Válasz Gumóka #1078. hozzászólásáraAnno "sírkútból" öntöztek és permeteztek felénk.
Nemcsak klóros nemvolt hanem a nitrát és a kalcium magnézium is kicsapódott. Ami ugye a víz keménységét is befolyásolja.
Válasz Gumóka #1076. hozzászólásáraA klóros víz az nagyonjó!
Hypoval közömbösítjük a vegyszereket!
Mi a biok miatt használjuk, ugye nincs külön permetezönk hozzá!
Szerintem érdemes vele foglalkozni!
Sokan a bacit is kiteszik klórosvízzel.
Van aki profi a témában, próbálunk tanulni fejlődni.
De sokan nemszivesen osztjákmeg a tapasztalataikat.
Válasz envagyok2 #1070. hozzászólásáraNemértem mit rugózol ezen?
Van vizünk x ph val teszekhozzá savat, ami leviszi a phát oda ahová én gondolom.
Van egy nekünk bevált recept ami jól működik. Az, hogy a glifóhoz milyen ph kell az szerintem nem azfogja befolyásolni, hogy 4.8 vagy5 a permetlé phja.(csak példa)
Csak nagyságrendileg ottlegyen, ne 8legyen.
Én nemvagyok vegyész, nemérdekel a számítás, az eredmény érdekel.
Senkinek nem kötelező ígycsinálni.
Tapasztalatokat próbálunk egymásal megosztani és tanulni a más és saját hibáinkból.
A tudományos része nemajzfel minket.
Van phmérőnk és nem vaktában lövöldözünk.
Én legtöbször 6ph val permetezek, a gilfót szoktam lejjebbvinni.
És te?
Válasz termelo #1062. hozzászólásáralesz ki spihenpm, eljött a számolás ideje. fél liter salétrom. itt már megakadtam, a salétrom a salétromsav sója. arra gondolsz, vagy a salétromsavra? ha a sóra, akkor abból a fél liter az hány kiló? ha a savra, akkro milyen töménységűre, és mennyi a sűrűsége?
Válasz envagyok2 #1065. hozzászólásáraHa már tanulás, csak úgy eszembe jutott a gimiből, hogy van egy csomó vegyület aminek víz hozzáadása nélkül meg sem lehet mérni a ph-ját..
de qurva bonyolult lehet 1 gramm kekszet meg 1 gramm 7 ph-s desztvizet összekeverni majd megmérni a keverék ph-ját szerintem egy általános iskolás simán menne...
Válasz termelo #1064. hozzászólásáramester, tanulni akarok. sós keksz pH? hova kell dugjam a lakmusz papírt, alá vagy fölé? vagy be kell csomagolni bele?
Válasz termelo #1062. hozzászólásárates, a sós keksznek hogy van pH értéke? nem számíott meg kutyafasza, hanem te mérted. szuper fasza. a föld lapos feléd is? hiszen azt meg te látod.
Ezek nem számított, hanem mért értékek. A salétrom 0.5 liter /1000 liter víznél csökkenti 8 ról 5 re a PH-t én magam mértem, nem halottam meg kutyafaxa.
Válasz rtamas1976 #1060. hozzászólásáramit ovlassak rajta? hogy pezseg a víz, mikor salátát csinálsz, és ecetet öntesz bele? meg a tányér alján lesz egy marák mészkő?
ettől sokkal megfoghattlanabb paradigmák is betakarják már a tényeket, nem egy ilyen picsa dologban.
mondom, nem számoltam ki, és nem is fogom ma, de jövő héten kiszámolom, megkövetlek, ha 200 liter 8as phból6os pht csinál egy fél liter hangyasav, de ha mégse, akkor mit dobsz bele a kalapba?
Válasz ..,-:) #1045. hozzászólásáraahol fontos, ott szeirntem pufferokat borogatunk a tankba, nincs az a komoly gyártó, aki azt akár rád, akár rám, akár valami fogalmatlan parasztra bízná, hogy vizeket titrálgasson, és hangyasav disszociációs állandükkal zsonglőrködjön. megoldják ezt helyettünk. mondjuk az lehet, hogy az olcsó indiai tebusa mondjuk éppen nem oldja meg, és amikor azt mondja a bayer, hogy a formula meg az apám fasza, akkor kb erre is gondol.
de ki tuja azt, hogy melyik hatóanyagnak milyen ph igénye van, meg ki látott már savi disszociásciós állandót (rajtam kívül)?
Válasz rtamas1976 #1056. hozzászólásáraa tiszta víz phja 7. azért, mert a toszta vízben egyenlő számban vannak hidroxid és oxonium ionok, és ez a semelges víz, ez a 7es ph. ezt nem csak avíz tuja, hanem még én is.
a karsztvíz phja ewttől magasabb, ahol meg savas, ott meg alacsony. a 8as ph már az ihattatlanság határa szerintem, nem hoszem el, hogy vezetékes víz lehet ilyen. de felőem akár még lehet is.
nem fogom ma kiszámolni, dehogy 200 liter 8as ph-t egy fél litr hangyasav nem változtat meg 6osra, érzésre ebben is biztos vagyok, a hsangasav egy kifejezetten fyenge sav, 200 liter 8as ph-jú oldatba egy liter sósavat is bele lehet önteni anélkül, hogy az ihatatlanná válna, márpedig a sósav mondjuk nagyságrendekkel erősebb sav.
Válasz rtamas1976 #1046. hozzászólásáraMosogatoszert mennyit raksz mondjuk egy glifozatotasos tolató gyomirtashoz? A segedanyagon (pl. Trend 90) kívül is használod?
Válasz ..,-:) #1045. hozzászólásáraÉnis abban hittem!
De rákellett jönnöm a hatóanyagot mind tartalmazza. Csak a vivő és adalékanyagokat nem.
És hiába van hatóanyag ha nemtud a segédanyagok nélkül bejutni a növénybe.
Dolgoztam 30éves gyümölcsösben.
Ott a rezisztencia kialkut a sokszori rossz technológiátol.
Pl: glifozát az glifozát, de mégsem egyformák.
A nagytudású új növényvédős lebaszott mindenkit. Mert a glifozáz az mindegy milyen mind egyforma.
Nemhagyta a segédanyagokat hozzárakni mert "az hülyeség".
Lefújtam a 80ha gyümölcsöst sávgyomirtással.
10nap múlva a főnökasszony hozta a méregraktár kulcsát.
"Aztrak bele amit akar csak jólegyen!"
5l/ha thajfun forte dasch+karbamid+mosogatószer.
7 nap és minde szárazvolt!
Na ennyit a hatóanyagról!
Válasz rtamas1976 #1044. hozzászólásáraÍrom megint: Én a hatóanyagban hiszek, nem abban, ami az elmúlt 1-2 évben lett “divat” ! Miért nem volt fontos ez a pH eddig !? Miért nem volt leírva az apró betűs szövegben a vegyszeres kannákon !? Igaz utóbbi esetben ez még mindig alig szerepel.
6-7 litert a kb 800 forintos árakkor szórtam durva területekre…..1500-asból meg már nem is tetvezek szórni !
Válasz ..,-:) #1026. hozzászólásáraA gilfozátot felemelted 6-7literre, pedig lehet eléglenne 3-4liter.
Gyakorlatilag a kereskedők és a vagyipar elérte a célját!
Mégtöbb fogy, ellenben egyre kevésbé müködik.
1000 liter vízhez hozzáraksz1000ft pluszt,
És a felével lehet jobb hatása lessz mint a 6-7liternek.
Kb 1500ft a glifozát literje,
3l megtakarítás 4500ft/ha
1000lietr vízhez 0.5-0.8l kell
Ami nàlam az 250ft/ha a sav ára.
Akkor?
Válasz termelo #1031. hozzászólásáraÉrtem én !!!!!!! Ez az új faszságuk a növszeresknek. Ha valami nem úgy sikerül, nem a vegyszer a hibás, hanem a pH ! 10-15 éve hol volt a pH !? Lófaszba kb ! Azóta van pH kattogás, mióta minden udvarban van medence vagy jakuzzi. Kertészeteknél nagyobb múltja van de szántóföldi növénytermesztésnél ezekhez képest nulla. Elhiszem, hogy működik de eddig sem evett meg minket a gaz, a bogár, a gomba !!!!
1079 hozzászólás
Válasz Gumóka #1078. hozzászólásáraAnno "sírkútból" öntöztek és permeteztek felénk.
Nemcsak klóros nemvolt hanem a nitrát és a kalcium magnézium is kicsapódott. Ami ugye a víz keménységét is befolyásolja.
Válasz rtamas1976 #1077. hozzászólásáraNa jó, én ezt se tudtam, itt mindenki kutakról veszi a talajvizet, én meg azt hittem a klór miatt nem jó a csapvíz
Igaz régen, még élt papám, nekünk volt halastavunk is, mindig onnan permeteztünk, ami lejött onnan az árokba a zsilipről.
Válasz Gumóka #1076. hozzászólásáraA klóros víz az nagyonjó!
Hypoval közömbösítjük a vegyszereket!
Mi a biok miatt használjuk, ugye nincs külön permetezönk hozzá!
Szerintem érdemes vele foglalkozni!
Sokan a bacit is kiteszik klórosvízzel.
Van aki profi a témában, próbálunk tanulni fejlődni.
De sokan nemszivesen osztjákmeg a tapasztalataikat.
Válasz rtamas1976 #1071. hozzászólásáraAz idén szerintem utánajárok ennek én is, eddig nem is foglalkoztam ilyennel, sőt eszembe se jutott...

Főlwg, én tarlókezelésre jó kis klóros csapvízzel megyek, némi adblue, meg valami tapadó, nonit, vagy trend, aztán ámen.
Eddig egyébként sikeres volt, igaz 5l/ha glifót belevágom.
Válasz envagyok2 #1074. hozzászólásáraÉn egy rossz szót nemírtam ide!


Ha megbántottalak akor bocsánat
Válasz rtamas1976 #1071. hozzászólásáraoké, akkor hadjuk. meg ne bándzsuk egymást.
Válasz termelo #1072. hozzászólására
Válasz rtamas1976 #1071. hozzászólásáraKöszi, szóról szóra ugyanezt írtam volna csak nem volt hozzá türelmem!
Válasz envagyok2 #1070. hozzászólásáraNemértem mit rugózol ezen?
Van vizünk x ph val teszekhozzá savat, ami leviszi a phát oda ahová én gondolom.
Van egy nekünk bevált recept ami jól működik. Az, hogy a glifóhoz milyen ph kell az szerintem nem azfogja befolyásolni, hogy 4.8 vagy5 a permetlé phja.(csak példa)
Csak nagyságrendileg ottlegyen, ne 8legyen.
Én nemvagyok vegyész, nemérdekel a számítás, az eredmény érdekel.
Senkinek nem kötelező ígycsinálni.
Tapasztalatokat próbálunk egymásal megosztani és tanulni a más és saját hibáinkból.
A tudományos része nemajzfel minket.
Van phmérőnk és nem vaktában lövöldözünk.
Én legtöbször 6ph val permetezek, a gilfót szoktam lejjebbvinni.
És te?
Válasz termelo #1062. hozzászólásáralesz ki spihenpm, eljött a számolás ideje. fél liter salétrom. itt már megakadtam, a salétrom a salétromsav sója. arra gondolsz, vagy a salétromsavra? ha a sóra, akkor abból a fél liter az hány kiló? ha a savra, akkro milyen töménységűre, és mennyi a sűrűsége?
Válasz termelo #1067. hozzászólásáraés ha 2 gramm vízzel keverem össze, akkor mennyi lesz a pHja? vagy ha három? az mindegy?
Régen mikor fóliáztam sokat használtam ph és ec mérőt.Hirtelen ezt találtam talaj ph mérésre-egy kis gyors talpaló.
Egyébként most rendeltem a temuról két ph mérőt,régen nagyon drágág voltak-ahhoz képest most fillérek.
ph-ec
Válasz envagyok2 #1065. hozzászólásáraHa már tanulás, csak úgy eszembe jutott a gimiből, hogy van egy csomó vegyület aminek víz hozzáadása nélkül meg sem lehet mérni a ph-ját..
de qurva bonyolult lehet 1 gramm kekszet meg 1 gramm 7 ph-s desztvizet összekeverni majd megmérni a keverék ph-ját szerintem egy általános iskolás simán menne...
Válasz envagyok2 #1065. hozzászólásárailyeneket írsz "8as ph már az ihattatlanság határa szerintem"
Közben meg a legtöbb ásványvíz ph-ja e körül van:
https://asvanyvizek.hu/wp/wp-content/uploads/2019/04/AsvanyvizekGyogyvizekOsszetetele_2019.pdf
Engem nem zavar ha valaki nem tájékozott csak ha nem gondolkodik...
Válasz termelo #1064. hozzászólásáramester, tanulni akarok. sós keksz pH? hova kell dugjam a lakmusz papírt, alá vagy fölé? vagy be kell csomagolni bele?
Válasz envagyok2 #1063. hozzászólásáraAz összes ételé és italé fent van a neten... de csak égesd magad nekem mind 1
Válasz termelo #1062. hozzászólásárates, a sós keksznek hogy van pH értéke? nem számíott meg kutyafasza, hanem te mérted. szuper fasza. a föld lapos feléd is? hiszen azt meg te látod.
Válasz envagyok2 #1061. hozzászólásáraOlyan butaságokat írsz, hogy fáj.
Ezek nem számított, hanem mért értékek. A salétrom 0.5 liter /1000 liter víznél csökkenti 8 ról 5 re a PH-t én magam mértem, nem halottam meg kutyafaxa.
Azt se tudod mi a PH értéke amit eszel, iszol:
lúgos?
Sós keksz
7.0 - 8.5
savas?
Eper
3.0 - 3.5
Válasz rtamas1976 #1060. hozzászólásáramit ovlassak rajta? hogy pezseg a víz, mikor salátát csinálsz, és ecetet öntesz bele? meg a tányér alján lesz egy marák mészkő?
ettől sokkal megfoghattlanabb paradigmák is betakarják már a tényeket, nem egy ilyen picsa dologban.
mondom, nem számoltam ki, és nem is fogom ma, de jövő héten kiszámolom, megkövetlek, ha 200 liter 8as phból6os pht csinál egy fél liter hangyasav, de ha mégse, akkor mit dobsz bele a kalapba?
Válasz envagyok2 #1058. hozzászólásáraOlvasd el a #1057 et!
Ez ennyi!
Lehet elmélet de ez tény.
Válasz ..,-:) #1045. hozzászólásáraahol fontos, ott szeirntem pufferokat borogatunk a tankba, nincs az a komoly gyártó, aki azt akár rád, akár rám, akár valami fogalmatlan parasztra bízná, hogy vizeket titrálgasson, és hangyasav disszociációs állandükkal zsonglőrködjön. megoldják ezt helyettünk. mondjuk az lehet, hogy az olcsó indiai tebusa mondjuk éppen nem oldja meg, és amikor azt mondja a bayer, hogy a formula meg az apám fasza, akkor kb erre is gondol.
de ki tuja azt, hogy melyik hatóanyagnak milyen ph igénye van, meg ki látott már savi disszociásciós állandót (rajtam kívül)?
Válasz rtamas1976 #1056. hozzászólásáraa tiszta víz phja 7. azért, mert a toszta vízben egyenlő számban vannak hidroxid és oxonium ionok, és ez a semelges víz, ez a 7es ph. ezt nem csak avíz tuja, hanem még én is.
a karsztvíz phja ewttől magasabb, ahol meg savas, ott meg alacsony. a 8as ph már az ihattatlanság határa szerintem, nem hoszem el, hogy vezetékes víz lehet ilyen. de felőem akár még lehet is.
nem fogom ma kiszámolni, dehogy 200 liter 8as ph-t egy fél litr hangyasav nem változtat meg 6osra, érzésre ebben is biztos vagyok, a hsangasav egy kifejezetten fyenge sav, 200 liter 8as ph-jú oldatba egy liter sósavat is bele lehet önteni anélkül, hogy az ihatatlanná válna, márpedig a sósav mondjuk nagyságrendekkel erősebb sav.
Válasz rtamas1976 #1056. hozzászólásáraEz elég jól belekeveredett, nekem vannak bevizsgált 2017-es kútmintáim:
ph
7,61
7,64
8,18
7,63
Az első kettő 5-6 méterre van egymástól, a 3dik ásott kút, a negyedik meg csak 30 méteren van
Válasz envagyok2 #1055. hozzászólásáraÉs ezt a víz tudja?
Nálunk ennyi.
Válasz rtamas1976 #1054. hozzászólásáraez egyébként fogalmilag is kizárt, de nem. lehetetlen. azt nem innád meg. a tiszta víz pH-ja 7. pontosan 7.
Válasz envagyok2 #1053. hozzászólásáraA kúti és a vezetékesé is!
Válasz rtamas1976 #1052. hozzászólásáramilyen víznek annyi a pH-ja?
Válasz envagyok2 #1051. hozzászólására7.8-8 a víz phja!
Válasz rtamas1976 #1049. hozzászólásáraolvasom ezt a8as pH-t. de mitől lett a permetlé pH-ja 8as? mit tankoltál bele?
Válasz rtamas1976 #1049. hozzászólásáraKösz.
Válasz Rabó001 #1047. hozzászólásáraHa szárazságvan, megoldja viaszos réteget.
1l/1000l permetlé
Mindegy milyen.
Válasz rtamas1976 #1046. hozzászólásáraMondjuk ennek sosem volt 800 literje
Ez kb majdnem a roundop mega ?
Válasz rtamas1976 #1046. hozzászólásáraMosogatoszert mennyit raksz mondjuk egy glifozatotasos tolató gyomirtashoz? A segedanyagon (pl. Trend 90) kívül is használod?
Válasz ..,-:) #1045. hozzászólásáraÉnis abban hittem!
De rákellett jönnöm a hatóanyagot mind tartalmazza. Csak a vivő és adalékanyagokat nem.
És hiába van hatóanyag ha nemtud a segédanyagok nélkül bejutni a növénybe.
Dolgoztam 30éves gyümölcsösben.
Ott a rezisztencia kialkut a sokszori rossz technológiátol.
Pl: glifozát az glifozát, de mégsem egyformák.
A nagytudású új növényvédős lebaszott mindenkit. Mert a glifozáz az mindegy milyen mind egyforma.
Nemhagyta a segédanyagokat hozzárakni mert "az hülyeség".
Lefújtam a 80ha gyümölcsöst sávgyomirtással.
10nap múlva a főnökasszony hozta a méregraktár kulcsát.
"Aztrak bele amit akar csak jólegyen!"
5l/ha thajfun forte dasch+karbamid+mosogatószer.
7 nap és minde szárazvolt!
Na ennyit a hatóanyagról!
Válasz rtamas1976 #1044. hozzászólásáraÍrom megint: Én a hatóanyagban hiszek, nem abban, ami az elmúlt 1-2 évben lett “divat” ! Miért nem volt fontos ez a pH eddig !? Miért nem volt leírva az apró betűs szövegben a vegyszeres kannákon !? Igaz utóbbi esetben ez még mindig alig szerepel.
6-7 litert a kb 800 forintos árakkor szórtam durva területekre…..1500-asból meg már nem is tetvezek szórni !
Válasz ..,-:) #1026. hozzászólásáraA gilfozátot felemelted 6-7literre, pedig lehet eléglenne 3-4liter.
Gyakorlatilag a kereskedők és a vagyipar elérte a célját!
Mégtöbb fogy, ellenben egyre kevésbé müködik.
1000 liter vízhez hozzáraksz1000ft pluszt,
És a felével lehet jobb hatása lessz mint a 6-7liternek.
Kb 1500ft a glifozát literje,
3l megtakarítás 4500ft/ha
1000lietr vízhez 0.5-0.8l kell
Ami nàlam az 250ft/ha a sav ára.
Akkor?
Válasz termelo #1041. hozzászólásáraAkkor eddig is lekötődött…….és csak víz hatott.
Válasz ..,-:) #1040. hozzászólásáraEzt nem én írtam. Talán elhiszed.

Nekünk ne hidj!
Olvass utána.
Válasz ..,-:) #1040. hozzászólásáraHa nem jó a ph lekötődik a hatóanyagod de nekem mind 1.
Válasz termelo #1039. hozzászólásáraSzerintem a hatóanyag dolgozzon, ne a pH
Válasz ..,-:) #1038. hozzászólásáraFordítva, eddig is sikerült és most is csak a ph beállítás óta kevesebből, Poke is tudna mesélni erről.
Válasz termelo #1031. hozzászólásáraÉrtem én !!!!!!! Ez az új faszságuk a növszeresknek. Ha valami nem úgy sikerül, nem a vegyszer a hibás, hanem a pH ! 10-15 éve hol volt a pH !? Lófaszba kb ! Azóta van pH kattogás, mióta minden udvarban van medence vagy jakuzzi. Kertészeteknél nagyobb múltja van de szántóföldi növénytermesztésnél ezekhez képest nulla. Elhiszem, hogy működik de eddig sem evett meg minket a gaz, a bogár, a gomba !!!!
Válasz termelo #1028. hozzászólásáraGlifóra is rezisztens már itt-ott…..
Válasz termelo #1035. hozzászólásáraEz 20l kannában van, így átkell önteni 5 literesbe.
Azzal már kezelhetőbb!
Csak kint csinálon mert erős a gőze!
Válasz rtamas1976 #1033. hozzászólásáraViccet félre téve, észnél kell lenni de ha nem zárt helyiségben öntögeted kezelhető.
Annyi a pozitívum, hogy legalább a gőze látszik de ha elfogy én mérlegelem, hogy inkább por alakú terméket fogok a jövőben használni.
Válasz rtamas1976 #1033. hozzászólására...mint egy kristályos c a hosszú hétvége után
Válasz termelo #1032. hozzászólásáraFolyadék, kb1500/l.
Mennyire veszélyes? Büdös , agresszív?
A citromsavban gondolkodom.
Válasz rtamas1976 #1030. hozzászólásáraPor vagy folyadék?
Salétrom kb 150 ft/liter, mennyi a hangya?
Válasz ..,-:) #1026. hozzászólásáraIlyeneket azért néha nézegessetek:
https://www.google.com/imgres?q=water%20pH%20required%20for%20pesticides&imgurl=https%3A%2F%2Fwww.interagro.co.uk%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2FTable-1000x1000.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.interagro.co.uk%2Fhigh-ph-can-cause-pesticide-breakdown%2F&docid=x0cDKW87InqILM&tbnid=ZGmYy_xtzPnNNM&vet=12ahUKEwiUyOvj24GNAxWp3wIHHRemN_kQM3oECGwQAA..i&w=1000&h=1000&hcb=2&ved=2ahUKEwiUyOvj24GNAxWp3wIHHRemN_kQM3oECGwQAA
nagyságrendileg a probléma:
https://waterresources.ces.ncsu.edu/wp-content/uploads/2022/12/Pesticide-half-life-300x225.png
Válasz termelo #1027. hozzászólásáraÉn hangyasavat használok.
8phról 6phra 0.5l/1000l permetlé.