Fórum

Növényvédőszerek 

Létrehozta: 4755, 2008-04-12 21:23:40

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #659 Antikaa | 2020-04-27 20:39:59

  Válasz Matyi50 #656. hozzászólására

  Szia! Más földrészeken is ez a helyzet, vagy ez csak EU-s specialitás?smile censored

 • Válasz » #658 határjáró | 2020-04-27 19:57:41

  Válasz Tom250 #657. hozzászólására

  Én jártam vár vele úgy. Nekem csak annyi baja volt hogy ki volt már bontva azelőtt évről. Viszont jól tároltam, más szereknek semmi bajuk nem lett.

 • Válasz » #657 Tom250 | 2020-04-27 15:00:24

  Sencor alapgyomirtó milyen okból dugíthatta a szűrőket a permetezőn? Járt már valaki így?

  Eléggé szívtam vele.. smile wacko

 • Válasz » #656 Matyi50 | 2020-01-09 08:27:00

  Kicsit hosszú,de velős!


  Mi lesz veled növényvédelem? Visszavont és betiltott hatóanyagok a közeljövőben

  2019-ben 12 új növényvédelmi hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazását megszüntette. Idénre is jut a lejárt engedélyű hatóanyagokból bőven, de vajon mennyi lesz, ami pótolni tudja ezeket?

  Azt szögezzük le: növényvédő szerekre szükség van ahhoz, hogy elegendő élelmiszerrel lássuk el a Föld népességét! A növekvő számú „földlakó” ellátásához egyre több élelemre lesz szükség. Ehhez végletesen tudunk több mezőgazdasági területet bevonni a termelésbe, így elsősorban az egységnyi területen termelt élelmiszer mennyiségének növelésével kell megoldani a problémát.

  Persze termelhetünk „vegyszermentesen”, vagy biotermesztéssel is, de tisztán biotermeléssel nem lehet kiváltani a hagyományos mezőgazdaságot. Bizonyos körülmények közt az ökotermesztés hozamai megegyeznek a hagyományos gazdálkodáséval, de a legtöbb területen elmaradnak attól.  Becslések szerint a világon a termés harmada vész kárba a kártevők, kórokozók és gyomnövények miatt napjainkban is. Az időjárás szélsőségei és az uniós hatóanyag-kivonások miatt a növényvédelem egyre nehezebb feladat elé állít mindenkit, aki aktívan részt vesz a termelés folyamatában. A növényvédő szerek ugyanakkor a világ legtöbbet vizsgált és legszigorúbban ellenőrzött anyagai között vannak. Újabban a zöld lobbik erősödése és a laikus fogyasztók miatt is egyre gyakrabban kerül középpontba, vagy ha úgy tetszik egyenesen célkeresztbe egy-egy (aktuálisan halálosnak vagy extra veszélyesnek kikiáltott) hatóanyag.

  A növényvédő szereket gyártó cégek nagy erőket vetnek be a fejlesztésbe, folyamatosan új készítményeket és technológiákat tesztelnek. Azonban mindösszesen 4-5 komoly fejlesztő cég van a piacon, akik képesek új készítmények kifejlesztésére és forgalomba hozatalára. Ennek az az oka, hogy egy új hatóanyag kifejlesztése hosszú időt vesz igénybe, akár 10-15 éves folyamat is lehet és nagy költséggel jár, hozzávetőlegesen 2-300 millió euró befektetést igényel. Ahhoz, hogy a felhasználókhoz eljuthassanak az új növényvédő szerek, az EU regisztráció során meg kell felelniük az EFSA konzervatív, veszély (és nem kockázat…) alapú értékelésén. Csak azok a hatóanyagok kaphatnak felhasználási engedélyt, amelyekről laboratóriumi, üvegházi és szabadföldi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy nem veszélyesek az emberre, az állatokra és a környezetre.

  De nézzünk néhány konkrétumot, milyen fontos vegyületeket érintett mostanában a kivonás, korlátozás:

  – oxifluorfen

  – imidakloprid, klotianidin, tiametoxam

  – tirám

  – dikvát

  – klórpirifosz; klórpirifosz-metil

  – klórtalonil

  – pimetrozin

  – glifozát (?)

  és a lista nem teljes….

  Ismert, hogy az EU öt éven belül szinte teljességgel kivonni tervezi a hatóanyagoknak azt a három nagy csoportját, amelyekre a növényvédelem gyakorlatilag épül. A három nagy csoport a neonikotinoid típusú csávázószerek, a glifozát tartalmú gyomirtó szerek és a hormonrendszert károsító szerek csoportja. A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látjuk mi, növényvédős szakemberek sem, hogy mivel tudnánk ezeket pótolni.

  A csökkenő számú lehetőségek kihívások elé állítják a termelőket és a növényvédős szakembereket egyaránt.

  Milyen kockázatai vannak a szerek kivonásának?

  – Technológiai lyukak alakulnak ki: „Mára már odáig jutott a helyzet, hogy a gazdaságilag jelentős termőterületű növények (azaz a „nagy kultúrák” – gabonafélék, olajnövények) növényvédelmi technológiája esetén is ún. „technológiai lyukak” kezdenek el kirajzolódni, vagyis viszonylag jelentős károsítók ellen csökken a szerrotáció (pontosabban: hatásmód-rotáció) lehetősége, illetve időszakosan előforduló (de esetenként/átmenetileg jelentőssé váló) károsítók ellen sincs legális védelmi megoldás.”

  Nem csak a szántón vannak gondok! A gyümölcstermesztők rendelkezésére álló hatóanyag-csoportok szűkülése is megfigyelhető, bizonyos kultúrákban komoly gondot okozva (pl. csonthéjasok). Érinti ez a rovarölő szereket, az atkaölő szereket, illetve a kórokozók elleni kontakt készítményeket is. Továbbá itt említhető meg a réz alkalmazásának kérdése, amely 4000 g/év mennyiségben engedélyezett, a korábbi 6000 g/év helyett, ezzel a biotermesztést is érinti a szigorítás.  – Szerrotáció hiánya miatt rezisztencia fellépése: A felhasználható hatóanyagok, hatóanyag-csoportok számának csökkenése fokozza a rezisztencia kialakulásának kockázatát. Erre élő, friss példa a repce-fénybogár elleni védekezés nehézsége, mely azért lett szinte lehetetlen, mert a foszforsav-észter és a neonikotinoid hatóanyagcsoportba tartozó készítmények hiánya miatt a piretoridok egyoldalú használata terjedt el, mely – rendkívül gyorsan – az utóbbi években a rezisztencia kialakulását eredményezte.

  – Terméshozam csökkenése: A rezisztencia miatt végső soron rövid időn belül terméshozam csökkenés várható, ami a saját fogyasztóink ellátását is veszélyezteti, ez pedig magával hoz olyan gazdasági problémákat, amik már túlmutatnak ezen cikk tartalmán.

  – Illegális növényvédőszer használat növekedése: Várhatóan a termelők a megszokott, jól bevált növényvédő szereket keresik majd, ami magával vonzza az illegálisan behozott, vagy hamisított növényvédő szerek gyakoribb felbukkanását.

  Mit tehetnek a termelők, hogy enyhítsék a fellépő problémákat?

  A legfontosabb, hogy képzett szakemberek, növényorvosok, növényvédelmi szakmérnökök segítségével, felelősségteljesen döntsenek arról, hogy mikor milyen készítményt vetnek be! Nagy körültekintés szükséges a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó megváltozott előírásokkal kapcsolatban.

  Egyre fontosabb az integrált növényvédelem! A minden külső tényező figyelembevételével, az előrejelzésre és a helyi, táblaszintű információk feldolgozására épülő növényvédelmet kell követni, ne a kémiai védekezés legyen az első gondolatunk! Helyezzük előtérbe az egyéb szakmai szempontokat is, amikor a növényvédelmi döntéseket meghozzuk.

  Mindinkább a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció felé fordulnak a fejlesztések. A gyártók felelősségi körébe tartozik az is, hogy a kifejlesztett hatóanyag felhasználhatóvá, felhasználóbaráttá váljon, azaz kijuttatható legyen, a permetcsepp oda és akkor kerüljön, ahol és amikor az indokolt. A termelő felelőssége pedig az, hogy csak akkor és csak ott használjon növényvédő szert amikor és ahol szükséges!

  Gyakran felmerül a biológiai védekezés lehetősége is, ebbe az irányba is sok kutatás, fejlesztés elindult.

  Legalább olyan lényeges a termelők és szakirányítók szakmai továbbképzése is, hogy lépést tartsanak a gyors fejlődéssel és szabályozás változásokkal. Kerüljék a gyanúsan olcsó, nem hivatalos úton beszerzett növényvédő szereket, mert nem tudjuk mi van bennük, használatuk beláthatatlan kockázatot jelent!https://agroforum.hu/szakcikkek/novenytermesztes-szakcikkek/mi-lesz-veled-novenyvedelem-visszavont-es-betiltott-hatoanyagok-a-kozeljovoben/

 • Válasz » #655 Sanyee | 2019-06-12 22:07:49

  Válasz *** HM *** #650. hozzászólására

  Hát a 20 as a későbbi drótférgeket nem takarítsa sorba 100%-ra.

 • Válasz » #654 Sk Laci | 2019-06-12 21:59:07

  Válasz Bárány #653. hozzászólására
  Nicoshoz nem, de betúrósodott Maister powerhez igen. De így is szépen hatott.

 • Válasz » #653 Bárány | 2019-06-12 19:10:50

  Betrutymósodott Nicoshoz nem volt szerencsétek?

 • Válasz » #652 rollinswocott | 2019-04-29 13:28:48

  Megszerzés (Whatsapp: +447459294174) Vezetői engedély, útlevél, személyi igazolvány, tanúsítvány.


  kínálunk olyan szolgáltatást, amely segít Önnek a célok elérésében, segíthetünk:
  • Valódi kormányzati kibocsátási azonosító megszerzése egy másik azonosítóval (új nevek),
  • Hivatalos német vezetői engedély (Fahrerlaubnis),
  • Érvényes és ellenőrizhető licenc, új identitással,
  • Id kártyák, vezetői engedélyek, útlevelek, tanúsítványok.
  • áthelyezés,
  • Útlevél, diplomata útlevél, új útlevél,
  • Új azonosító okmányok előállítása és beszerzése,
  • Munkaengedélyt is végezünk.

  Skype == (rollins.wocott)

  WhatsApp: == (+ 447459294174)

  Mobiltelefon #: == (+ 441618506062)

  E-mail: furykrecon@gmail.com


  Hiteles Fehéroroszországi vezetői engedély
  Hiteles Belgium vezetői engedély
  Hiteles Bulgária vezetői engedély
  Hiteles Albánia vezetői engedély
  Hiteles Andorra vezetői engedély megszerzése
  Hiteles Örményország vezetői engedély megszerzése
  Hiteles Ausztria vezetői engedély
  Autentikus Magyarország vezetői engedély megszerzése
  Hiteles Izlandi vezetői engedély
  Hiteles Írország vezetői engedély megszerzése
  Hiteles Olaszország vezetői engedély (patente di guida)
  Hiteles Lengyelország vezetői engedély (prawo jazdy)
  Hiteles Portugália vezetői engedély (carteira de motorista)
  Hiteles Románia vezetői engedély
  Hiteles Oroszország vezetői engedély
  Hiteles horvát vezetői engedély
  Hiteles Ciprus vezetői engedély
  Hiteles Csehországi vezetői engedély
  Hiteles Lettország vezetői engedély megszerzése (autovaditaja aplieciba)
  Hiteles Liechtensteini vezetői engedély
  Hiteles Litvánia vezetői engedély
  Hiteles luxemburgi vezetői engedély
  Hiteles San Marino vezetői engedély
  Hiteles Szerbia vezetői engedély
  Hiteles Szlovákia vezetői engedély
  Hiteles Szlovénia vezetői engedély
  Hiteles Spanyolország vezetői engedély (licencia de conducir)
  Hiteles Svédországi vezetői engedély
  Hiteles Svájc vezetői engedély
  Hiteles Ukrajna vezetői engedély
  Authentic United Kingdom (UK) vezetői engedély (DVLA)
  Hiteles Máltai vezetői engedély
  Hiteles Moldovai vezetői engedély
  Hiteles Monaco vezetői engedély
  Hiteles Montenegró vezetői engedély
  Hiteles Dánia vezetői engedély (kørekort)
  Hiteles Észtországi vezetői engedély
  Autentikus Finnországi vezetői engedély megszerzése
  Autentikus francia vezetői engedély (permis de conduire)
  Szerezz Autentikus Georgia vezetői engedélyt
  Hiteles Németország vezetői engedély (Fahrerlaubnis)
  Hiteles Görögország vezetői engedély megszerzése
  Hiteles Hollandia vezetői engedély (Rijbewijs)
  Hiteles Norvégia vezetői engedély (Førerkort)

 • Válasz » #651 _NB_ | 2019-04-28 14:10:46

  Válasz *** HM *** #650. hozzászólására


  Kíváncsiságból rákerestem,(valami ragadjon rám a koszon kívül).
  A hivatalos lapján kuki bogárra alapból 12-15kg-mal indít...sorkezelés formájában...

  https://www.syngenta.hu/rovarolo-szer-force-1-5-g

  érdemes a pdf-ben is nézelődni van ott dózis beállító táblázat és van pár vetőgéptípusra is.
  https://www.syngenta.hu/sites/g/files/zhg316/f/force-15g-leforgatas-szorolap.pdf?token=1554816576

  Szermaradvány érték nem lesz e magas a nagyobb dózisnál ? vagy nem étkezési?

 • Válasz » #650 *** HM *** | 2019-04-28 12:48:52

  Érdemes a talajfertőtlenítő adagját növelni több kilóval?

  Force stb pl 15 20kg.... Persze ezt 1 zimbabwei batáta termelőről hallottuk hogy... smile lol

 • Válasz » #649 Matyi50 | 2019-04-25 17:19:31

  Válasz kukaccsosz #648. hozzászólására

  Van ahol csak ez használt már . Marad lassan a mospilan csak felszívódóként...

 • Válasz » #648 kukaccsosz | 2019-04-25 15:32:00

  Válasz Matyi50 #646. hozzászólására

  Én ezt azért annyira nem sajnálom...smile whistling

 • Válasz » #647 Sk Laci | 2019-04-25 13:40:09

  Válasz Matyi50 #646. hozzászólására

  Bi58-at szlovákiában már vagy 3-4 éve nem lehet venni.
  Mirefel árulnának hatásos olcsó vegyszert, ha lehet drágábat is eladni gyengéb hatásal. Legaláb a drágábból több fog fogyni....

 • Válasz » #646 Matyi50 | 2019-04-25 08:57:32

 • Válasz » #645 atisgyulai | 2019-01-29 21:19:06

  Válasz Bárány #644. hozzászólására

  Tegezzél bennünket nyugodtan. smile biggrin

 • Válasz » #644 Bárány | 2019-01-29 20:24:53

  Válasz atisgyulai #643. hozzászólására

  Egyszer lemarad a szmájli, és mindjárt komolyan vesznek!smile thumbup

 • Válasz » #643 atisgyulai | 2019-01-29 19:52:19

  Válasz Bárány #642. hozzászólására

  Én nem morogtam smile innocent
  Csak csatlakoztam smile blush
  Bocs, de nekem is bántja a "csőröm". Ha már kitöltöm, akkor az legyen normális. Különben nem sokra mennek vele.

 • Válasz » #642 Bárány | 2019-01-29 18:59:31

  Válasz ND #639. hozzászólására

  Ehhhh, mindig ez a morgás! Sorold fel, hogy milyen meteorológiai állomást nem használsz, és kész!

 • Válasz » #641 apuci | 2019-01-29 18:35:42

 • Válasz » #640 atisgyulai | 2019-01-29 14:36:35

  Válasz .MAN. #638. hozzászólására

  Megvolt, és csatlakozom az előttem szólóhoz! smile wink

 • Válasz » #639 ND | 2019-01-29 13:43:55

  Válasz .MAN. #638. hozzászólására

  Kitöltöttem, de volna mit fejleszteni rajta,
  pls nemleges válasz esetén nem feltétlen kellene feltenni a kifejtős kérdést.
  Pl: termesztek zöldséget? - NEM - mi baja volt a paprikának, paradicsomnak, uborkának
  Vagy
  Használok meteorológiai állomást? - NEM - milyet?
  Ill a gyümölcs nem feltétlenül csak alma, csonthéjas és szóló.

 • Válasz » #638 .MAN. | 2019-01-29 09:52:17

  Sziasztok!

  Segítségeteket kérjük egy pár percben.

  Országos növényvédelmi felmérést készítünk.

  Akinek van egy két perce, az töltse ki, legyen szíves:

  Felmérés

 • Válasz » #637 *** HM *** | 2018-10-03 18:17:22

 • Válasz » #636 Sk Laci | 2018-10-03 16:57:01

  Válasz Sk Laci #634. hozzászólására

  Az előző hozászóllásom a termesztésre vonatkozot.

  Heci, te mostan termeszteni akarod a kölest, vagy irtani?????

 • Válasz » #635 csoppika | 2018-10-03 15:06:56

  Válasz *** HM *** #633. hozzászólására
  Na ja
  ...Azt kérdezd meg, a puma extra kiviszi-é...
  Ha előjön a köles talán lesz mihez nyúllnom...

 • Válasz » #634 Sk Laci | 2018-10-03 11:52:40

  Válasz *** HM *** #633. hozzászólására
  Szerintem a kétsziküekre a gabobonában használt gyomirtók jók lehetnének, az egysziküirtókból nem tudom mi lehetne jó.
  Ez csak az én magánvéleményem, de inkáb kérdez rá a vetőmagosoknál, miket használnak ők, a köles vetőmag termesztésekor.

 • Válasz » #633 *** HM *** | 2018-10-02 19:19:49

  Kölesnek milyen szerekkel kéne nekiindulni?

 • Válasz » #632 Sk Laci | 2018-10-02 18:18:50

  Van már valamilyen gyomirtó a piacon, ami a tavasziárpából sikeresen eltávolítaná a tarackbúzát? Nem az aratás előtti glifoszátozásra gondolok, hanem amikor még az árpa bokrosodási fázisban van.

 • Válasz » #631 kukaccsosz | 2018-10-01 16:36:34

  Válasz Mf-es? #629. hozzászólására

  Én még együtt nem szórtam. Érdemes egy telefont megengedni a Dow-s képviselőnek mert nekik biztos van tapasztalata a Perenállal való kombinálásra.

 • Válasz » #630 koromb | 2018-10-01 10:59:51

  Válasz Mf-es? #629. hozzászólására

  Szia!
  Nem akarok belepof a nagyok dolgába, de nem javasolt. Gondolj bele: Ikarus 3 hatóanyag + az egyszikűirtó hatóanyaga + ezek adjuváns rendszerei. Inkább külön-külön.
  Üdv, koromb

 • Válasz » #629 Mf-es? | 2018-09-30 06:52:57

  Válasz kukaccsosz #623. hozzászólására

  Ikarus,egyszikű írtóval?

 • Válasz » #628 John Deere Power Shift | 2018-09-29 20:16:27

  Válasz kukaccsosz #623. hozzászólására

  Akkor külön szórom ,nem hiányzik ebben a száraz ,erősen szeles időben stressz elni a repcét ,elég fejlődnie ilyenkor.
  Köszönőm a válaszodat!

 • Válasz » #627 csoppika | 2018-09-29 08:37:03

  Válasz kukaccsosz #626. hozzászólására
  Szeptember 8 körül volt 80mm...

 • Válasz » #626 kukaccsosz | 2018-09-29 07:27:46

  Válasz csoppika #624. hozzászólására

  Ha nem volt szélsőségesen kevés csapadék akkor forgatás nélkül sem valószínű hogy gond legyen.

 • Válasz » #625 csoppika | 2018-09-29 06:53:49

  Válasz csoppika #624. hozzászólására

  A lerágott részen is csak parlaagfű jött...

 • Válasz » #624 csoppika | 2018-09-29 06:53:02

  Válasz kukaccsosz #623. hozzászólására

  Mester. Lehet kérdeztem már... Napraforgó duracerrel (meg pulsar plussal) volt kezelve. Búza menne oda. Tárcsa gruber elég, vagy szántani kéne? Gyanúsan tiszta volt a tábla egész évben...aratáskor is...smile sweatdrop

 • Válasz » #623 kukaccsosz | 2018-09-29 06:28:32

  Válasz John Deere Power Shift #622. hozzászólására

  Külön kiszorva lenne jobb. Ha egyszerre megy ki akkor okoz egy kis levél kanalasodást a repcén de nem vészes kinövi. A Focus ultra kivételével egy kicsit romlik az egyszikű elleni hatékonyság is keverve.

 • Válasz » #622 John Deere Power Shift | 2018-09-28 23:39:46

  Válasz kukaccsosz #594. hozzászólására

  Szia kukaccsosz !
  Kérdésem lenne repce gyomirtás kapcsán-2 pár leveles a repce amit most akarnék leszórni post-ba Butisan complet-el.van pár tábla ami búza után lett vetve ,melyekre Panterát adnék,lehet a két szert egyszerre szórni,vagy jobb ha külön teszemsmile confused
  Köszönöm a válaszodat előre is !

 • Válasz » #621 máris szomszéd | 2018-09-25 21:35:46

  Esetleg valaki tudna-e linkelni olyan oldalt ahol meglehet nézni,hogy egy adott országban milyen növényvédő szerek vannak engedélyezve.
  Angol,német,holland,francia és olasz ország érdekelne elsősorban.
  Valahogy nem találom,nyilván nálam a hiba de ez van.

 • Válasz » #620 Batka | 2018-07-16 09:16:52

  Válasz csoppika #619. hozzászólására

  Pont erről beszélek, hogy a 2,4d meggyötri a búzát is, a fluroxipirre pedig kifejezetten érzékeny a napraforgó. Van egy raklapnyi starane-os kombináció a piacon elviselhető áron.

 • Válasz » #619 csoppika | 2018-07-16 09:08:26

  Válasz Batka #618. hozzászólására

  Mondjuk a kolléga nem siet el semmit... Elég későn fújta az árvakelést... És szerintem nem mcpa-val, hanem 2.4d vel , lehet azzal lett a gond... A naprát megtekerte, de kiheverte, asszem,....

 • Válasz » #618 Batka | 2018-07-16 09:01:20

  Válasz csoppika #616. hozzászólására

  De azok is jók, csak korlátozottabb a felhasználhatóságuk, a napraforgó árvakelés meg hajlamos később is kijönni, mint a bokrosodás vége. de a sima granstar biztosan nem pucolja ki...

 • Válasz » #617 Matyi50 | 2018-07-16 08:30:14

  Válasz csoppika #612. hozzászólására

  A búzát az ilyen napra árvakelés is szépen el tudja nyomni...pláne ha a gyomirtás nem jó szerrel történik.

 • Válasz » #616 csoppika | 2018-07-16 08:20:11

 • Válasz » #615 Batka | 2018-07-16 08:12:31

  Válasz csoppika #608. hozzászólására

  Pulsar plust is kapott? Ha kapott, akkor ott, ahol esetleg véletlenül duplán kapott meg fog látszani, ha nem akkor biztosan nem lesz gond grubber után vetve sem, tavasszal viszont nem árt valami starane-os gyomirtót választani, az kiüti belőle a napraforgó árvakelést.

 • Válasz » #614 csoppika | 2018-07-16 07:53:50

  Válasz Ares 826 #613. hozzászólására

  Nem tudom, szotyi előtt mi volt ott...

 • Válasz » #613 Ares 826 | 2018-07-16 07:49:23

  Válasz csoppika #612. hozzászólására

  Vagy épp az előtte lévő sok év vegyszerezése miatt!

 • Válasz » #612 csoppika | 2018-07-16 07:43:57

  Válasz Matyi50 #611. hozzászólására

  Idén egy haver becumizott... Tsz maradványtól visszavett földön. Express szotyi volt. Egy sor gruber után tavaszi búza. F@szig napra árvakelés...a búza még mindig 25 centis, kalász sehol... Rendesen megfogta valamelyik tavalyi szer....

 • Válasz » #611 Matyi50 | 2018-07-16 07:39:20

  Válasz csoppika #610. hozzászólására

  Nehéztárcsa .Szántás után nem biztos,hogy tudsz vetni már olyankor.Racer után nem szokott gond lenni,dual után sem.

 • Válasz » #610 csoppika | 2018-07-15 21:17:46

  Válasz Matyi50 #609. hozzászólására

  Azaz szántás? Elvileg nem akartam...

Fórum szabályzat

Elolvasom »

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]