Válasz atisgyulai #4443. hozzászólásáraIgen, eddig eljutottam, ezért lenne jó a ha valaki meg tudná mondani, hogy az öntvény távtartónak mekkora a tárcsa felőli átmérője.Kiváncsi lennék hogy nagyobb e mint a heggesztetté.A heggesztett az 11 cm átmérőjű körön érintkezik a lappal.És én ezt kicsinylem.
Válasz Hogel #4441. hozzászólásáraNem passzolnak egymáshoz a lapok a távtartókkal. Nem teljes felületen, hanem csak egy körvonalon illeszkednek. Kisebb ívü lap, vagy új távtartó lesz a megoldás.
Nekünk csak egy távtartó volt más, ott tördelte a bellotta lapokat. Minél jobban összehúztuk, annál könnyebben törött.
Válasz csoppika #4439. hozzászólásáraNem nagyon van olyan márka ami még nem volt rajta.
Nem a tárcsalap hibája.A távtartó a bűnös.A távtartó között benntmarad mindig a tárcsalap közepe, és körülötte egyszerüen kitöredezik.Legutóbb(ma) egyben jött le a tárcsalap, mint amikor az almát meghámozod.A csutkája meg ottmaradt a torkán
Valaki le tudná nekem mérni, hogy a 30X30 as 230mm hosszú öntvény távtartó mekkora felületen fekszik fel a tárcsalapra?
Szeretném lecserélni a heggesztett távtartókat öntvényre, mert már unom hogy 3 naponta egyszerűen letörik tőben a lap.Gondolom az öntvény nagyobb felületen fekszik fel és jobban betámaszt, meg nem idomul el mint a heggesztett.
Válasz csoppika #4424. hozzászólására8-10km/h,ami átlag. Persze ez föld függő,mint a fogyasztás is.
Nekem bevált a 220-as távtartó.
A fogyasztás 10 literen belül van,de nem mérem ezt rendszeresen. Előfordul,hogy volt több is.
Válasz csoppika #4428. hozzászólásáraNem a traktorral van ott a gond hanem a 2,8 tonnával.Én is a 2,6 tonnás 30 laposat 9 km/órával bírom húzni,rendesen kinyitva meg tengelyig húzva.
Válasz VMisi #4421. hozzászólásáraMiért lehetetlen a 19cm?
560as lappal is kijön a 18 cm átmérőjű távtartóval az a 19 cm mélység.
Egy lazítás után simán leszalad ennyire a tárcsa. Legalábbis felénk tuti.
Homokon lazítás nélkül is lemegy. Ott pl nehezebb húzni egy 3m-es tárcsát mint a 3as ekét 30cm-en egy mtz 82-nek.
Válasz VMisi #4421. hozzászólásáraNem hiszem hogy lett volna hasznom belőle ha mellé beszélnék,csak leirtam a véleményem hogy a mi földjeinken mit látok. Keréken nem szeretem tartatni,mert vízszintezős a vonórúdja,és hullámos lesz a föld utána keréken használva.Ha meg a szögből veszek vissza akkor csíkos lesz nem vágja át rendesen.A beragadás meg szerintem a sárkaparókon múlik(az a lötyögős fajta a legjobb ragadósra).
Válasz emcett #4423. hozzászólásáraAz lehet de nem hiszem hogy létezik ennél gazdaságosabb ebbe a mélységben...
Nem tudom mennyire hagynak ki tárcsák ill teljes átfedés lehet e??
Válasz KSanyi #4419. hozzászólásáraMilyen gyosan tudod húzni? Mennyi naftából?
Aaz én 120as régi crystalom 8nál gyorsabban nem nagyon viszi a 2.5m tárcsám, ami 28q... Szinte mindig tartatnom kell...
Válasz mtz1221 #4420. hozzászólásáraHa feleslegesnek tartod, akkor miért tárcsázol ilyen mélyen?
Mellékesen én a 17-18 centit hihetetlennek tartom.
A 190-es távtartóval meg lágyabban van cumi a gyártó szerint, mert hamar beragad.
Válasz KSanyi #4419. hozzászólásáraLegfontosabbról nem beszéltek hogy mennyik a tárcsaközek ?? Enyém 220mm hát a MI földjeinken,nem is való semmire.Mikor ideális a föld akkor megy 17-18 centi mélyen,és olyan a munkája mint egy rosszabb szántásnak.De mai eszemmel a 190 mm osztást többre látom/becsülöm.Kevesebb naftával megy,apróbbra munkálja a földet nem bakhátazik.Meg feleslegesnek is tartom hogy tárcsával lejjebb kell menni,11-15 centitől.
Válasz VMisi #4418. hozzászólásáraA henger rendesen le van “nyomatva” a rugós állítókkal. De azért van az a helyzet,föld állapot,hogy kerékkel tartom.
90 lóerős Claas.
Válasz KSanyi #4416. hozzászólásáraÚgy értettem, hogy a kerék felemelve, de a henger meg "leengedve", így ugyanúgy lehet sekélyebben dolgozni, csak nagyobb tömeg megy a hengerre. Így próbáltad? Használható így?
Válasz VMisi #4412. hozzászólásáraHelló!
Én használok a képen szereplő tárcsát. Valószínűleg pont ezt,mert ha jól tudom,nekem csinált először ebből a típusból ékgyűrűset. 3,2-es,15 -15db 560-as lap,öntvény távtartók,2450kg. Teljesen meg vagyok elégedve a munkájával. Pár napja tárcsáztam le vele a zöldítést,jól csinálta. Bár idén a zöldítés nagyon gyenge lett,nem "szenvedtünk" vele,mint máskor. A gabonáknak is vele csináltam a magágyat,sok és kemény rög volt sajna.
Gabona tarlót és kukorica tarlót is jól megdolgozza.
Üdv!
Egy 2,5 méteres függesztett V tárcsát használunk. Lecseréltük az első tengelyen az összes tárcsalevelet, és azóta a tárcsa a jobb oldalon jobban belemegy a földbe mint a bal oldalon, így nagyon rossz munkát csinál. A bal oldalon az első levelek csak kapirgálják a földet, a hátsók pedig éppen hogy csak átfordítják. A jobb oldal meg majdnem szánt a tárcsa.
Csak annyi változtatás történt, hogy mivel az új levelek kicsit keskenyebbek voltak a régieknél egy 2 cm széles távtartót tettünk az legszélső tárcsa mellé, hogy a tengelyen levő menet elég legyen hogy meghúzhassuk a csavart, és egy új végelzáró kúp (vagy mi annak a neve) lett esztergáltatva, amire felfekszik a csavar.
Van ötletetek?
Köszönöm.
Milyen munkája van egy helti vagy metalwolf hagyományos középnehéz v tárcsának elől-hátul csipkés lapokkal, ékgyűrűs hengerrel egy csipkés lapos, ékgyűrűs rövidtárcsához képest?
Elvileg a kerekeket fel lehet emelni és a terhet rátenni a hengerre a rugókon keresztül.
Használ ilyet valaki? Vélemények?
Ilyen mellé elég lenne az egyenes lapos rövidtárcsa finomabb munkára.
Válasz Hogel #4409. hozzászólásáraAmikor lapot cserélsz nézd meg alaposan hogy mennyire pontosan illeszkedik a laphoz a távtartó.Olyankor szokott kitörni mikor csak 1-2 ponton fekszik fel a lap. Esztergán felszabályozni és megjavul.
Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem, hogy a 3.2 vontatott tárcsán mindig kitörik a jobb első , szélső tárcsalap a távtartó körül.Nagyon vigyázok rá de néha csak becsúszik egy jobbos forduló, és amikor egyenesbe rántja a gép már reccsen is.Már legalább 4 x cseréltem, kipróbáltam több gyártmányt.Idáig mindig 4mm est vettem.A kérdésem az, hogy a 4,5 es érezhetően erősebb lenne, illetve létezik e vastagabb 30 as tengelyhez 560 méretben.
Megoldás lenne e ha két tárcsalapot tennék be egyszerre a helyére?Próbált már ilyen megoldást valaki?
ha jól veszem ki ezekkel a munkaeszközökkel többször egymás után ugyan azon a nyomvonalon végigmenve prizmákat, teraszokat hoznak létre olyan földeknél ahol az esős évszak miatt nagy a talajerózió, és egyben vízmegtartó szerepe is van. A kisgazdáknak úgy segítenek, hogy a munkálatok felét a az állam állja.
A munka eszközök azért ilyen nagyok, hogy ne legyen túl meredek a prizma oldala így azt is megművelik.
- videó
5146 hozzászólás
Válasz Hogel #4441. hozzászólásáraVidd el esztergályoshoz a távtartókat egy lappal.Lekapja az ívüket se perc alatt a laphoz.
Válasz Hogel #4444. hozzászólásáraLehet hohy 11 centi...de lehet csak 3mm gyűrűben támaszt. Ha az öntvény íve se passzol, ugyanaz lesz a helyzet...
Válasz atisgyulai #4443. hozzászólásáraIgen, eddig eljutottam, ezért lenne jó a ha valaki meg tudná mondani, hogy az öntvény távtartónak mekkora a tárcsa felőli átmérője.Kiváncsi lennék hogy nagyobb e mint a heggesztetté.A heggesztett az 11 cm átmérőjű körön érintkezik a lappal.És én ezt kicsinylem.
Válasz Hogel #4441. hozzászólásáraNem passzolnak egymáshoz a lapok a távtartókkal. Nem teljes felületen, hanem csak egy körvonalon illeszkednek. Kisebb ívü lap, vagy új távtartó lesz a megoldás.

Nekünk csak egy távtartó volt más, ott tördelte a bellotta lapokat. Minél jobban összehúztuk, annál könnyebben törött.
Válasz Hogel #4441. hozzászólásáraSzóval mindegy milyen márka, mindet töri?
Válasz csoppika #4439. hozzászólásáraNem nagyon van olyan márka ami még nem volt rajta.
Nem a tárcsalap hibája.A távtartó a bűnös.A távtartó között benntmarad mindig a tárcsalap közepe, és körülötte egyszerüen kitöredezik.Legutóbb(ma) egyben jött le a tárcsalap, mint amikor az almát meghámozod.A csutkája meg ottmaradt a torkán
Válasz *** HM *** #4433. hozzászólásáranekem niaux van az szerintem jó!
Válasz Hogel #4437. hozzászólásáraMilyen márka a lap?
Válasz Hogel #4437. hozzászólására A régi is íves volt?
Válasz csoppika #4436. hozzászólásáraÍves a tárcsalap, és újak.
Válasz Hogel #4435. hozzászólásáraÚj a tárcsa? Dombor nyomott közepű a lap vagy íves?
Valaki le tudná nekem mérni, hogy a 30X30 as 230mm hosszú öntvény távtartó mekkora felületen fekszik fel a tárcsalapra?
Szeretném lecserélni a heggesztett távtartókat öntvényre, mert már unom hogy 3 naponta egyszerűen letörik tőben a lap.Gondolom az öntvény nagyobb felületen fekszik fel és jobban betámaszt, meg nem idomul el mint a heggesztett.
Válasz *** HM *** #4433. hozzászólásáraNos a niaux kibírta a betontömbbel körberakott kútfejet is... Pedig ki is emelte fél méterre a tárcsát

Melyik tárcsalap a királyabb bellota vagy niaux...?
Vagy más...
1 íve van ezeknek... fölrakásnál nincs gebasz?
Válasz mtz1221 #4430. hozzászólásáraIdén ahol könnyen szaladt, az haver kötött placca a mai szárazságban... És ott is belement...
Válasz csoppika #4424. hozzászólására8-10km/h,ami átlag. Persze ez föld függő,mint a fogyasztás is.
Nekem bevált a 220-as távtartó.
A fogyasztás 10 literen belül van,de nem mérem ezt rendszeresen. Előfordul,hogy volt több is.
Válasz csoppika #4428. hozzászólásáraNem a traktorral van ott a gond hanem a 2,8 tonnával.Én is a 2,6 tonnás 30 laposat 9 km/órával bírom húzni,rendesen kinyitva meg tengelyig húzva.
Válasz VMisi #4421. hozzászólásáraMiért lehetetlen a 19cm?
560as lappal is kijön a 18 cm átmérőjű távtartóval az a 19 cm mélység.
Egy lazítás után simán leszalad ennyire a tárcsa. Legalábbis felénk tuti.
Homokon lazítás nélkül is lemegy. Ott pl nehezebb húzni egy 3m-es tárcsát mint a 3as ekét 30cm-en egy mtz 82-nek.
Válasz Sk Laci #4425. hozzászólásáraFene tudja... Pedig generálozva van a szekér motorja... Naftapumpa elementek cserélve, fuvókák cserélve...
Válasz VMisi #4421. hozzászólásáraNem hiszem hogy lett volna hasznom belőle ha mellé beszélnék,csak leirtam a véleményem hogy a mi földjeinken mit látok.
Keréken nem szeretem tartatni,mert vízszintezős a vonórúdja,és hullámos lesz a föld utána keréken használva.Ha meg a szögből veszek vissza akkor csíkos lesz nem vágja át rendesen.A beragadás meg szerintem a sárkaparókon múlik(az a lötyögős fajta a legjobb ragadósra).
Válasz emcett #4423. hozzászólásáraAz lehet de nem hiszem hogy létezik ennél gazdaságosabb ebbe a mélységben...
Nem tudom mennyire hagynak ki tárcsák ill teljes átfedés lehet e??
Válasz csoppika #4424. hozzászólásáraNekem az öreg 12045 12-vel vite egyenesen a 3,5 m-es orosz tárcsát profilvasakal utánaterhelve.
Válasz KSanyi #4419. hozzászólásáraMilyen gyosan tudod húzni? Mennyi naftából?
Aaz én 120as régi crystalom 8nál gyorsabban nem nagyon viszi a 2.5m tárcsám, ami 28q... Szinte mindig tartatnom kell...
Válasz Pilátus #4422. hozzászólásáraHúzzál már bele egy ilyet egy kötött, agyagos talajon kukoricatarlóba... Rögtön nem lesz ilyen szép munkája...
Válasz _NB_ #4400. hozzászólásáraHoppá!
ilyent hol lehet venni??
Válasz mtz1221 #4420. hozzászólásáraHa feleslegesnek tartod, akkor miért tárcsázol ilyen mélyen?
Mellékesen én a 17-18 centit hihetetlennek tartom.
A 190-es távtartóval meg lágyabban van cumi a gyártó szerint, mert hamar beragad.
Válasz KSanyi #4419. hozzászólásáraLegfontosabbról nem beszéltek hogy mennyik a tárcsaközek ?? Enyém 220mm hát a MI földjeinken,nem is való semmire.Mikor ideális a föld akkor megy 17-18 centi mélyen,és olyan a munkája mint egy rosszabb szántásnak.De mai eszemmel a 190 mm osztást többre látom/becsülöm.Kevesebb naftával megy,apróbbra munkálja a földet nem bakhátazik.Meg feleslegesnek is tartom hogy tárcsával lejjebb kell menni,11-15 centitől.
Válasz VMisi #4418. hozzászólásáraA henger rendesen le van “nyomatva” a rugós állítókkal. De azért van az a helyzet,föld állapot,hogy kerékkel tartom.
90 lóerős Claas.
Válasz KSanyi #4416. hozzászólásáraMilyen géppel húzod?
Válasz KSanyi #4416. hozzászólásáraÚgy értettem, hogy a kerék felemelve, de a henger meg "leengedve", így ugyanúgy lehet sekélyebben dolgozni, csak nagyobb tömeg megy a hengerre. Így próbáltad? Használható így?
Válasz VMisi #4415. hozzászólásáraDe,szépen összetörte a rögöket!
Alapvetőleg a kerékkel tartom,ha teljesen eleresztve nem bírná a traktor.
Válasz KSanyi #4414. hozzászólásáraAz ékgyűrűs nem törte szét a rögöket?
Mivel tartod a mélységet, a kerékkel vagy a hengerrel?
Válasz VMisi #4412. hozzászólásáraHelló!
Én használok a képen szereplő tárcsát. Valószínűleg pont ezt,mert ha jól tudom,nekem csinált először ebből a típusból ékgyűrűset. 3,2-es,15 -15db 560-as lap,öntvény távtartók,2450kg. Teljesen meg vagyok elégedve a munkájával. Pár napja tárcsáztam le vele a zöldítést,jól csinálta. Bár idén a zöldítés nagyon gyenge lett,nem "szenvedtünk" vele,mint máskor. A gabonáknak is vele csináltam a magágyat,sok és kemény rög volt sajna.
Gabona tarlót és kukorica tarlót is jól megdolgozza.
Üdv!
Egy 2,5 méteres függesztett V tárcsát használunk. Lecseréltük az első tengelyen az összes tárcsalevelet, és azóta a tárcsa a jobb oldalon jobban belemegy a földbe mint a bal oldalon, így nagyon rossz munkát csinál. A bal oldalon az első levelek csak kapirgálják a földet, a hátsók pedig éppen hogy csak átfordítják. A jobb oldal meg majdnem szánt a tárcsa.
Csak annyi változtatás történt, hogy mivel az új levelek kicsit keskenyebbek voltak a régieknél egy 2 cm széles távtartót tettünk az legszélső tárcsa mellé, hogy a tengelyen levő menet elég legyen hogy meghúzhassuk a csavart, és egy új végelzáró kúp (vagy mi annak a neve) lett esztergáltatva, amire felfekszik a csavar.
Van ötletetek?
Köszönöm.
Milyen munkája van egy helti vagy metalwolf hagyományos középnehéz v tárcsának elől-hátul csipkés lapokkal, ékgyűrűs hengerrel egy csipkés lapos, ékgyűrűs rövidtárcsához képest?

Elvileg a kerekeket fel lehet emelni és a terhet rátenni a hengerre a rugókon keresztül.
Használ ilyet valaki? Vélemények?
Ilyen mellé elég lenne az egyenes lapos rövidtárcsa finomabb munkára.
Válasz Hogel #4409. hozzászólásáraVegyél egy használt elkopott 660-as lapot, ami 6 mm vastag.
Válasz Hogel #4409. hozzászólásáraAmikor lapot cserélsz nézd meg alaposan hogy mennyire pontosan illeszkedik a laphoz a távtartó.Olyankor szokott kitörni mikor csak 1-2 ponton fekszik fel a lap. Esztergán felszabályozni és megjavul.
Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem, hogy a 3.2 vontatott tárcsán mindig kitörik a jobb első , szélső tárcsalap a távtartó körül.Nagyon vigyázok rá de néha csak becsúszik egy jobbos forduló, és amikor egyenesbe rántja a gép már reccsen is.Már legalább 4 x cseréltem, kipróbáltam több gyártmányt.Idáig mindig 4mm est vettem.A kérdésem az, hogy a 4,5 es érezhetően erősebb lenne, illetve létezik e vastagabb 30 as tengelyhez 560 méretben.
Megoldás lenne e ha két tárcsalapot tennék be egyszerre a helyére?Próbált már ilyen megoldást valaki?
sziasztok BDT 6m-es tárcsája van valakinek? milyen a munkája? érdemes vele foglalkozni? t150 után lenne
Elkészült egy kis módsíitás rögtörőhenger került tárcsára

A Letáknál volt régebben.
Válasz Magister #4402. hozzászólásáraGoogle keresés tárcsatengelyre. Sok a találat, válogathatsz.
https://www.google.hu/search?q=t%C3%A1rcsatengely&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=dmU6PUXXmpuSFM%253A%252CbBad1f8Fue-2KM%252C_&usg=AI4_-kSJijqxksq4KopJsRu2-qvmSFHY0g&sa=X&ved=2ahUKEwipqb2VicrdAhVCC-wKHbyTDvgQ9QEwAnoECAYQBA#imgrc=dmU6PUXXmpuSFM:
Válasz Berkó_ #4403. hozzászólásáraNincs mit. Megértem. Mi csak földesúton járunk, ezért lett fix vázas.
Válasz Peti 8310 #4399. hozzászólásáraKöszönöm, de van egy kis gond, nem összecsukhatós... a vonulás nehézkes lenne nekem.
Kollégák!
Magyar tárcsához kellene 32-es négyzetes tengely...tudvalaki infót, hogy hol lehet beszerezni??
Segítségeteket előre is köszönöm.
Válasz _NB_ #4400. hozzászólásáraKíváncsiságból a gugli fordítóval utána olvastam,
- link
ha jól veszem ki ezekkel a munkaeszközökkel többször egymás után ugyan azon a nyomvonalon végigmenve prizmákat, teraszokat hoznak létre olyan földeknél ahol az esős évszak miatt nagy a talajerózió, és egyben vízmegtartó szerepe is van. A kisgazdáknak úgy segítenek, hogy a munkálatok felét a az állam állja.
A munka eszközök azért ilyen nagyok, hogy ne legyen túl meredek a prizma oldala így azt is megművelik.
- videó
A "V" tárcsa új fogalmat nyert számomra, na jó ez inkább két disztiller, vagy tárcsás eke, de mindenesetre nem piskóta.
Válasz Berkó_ #4396. hozzászólásáraNa feltettem a hirdetést, de még nem aktiválták.
Válasz Tobszi #4397. hozzászólásáraApám adataival van felrakva a hirdetés, vele tudod megbeszélni. Hívd fel nyugodtan!
Válasz Peti 8310 #4393. hozzászólásáraA hirdetésedben szereplő számon hívhatlak?
Érdekelne!