Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Terménytároló csarnok, szín, épület tervezés, építés, szigetelés új
- Szénatermés új
- Permetezés új
- Zártkert, kiskert, konyhakert, háztáji új
- Napraforgó-termesztés új
- Lucerna telepítése, termesztése új
- Héj nélküli olajtökmag termesztése új
Cikkajánló

A Szegedi Vízőrzők megmutatták a jövőt: 100 hektáros mintaterülettel üzentek az aszálytól rettegő agráriumnak
A szegedi szikes tavak helyreállítása megmutatja, hogyan javíthatja a...

737 hozzászólás
Pont ezen megy az agyalás nálam is, hogy milyen fúvókát vegyek, mert idő szűkében (pláne az idei tavaszon, hogy nagyon rövid az optimális szórásra alkalmas időjárás), meg mert egyedül vagyok, a placcok asztal simák, és a leichler idk 04-el is hasítok 12-15km/h között, és mikor már 7 bár fölé megy a mutató, nem az igazi no. És mint itt sokan mások én is a mindenes fúvókát keresem. Volt idkt 04-es, de akkor még mtz+lengyel vegyszerező volt, és azzal nem igen lehetett 8nál többel menni, de tökéletes volt. Most szerintem a befutó az IDKT 120 05-ös lesz. Igaz már csak a kalászvédelem van hátra, napraforgó egyszikű írtás meg gomba, de már nagyon cserés a 04es IDK.
Válasz Gandhy #435. hozzászólására9,5 km/h
Válasz mtz1221 #433. hozzászólására250 liter - 8,5 km/h - 3 bar - 05 légbeszívásos
Válasz R Sándor #430. hozzászólásáraJó is hozzá a 2,5 bar. Ha megnézed a táblázatot hozzá, 1-6 bart ír, de ezen belül 1-3 a javasolt.
A légbeszívásos fúvókáknál csak látszólag nagy a cseppméret, szemmel is látszik a különbség, legalábbis én láttam, mikor először csak egy légbeszívásost raktam be próbaként, látszott hogy más a sugara. Nagyobb cseppek keletkeznek, de ezek buborékok, a nagyobb tömeg miatt nehezebben sodródnak el, a növényre érve viszont kidurrannak, így finom permettel beterítik a levelet.
Válasz R Sándor #431. hozzászólásáraA 300 liternél van a hangsúly. Én 250-el megyek 1.5-2 báron majdnem mindennel, de 180 liternél már nem működik.
Válasz fexco #426. hozzászólásáraRókaluk vakondtúrás felétek nincs ? Lassan járnál ráérnél csajozni is.

Válasz R Sándor #430. hozzászólásáraJa így 7 km / H nal 300 liter megy ki.
Válasz tothgazda #428. hozzászólásáraÉrdekes én 2,5 barral fújok mindent IDK 120--05 barna fuvokaval . hiába írják pl a pulsal- hoz hogy nem ajánlott a nagy cseppmeret mégis hatásos a gyomìtas !!!
Válasz tothgazda #428. hozzászólására1,5 bar és nem sodródik, nagyon jó a szóráskép! Gyümölcsösben Albuz TVI a legújabb ketyere, ahogy Gyökös Barna mondta: ebben már van egy kis tudomány is...
A légbeszivásos fuvokáknál a minimális 4 atm. nyomásnak meg kell lenni, mert ők innét kezdenek igazán jól dolgozni és így mindenki eldöntheti, hogy mennyi vizzel,milyen sebességgel,milyen fuvókával kell hogy dolgozzon.
Válasz fexco #426. hozzászólásáraMűtrágyát meg 20km/h-val szeretek szórni...
Válasz gcastle #425. hozzászólásáraén is 12vel nyomon.egyértelmű az az alap,hogy autópálya legyen a talaj....van egy 15hektáros tábla,nyitástól csukásig pontosan 1 óra.jó az....
Válasz kis Zombi #421. hozzászólásáraUG3000/24 SUPER van, azzal lehet hasítani! No meg talajelmunkálás-függő is! Amúgy lengyel 600/12-vel, önbeállós kerettel csináltam 10-en pár éve, tudom miről beszélsz! A lengéscsillapítás egy rugó és pár kötélszív-kötélbilincs-sekli kérdése! Feltéve, hogy drótköteles a keret emelése...
Válasz kis Zombi #422. hozzászólásáraMondjuk ezen én is elgondolkodtam, hogy simából még legyen egy garnitúra, pár ezer ft plusz már nem oszt-szoroz, egy minőségi garnitúra mellett.
Válasz dnsv #420. hozzászólásáraKöszi!

Nitrosolt én nem szórok, egyébként én is nagyon az IDK-nál ragadtam le, csak még itt nem tudtam, hogy 0.3, vagy 0,4 legyen.
Letöltöttem a lechleres alkalmazást, ott még adhat némi támpontot.
Gyorsan meg ezzel a ketyeróval nem kell hasítani, mert az első körön lapraszerelt lehet
Válasz dnsv #420. hozzászólására+1
15 ha-ra a 03-as légbeszívásos az elsődleges. Esetleg lapossugarasból Lengyel fúvóka 80 Ft+ jaffa/ db. áron.
Válasz gcastle #417. hozzászólásáraA 14 km/h csak lengéscsillapított kerettel biztonságos :-)) egy függesztett Forrás permetezővel 8 max 10 km/h a maximális munkasebesség.
Válasz Gumóka #419. hozzászólásáraSzia
Én az IDK12003-at javasolnám általánosra. Ha 6km/h-val mész akkor különösen elsodródás mentes, ha 8 vagy a felett akkor meg elég szépen porlaszt. Mindkét esetben 200liter/ha-al gondoltam.
Ha 300 liter környékét akarod kiszórni akkor pedig IDK12004 a jó választás 6-8-9km/ha tartományban.
Én így használom most is, nekem van több fúvóka is, de ez megy mostanában mindig. Kivéve persze a nitrosol, arra lapkázott fúvókák vannak használva RSM lengyel típusból.
Üdv
Válasz kis Zombi #416. hozzászólásáraEzt már kitapasztalták előttem, 15 éves eszköz, bár a kereten még volt utómunka, mert bár tartósan javították, de nem szépen.
Meg néhány csőcsere, látszik rajta a csillaggarázs, meg az, hogy fél colos locsolótömlővel helyettesítettek...
Arra rájöttem én is, hogy mindenre tökéletes fúvóka nincs, de próbálok egy arany középutat keresni ebben, a rutinos permetezősök tapasztalatai alapján.
Gyenge minőségűt sem szeretnék venni, de egy jobb fuvókából 2 garnitúrát tartani 15hektárra egyrészt a gép fél ára, másrészt nem "kihasználható.
Inkább legyen egy jó, aztán majd nyomással meg sebességgel valahogy kompenzálom a hátrányokat.
A mostaniakat mindenképp cserélni kell, nem egyformák, meg fehérre sütötte a nap őket.
Válasz gcastle #412. hozzászólására
Válasz kis Zombi #415. hozzászólásáraIDKT-120-05, 200-300 liter/ha között szórok, ha nagyon sietek akkor200/ha és 14km/h 24 méteres kerettel...
Válasz Gumóka #414. hozzászólásáraNekem van 3 Forrás permetezőm, kitanultam a hibáit, ha gondolod írj egy privátot telefonszámmal.
Olyan, hogy mindenre jó fúvóka nem létezik. Nekem pl. van 03-as és 04-es légbeszívásos fúvóka (gyomirtóhoz ) 03-as és 04-es lapossugaras lombtrágyához, gombaölőhöz. A kijuttatni kívánt lémennyiség, és a maximális munkasebesség szerint kell fúvókát választani. Én személy szerint 6 km/h val szeretek dolgozni, a 8 km már kicsit sok nekem. 150- 400 l/ ha lémennyiség között változik a dózis, gyomirtózni 2-4 bár között, lombtrágyánál akár 6 bár is előfordul ( ott nem gond az esetleges elsodródás.)
Válasz gcastle #413. hozzászólásáraSemennyivel, most vettem egy forrás permetezőt, ebben teljesen kezdő vagyok.
12-3 éve kerültem papa helyett párat, sose engedte szórni, csak akkor rosszul lett.
Válasz Gumóka #407. hozzászólásáraMennyivel szoktad szórni hektárját? 200 liter?
Válasz Gumóka #409. hozzászólásáraÉn IDKT-05-t használok, az tényleg mindenes! Na jó, azért nitrosolhoz van SJ7-04...
Válasz Nyomasek Bobo #410. hozzászólásáraVagy hsc motor arag légbeszívásos 1100br.
Válasz Gumóka #409. hozzászólásáraPermetezes.hu aixr br.1199huf
Válasz Gumóka #408. hozzászólásáraQrva telefon...

Válasz Gumóka #407. hozzászólásáraKép:
Bár a permetezős topicban hoztam fel a témát, most látom van ilyen is.

Találtam ezt a fúvókát, elég jó áron, olyan mindenre is ezt venném,0,4-est.
Viszont érdekes, ezt az IDK-t kompakt fúvókának írja, az ID-t meg csak lapossugarúnak, az ID mégis majdnem duplája árban...
Viszont gondolkodom a 0,3 és a 0,4 között még.
Válasz dnsv #405. hozzászólásáraBarna - 05
Alig használtam
Válasz Sz_Pisti #404. hozzászólásáraSzia
Milyen szinű?
Van egy garnítúra (32 db) TeeJet AIC fúvókám, amit nem használok, hátha érdekel valakit.
OK! Lehet teszek bele hagyományost...
Válasz vén cigány #400. hozzászólásáraJó ez is de 4 bár legyen, hagyományos kb úgy dolgozik 2,5 báron mint ez 4 körül.
Válasz vén cigány #400. hozzászólásáraa nagycseppes lefut a levéle
Ez jó lehet napraforgóban gombára ??? (3 bár nyomáson)
Vagy inkább a hagyományos légbeszívás nélküli?
Válasz t.romsics #398. hozzászólásáraEz jól sikerült! :( De ha normálisan csinálja kelő távolsággal szél csendbe nem hiszem hogy ilyen gond lenne Nálunk a repülő sem csinált ilyen károkat.
Válasz Doszpodm #397. hozzászólásáraLehet vele alkotni. A kukoricám mellett tavaly repcét deszikáltak, kapott belőle minden.
Sziasztok. Valaki Használt már Szántóföldi kultúrában Dronos permetezést? Ha igen: mennyire bevált a kevés vízel való védekezés pl Napraforgó Álományba.?
Válasz mtz1221 #395. hozzászólásáraKöszönöm. Nekem akkor jó lesz az egyréses.
Válasz Blahoncio #394. hozzászólásáraA pirosban pl az egyikben 1 darab 4 tizedes luk van,a másikban 2 darab 2 tizedes.De túl van ez gondolva.A régi permetezőmön Csak piros idk-k voltak,meglehetett azzal is mindent oldani gond nélkül.Ha fújt a szél mentem 1.5 bárral,ha apró porlasztást akartam akkor meg 3.5-4 bárral.A mostanin van piros duplaréses is,de napi szinten rakodnak a kis zöld szűrőjei.
Üdv Mindenkinek!
Van különbség az egy réses légbeszívásos és a két réses légbeszívásos fúvóka között??
Vagyis mi a különbség??
Válasz t.peti #392. hozzászólásáraSzia. Mennyire sima a terület? Billeg-e a keret? Ha nem, sok víz, nagy nyomás, légbeszívás nélküli dupla réses, a naprára teljesen a keretet ráengedve, éppen ne törje. Én így csinálnám..
Sziasztok,
Elég nagy napraforgóban akarnék Viballával foltozni.
Hogy tudnám legjobban lejuttatni a vegyszert a gyomokra ?
Adott legbeszivasos szimpla es duplaréses fúvóka is.
Kevés víz nagy nyomás(200liter és 4-5bar) vagy nagyobb lémennyiség és alacsonyabb nyomás(250 liter és 2.5-3bar) ?
Sziasztok,
Használ valaki 02-es nitrosol 5 lyukú fúvókát?
Válasz VDénes #389. hozzászólásáraÜdvözöllek!
Lehet ezekről a belógó fúvókákról képet találni valahol? Most néztem a nyírker oldalát de nem találtam.
Válasz 44claasgarantos #388. hozzászólásáraLengyelt
Nyírker Kft Nyíregyháza
Postáztak mindent
Napraforgoban belogos fuvokáka ki milyet használ milyen tipus honan érdemes rendelni