban kezdi a virágzást. Sajnos ez nálam van idén.
Ahol nem tiporta xarrá a szarvas, ott körülményekhez képest jó az árpám foltokban, erdő mellett majdnem nulla, meg domb alján is ahol télen víz megnyomta a lápában, ott is foltokban nullás.
Egyik tábla az nagyon gatya, ha nem kap esőt a kalász nevelésekor akkor tényleg közel lesz a 10 mázsához, másik jobb azért, főleg mint írom, foltokban.
Válasz határjáró #19630. hozzászólásárapassz, mert most nincs nekünk nyugati fajta. De pl a szomszéd is MV-t vetett csak nemtom milyen fajta, annak viszont majdnem fele ekkora kalászai vannak. Sztem ha nincs eső akkor mind1 milyet vetsz.
Válasz t.peti #19624. hozzászólásáraCsak a Falcon sem tudja igazán a fuzáriumot,abban a Prosaro nálam a favorit.Tavaly volt mindkettő, a Falconhoz képest sokkal jobb kalászvédelemben a Prosaro. De tavaly esős idő volt,idén lehet nem is kell kalászvédelemmel foglalkozni.
Válasz lac* #19615. hozzászólásáraFujtuk már többször is régebben az Arteát(Kités alternativája a Pannon), egy szemmel nem volt több fuzárium benne mint mikor Falcon Pro-val fújtuk, mindkettő max dózissal ment.
Válasz t.peti #19614. hozzászólásáraAz Arteát valóban kivontak, mi Magnelloval mentünk idénkalászvédelemkor, zászlóslevélnél mentünk Elatussal. De valóban az Elatus drága szer.
Válasz Szabi993 #19616. hozzászólásáraMind a kettő jó!
De az Elatus Era nyilván dupla olyan drága ez már egy 21. századi szer.
Ki mennyit akar költeni rá.
Válasz t.peti #19614. hozzászólásáraArtea ki van vonva a forgalomból.
Olcsó megoldás lehet, egy tebukonazol pl. Teson, Tebusha, Riza.
Drágább Opera New, Osiris, Green Star...
Haveromék Elatus Era-val csinálják ma is...drága szer, de tavaly óta használják, jók a tapasztalatok,élettani hatás meg egészséges volt a kalász végig.
Válasz t.peti #19614. hozzászólásáraSzerintem a kalászfuzáriumra az artea nem hat,csak ráírják majdnem minden gömbaölőszer a cimkéjére. Olyan szer kellene amiben van minnél több protiokonazol. Én is ezt nyomozom,ha csapadékosra fordulna az idő,legyen valami viszonylag olcsó anyag.
Artea-nal van olcsóbb alternatíva ?
Valami olcsó szer kéne, a haldokló gabonákra, de legyen is valami védelem ha esetleg valami csoda folytán csapadékosra fordulna az idő.
Válasz osztro.m #19611. hozzászólásáraAmikor fújod nem tud bemenni a fülkébe valahogy a permetszer?
Gondolok arra, amikor fordulsz és beszívja a szellőző ventilátor.
Hagymánál használtunk preemergensen Stomp Aqua-t. Irja hogy 60 nap a várakozási idő fogyasztásnál, de a hagymánál zárójelben irja hogy zöldhagymaként nem fogyasztható. Akkor most mi az igazság?
kiemelkedő minőség és nagy termőképesség
•valamennyi termőhelyre, intenzív és extenzív technológiákhoz egyaránt
•kiváló lisztharmat- és rozsdatolerancia
A GENIUS exportképes minőséget nyújt meghökkentő mennyiségben, továbbá kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságokkal és kimagasló stressz-toleranciával rendelkezik. Nemcsak a termelők legmagasabb elvárásainak felel meg, hanem az európai malmok érdeklődésének középpontjában is áll. A prémium malmi búza kategóriába tartozó GENIUS megtestesíti mindazon tulajdonságok összességét, amit ma egy korszerű fajtától elvárnak a termelők.
Kiemelkedő termőképessége mellett minősége is meggyőző. Télállósága, szárazságtűrése és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége révén még a legnehezebb körülmények között is megállja a helyét. Valamennyi termőhelyre, extenzív és intenzív technológiákhoz egyaránt ajánlott fajta.
Az MGSZH 2008-2010 közötti vizsgálati időszakában az egyetlen olyan fajtajelölt volt, amely „A” minőségi besorolással kapott állami elismerést – mindezt úgy, hogy a minőségi standard fajták termésátlagát több mint 13%-kal múlta felül. Kiegyensúlyozott eredményeinek köszönhetően a GENIUS a NÉBIH hivatalos kísérleteinek új standard fajtája lett.
Válasz Bobo77 #19600. hozzászólásáraJanuár 12
Február 53
Március 61
Április 7
Május eddig 14
Azt hiszem ehhéz képest nem rossz.
De majd a mázsa megmondja!
26345 hozzászólás
Válasz tudatlan20 #19643. hozzászólásáraPerzselés veszély miatt
Válasz tudatlan20 #19643. hozzászólásáraNémelyiket a méhek miatt nem lehet.
Kollégák kis segítséget kérnék mivel kezdő vagyok.Mi lehet az oka hogy egyes lombtrágyákat virágzásban(kezdetén) már nem lehet gabonákban használni.Milyen kárt csinál?
Válasz Tom250 #19641. hozzászólásáramint egy foci pálya
Kis érdekesség.

Az oka nagyon egyszerű, vadkáros terület de csak a tábla felére elegendő szálkás vetőmagot kaptam.
Válasz Sz_Pisti #19639. hozzászólásáraNem, igen siralmas látvány. Soha ne legyen ilyened.
Válasz gazda001 #19637. hozzászólásáraTegyél fel, légy szíves!
Válasz Gatti #19629. hozzászólásáraNálunk már szárad el virágzásban...... Ilyet még nem láttam mióta eszemet tudom, és ami a legrosszabb fájdalmasan elkeserítő és tehetetlen vagy.......Látod tönkremenni az éves munkádat, befektetésedet, családod megélhetését. Kibaxott xar érzés.

Válasz Vinkó 75 #19635. hozzászólásáraTegyek fel én is??? Elsírnátok magatokat a még látványtól is......
Válasz Vinkó 75 #19635. hozzászólásáraEz igazán jól mutat
Itt már virágzik a búza tritikale
Válasz t.peti #19628. hozzászólásáraNálam szépen dolgozott.
Bayerosok árpában ilyen száraz időben ajálják amikor úgymond az árpa már bent a szárban kezdi a virágzást. Sajnos ez nálam van idén.
Ahol nem tiporta xarrá a szarvas, ott körülményekhez képest jó az árpám foltokban, erdő mellett majdnem nulla, meg domb alján is ahol télen víz megnyomta a lápában, ott is foltokban nullás.
Egyik tábla az nagyon gatya, ha nem kap esőt a kalász nevelésekor akkor tényleg közel lesz a 10 mázsához, másik jobb azért, főleg mint írom, foltokban.
Válasz határjáró #19630. hozzászólásárapassz, mert most nincs nekünk nyugati fajta. De pl a szomszéd is MV-t vetett csak nemtom milyen fajta, annak viszont majdnem fele ekkora kalászai vannak. Sztem ha nincs eső akkor mind1 milyet vetsz.
Válasz Gatti #19629. hozzászólásáraA martonvasariak se bírják jobban mint a nyugatiak?
jelenleg ilyen, ez nem a búza éve lesz

MV Kolo
Válasz kukaccsosz #19626. hozzászólásáraA Delaro mit tud az emlitettekhez képest ?
Én csak Tangó Start vettem de ha nem esik nem rakom rá.
Ez a mostani 1-2-3 mm többszörre lehullva nem az amit esőnek hívunk...
Fuzarim ellen a prosaro és az osiris a legjobb.
Válasz t.peti #19624. hozzászólásáraCsak a Falcon sem tudja igazán a fuzáriumot,abban a Prosaro nálam a favorit.Tavaly volt mindkettő, a Falconhoz képest sokkal jobb kalászvédelemben a Prosaro. De tavaly esős idő volt,idén lehet nem is kell kalászvédelemmel foglalkozni.
Válasz lac* #19615. hozzászólásáraFujtuk már többször is régebben az Arteát(Kités alternativája a Pannon), egy szemmel nem volt több fuzárium benne mint mikor Falcon Pro-val fújtuk, mindkettő max dózissal ment.
Válasz Devyd #19619. hozzászólásáraÉn is azt hittem, de forgalomban van 2021.07.31.-ig.
Válasz t.peti #19614. hozzászólásáraAz Arteát valóban kivontak, mi Magnelloval mentünk idénkalászvédelemkor, zászlóslevélnél mentünk Elatussal. De valóban az Elatus drága szer.
Válasz Szabi993 #19616. hozzászólásáraMind a kettő jó!
De az Elatus Era nyilván dupla olyan drága ez már egy 21. századi szer.
Ki mennyit akar költeni rá.
Válasz Mtz 550E #19617. hozzászólásáraKi lehet, baja nem lesz tőle, de ilyenkor kén, magnézium, mangán nitrogén is kell neki.
Válasz t.peti #19614. hozzászólásáraArtea ki van vonva a forgalomból.
Olcsó megoldás lehet, egy tebukonazol pl. Teson, Tebusha, Riza.
Drágább Opera New, Osiris, Green Star...
Haveromék Elatus Era-val csinálják ma is...drága szer, de tavaly óta használják, jók a tapasztalatok,élettani hatás meg egészséges volt a kalász végig.
Válasz kukaccsosz #19606. hozzászólására
Ez milyen?
Most kalászhányás előtt még lehet kijuttatni cinket és rezet a búzára? Köszönöm!
Kinek, hogy vált be a Falcon Pro vagy Elatus era kalászvédelemre? Mi a vélemény róluk?
Válasz t.peti #19614. hozzászólásáraSzerintem a kalászfuzáriumra az artea nem hat,csak ráírják majdnem minden gömbaölőszer a cimkéjére. Olyan szer kellene amiben van minnél több protiokonazol. Én is ezt nyomozom,ha csapadékosra fordulna az idő,legyen valami viszonylag olcsó anyag.
Ki mivel oldja meg idén a kalászvédelmet ?
Artea-nal van olcsóbb alternatíva ?
Valami olcsó szer kéne, a haldokló gabonákra, de legyen is valami védelem ha esetleg valami csoda folytán csapadékosra fordulna az idő.
Válasz osztro.m #19611. hozzászólásáraAmikor fújod nem tud bemenni a fülkébe valahogy a permetszer?
Gondolok arra, amikor fordulsz és beszívja a szellőző ventilátor.
Tegnapi 10mm eső után a búza 10cm nóvekedett előtte 10cm egy honap alatt ÉLETMENTŐ volt és nem bőmből a szél,lehet hogy le lehet aratni
Válasz fendt309 #19584. hozzászólásáraSekator+Puma+Decis Mega
Válasz kukaccsosz #19606. hozzászólásáraLáttam hasonló képeket. Ez nagyon komoly év lesz!!
Válasz kukaccsosz #19608. hozzászólásáraAkkor az csak ősszel fog a piacra kerülni.
Köszi szépen.
Válasz határjáró #19607. hozzászólásáraZöldhagymában nincs engedélyezve!
Válasz kukaccsosz #19606. hozzászólásáraKicsit eltérő a témától de lenne egy kérdésem.
Hagymánál használtunk preemergensen Stomp Aqua-t. Irja hogy 60 nap a várakozási idő fogyasztásnál, de a hagymánál zárójelben irja hogy zöldhagymaként nem fogyasztható. Akkor most mi az igazság?
Köszi előre is :D
Na ez megadta magát (úgy tudom nem Génius)

Válasz envagyok2 #19604. hozzászólásárajujujjj
kiemelkedő minőség és nagy termőképesség
•valamennyi termőhelyre, intenzív és extenzív technológiákhoz egyaránt
•kiváló lisztharmat- és rozsdatolerancia
A GENIUS exportképes minőséget nyújt meghökkentő mennyiségben, továbbá kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságokkal és kimagasló stressz-toleranciával rendelkezik. Nemcsak a termelők legmagasabb elvárásainak felel meg, hanem az európai malmok érdeklődésének középpontjában is áll. A prémium malmi búza kategóriába tartozó GENIUS megtestesíti mindazon tulajdonságok összességét, amit ma egy korszerű fajtától elvárnak a termelők.
Kiemelkedő termőképessége mellett minősége is meggyőző. Télállósága, szárazságtűrése és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége révén még a legnehezebb körülmények között is megállja a helyét. Valamennyi termőhelyre, extenzív és intenzív technológiákhoz egyaránt ajánlott fajta.
Az MGSZH 2008-2010 közötti vizsgálati időszakában az egyetlen olyan fajtajelölt volt, amely „A” minőségi besorolással kapott állami elismerést – mindezt úgy, hogy a minőségi standard fajták termésátlagát több mint 13%-kal múlta felül. Kiegyensúlyozott eredményeinek köszönhetően a GENIUS a NÉBIH hivatalos kísérleteinek új standard fajtája lett.
forrás: https://www.saaten-union.hu/index.cfm/action/varieties/cul/445/v/2620.html
Válasz kissanya #19598. hozzászólásárade hogy a penába, h a génius ennyire megadta magát idén?
Válasz apuci #19602. hozzászólásáraItt idén ennek pont a fele hullott...
Annak is zöme márciusig, azóta két hónap kb 17mm, 8 részletben...
Válasz Bobo77 #19600. hozzászólásáraJanuár 12
Február 53
Március 61
Április 7
Május eddig 14
Azt hiszem ehhéz képest nem rossz.
De majd a mázsa megmondja!
Válasz Gatti #19599. hozzászólásáraez pont az. akkor rendben, köszi
Válasz apuci #19596. hozzászólásáraEz betalál...
Mennyi esőtök volt idén?
Válasz kissanya #19598. hozzászólásáravan olyan fajta amelyik így bújik ki, asszem a genius is ilyen.
Sziasztok! Szerintetek ez a kalász csavarodás is a szárasságtól van vagy ez teljesen természetes és majd kinövi?

Válasz mtz1221 #19591. hozzászólásáraNálunk talstar néven szórtuk,már kivonták.
Mondjuk tudott érdekes tüneteket.
Gk csillag