Gázolaj árak 589 Ft Benzin árak 588 Ft EUR 390.17 Ft USD 332.12 Ft CHF 417.54 Ft GBP 447.23 Ft

Fórum

Búza termény felvásárlási árak

Létrehozta: , 2008-06-02 21:53:50

Kedvencekhez Segítség

12890 hozzászólás
#3590 Gabesz2
2013-07-29 10:02:25

Válasz #3588. hozzászólásra

Talán nem volt csávázott a mag?

#3589 Gabesz2
2013-07-29 10:02:01

Válasz #3588. hozzászólásra

Talán nem volt csávázott a mag?

#3588 .Ropi
2013-07-29 09:50:49

Válasz #3587. hozzászólásra

Ennyi, ismerem a gazdát. Üszög gomba van benne, de nem olyan vészes.

Nincs profilkép
#3587 007
2013-07-29 09:47:11

Ez kamu vagy ennyi?

150 tonna búza eladó

Nincs profilkép
#3585 1MbR
2013-07-29 08:33:37

Válasz #3580. hozzászólásra

Értem. Köszi.
Kár hogy idő közben a videót letiltották, pedig megnéztem volnasmile mad

#3584 Ebcsont
2013-07-29 08:31:21

Válasz #3583. hozzászólásra

Jelenleg hány megnyitott búzás topik van? Külön topikban van a búza ára, külön az aratás, külön a mit mutat a búza? és még ki tudja mi. Szerintem nagyjából egy búzás topik bőven elég lenne. Mellesleg a búza piacon cigi szünet van. Nincs felvásárlás, nincs aktuális ár. smile laugh

#3583 Radocz
2013-07-29 07:55:54

Kedveskéim?

Nagyon nehéz lenne a Termesztéstechoblógia topikban folyatni a beszélgetéseiteket?

Szerintem ott több érdeklődő lenne.

Akit már nem érdekel a jelenlegi ár. a technológia viszont igen, ....

Egyébként már más is célzott erre.

smile cowboy

#3582 Ebcsont
2013-07-29 07:51:26

Válasz #3581. hozzászólásra

Kicsit nagyon hétfő reggel van.. smile blushing Esküszöm úgy értelmeztem elsőre a mondandódat, hogy direkt vetsz bele gazt is. smile biggrin

Komolyra ferdítve a szót, akkor ezek szerint ez valamelyest működik nagyobb méretben is? Az előbbi videón az öreglyány azzal büszkélkedik, hogy nem kell gyomlálnia, nálad ez ügyben mik a tapasztalatok?

Nincs profilkép
#3581 Netparaszt
2013-07-28 23:45:50

Válasz #3580. hozzászólásra Én 15 hektáron kezdtem ez a rendszert, de egyenlőre még kevesebb a takarás, mint az öreganyónál, de mindent szórok, amihez csak hozzájutok, faapríték, lezúzott gyomok, szecskázott szalma, stb.
A talaj nedves és idővel lazulni is fog már.

#3580 Ebcsont
2013-07-28 23:04:39

Válasz #3579. hozzászólásra

Minden évben mély szántás, szerves trágya használata. Bár ezen kívül az se baj, ha kötött talajról van szó. Lazább talajon, kisebb méretben (néhány száz négyzetméter) láttam olyat, hogy szecskázott szalmával borították a vetést.
Valahogy így:

Nincs profilkép
#3579 1MbR
2013-07-28 21:32:18

Válasz #3577. hozzászólásra

Nem erre irányult volna a kérdés.
Akkor vetés előtt mit lehet csinálni a talajjal, hogy ilyen extrém helyzetet is elviseljen mint most, és maradjon benne víz tartalék?

#3578 korzo
2013-07-28 17:44:50

Válasz #3571. hozzászólásra

Nálunk is eléggé beállt a piac.
Pl. Nagyhegyes is felvásárolta ami kellett neki (40-ért, minősítés nélkül)

#3577 Ebcsont
2013-07-28 17:39:35

Válasz #3576. hozzászólásra

No látod például ez is egy nem túl jó hozzáállás. Ugyanis ha már elvetettél, akkor nem sokat tehetsz a talajjal. A talajjal a vetés előtt kezdhetsz bármit is. A fajta alapos kiválasztásával is sokat segíthetsz. Továbbá az se árt végig gondolni, hogy sokat, de nagy kockázattal vagy kevesebbet de nagyobb biztonsággal akarsz termelni. Felénk az utóbbi 10 év tapasztalatai inkább az utóbbi felé billentik a mérleget.

Nincs profilkép
#3576 1MbR
2013-07-28 16:06:46

Válasz #3574. hozzászólásra

Köszi, de nem pont erre gondoltam.
Konkrétan arra, hogy mit lehet csinálni a talajjal, hogy ha másfél hónapig nem esik az eső, és el van vetve a kukorica, akkor az túlélje, és teremjen is.

Mert a semmiből nehéz gazdálkodni szerintem.

#3574 Ebcsont
2013-07-28 11:37:24

Válasz #3573. hozzászólásra

Bár nem tőlem kérdezted..

Állattenyésztőként, aki ráadásul saját magának akarja megtermelni a takarmányt, én a technológia alatt például a különböző tenyészidejű kukoricákban, és a tavasz közepén betakarítható zöldtakarmányokban vélem felfedezni a megoldást a takarmány problémáimra.

Nincs profilkép
#3573 1MbR
2013-07-28 10:43:51

Válasz #3557. hozzászólásra

Üdv!
Szerintem rajtam kívül még sok embert érdekelne, hogy mit is értesz ezen a technológián konkrétan?
Kifejtenéd bővebben?
Mert nem hiszem hogy ha másfél hónapig nem esik az eső és 40fok van, öntözésre meg nincs lehetőség, akkor csodát lehetne művelni.

Nincs profilkép
#3572 Matyi50
2013-07-28 10:12:19

Válasz #3520. hozzászólásra

Hagyjad már a mesét a kereslet -kínálatról,meg hogy nincsenek spekulánsok.
Azt mondd meg akkor,hogy, a liszt,kenyér ára miért nem csökken arányában úgy ahogyan az alapanyagé,a búzáé 40-50%al ha nincsenek spekulánsok?????

Kamu! smile hammer

#3571 endypapa
2013-07-28 06:23:11

Válasz #3567. hozzászólásra

Nálunk (Nagyatád) 41000 minősítés nélkül.

#3570 decsi
2013-07-27 21:58:25

Felénk is bezárt a bazár,egy előre nem vesz senki.smile confused

Nincs profilkép
#3569 öregszem
2013-07-27 21:53:33

Válasz #3544. hozzászólásra

teszerinted a12es termésű kukoricaárnak jót tettek a kupecek szerintem nem mert ki jöttek egy aránylag magas árral amit az árúalap nem indokolt , most meg a kupecek óvatosak a búzaárral te szerinted így összeségében jót tettek a kupecek ?

#3568 röfik
2013-07-27 21:52:30

Na ez az.smile thumbupsmile thumbupItt 38000-42000 között és aki vett az már tele van,amugy meg nemkell senkinek semennyiért.Szezon közepén elég sok gabonás szerelvény is zarándokolt térségünkbe most már nem látni öket mozgolodni 44-47-es föutak.Az árpa drágább mint a malmi buza erröl ennyit.smile nononosmile nonono

#3567 Kisvuk
2013-07-27 21:37:56

Most már csak azt kellene megtudni hogy mennyi annak a nyomorult búzának a felvásárlási ára mert arról már régen volt szósmile lolsmile lol és elég csak annyi hogy itt meg itt ennyiért veszik meg tőzsdei magyarázatok nélkülsmile blush

#3566 .Norbert
2013-07-27 21:25:16

Válasz #3557. hozzászólásra

Otis, helyileg merre gazdálkodsz?? smile cowboy Mert úgy veszem ki a hozzászólásaidból hogy a tereületeid adottsága hasonlít az enyéimre smile whistling Ha lehetséges lenne egyszer elmennék meglátogatni ha úgy gondolod te is smile smile

Nincs profilkép
#3565 4964
2013-07-27 21:21:56

Válasz #3563. hozzászólásra
Az örökség elköltéséhez biztos értenek
smile thumbupcool

Nincs profilkép
#3564 csabazsolt
2013-07-27 21:21:20

Válasz #3561. hozzászólásra

Ha nem igy lenne akkor soha senki nem menne csődbe ésmások nem tudnának földet venni, néha meg kell szakadnia a láncnak hogy más is labdába rughasson:)

#3563 2266
2013-07-27 21:19:22

Válasz #3561. hozzászólásra

Ez tuti igy van én kb 4-5 ilyen várományost tudnék mondani akit ha majd elkapálnak a sok sok becstelenül öszeszedett 100 ha-ok ott fognak maradni egy ébkézláb ember nélkül mert ugye az utódok azok semihez sem értenek..smile thumbdown

#3562 szanberg
2013-07-27 21:15:09

Válasz #3536. hozzászólásra

Fecó!

Beszéljünk már az elért sikerekről!!!

Mi az ami szemléletváltozásod előtt volt és mi az ami most van!?!?!?!

Eredmények kudarcok számok és tények érdekelnek és hogy mi volt ami legjobban pozitív változást hozott!

Ha ezt leírod sokan megértik majd az elveidet gondolatmenetedet. Én kapisgálom, csak még nemláttam egyértelmű javulásokat eredményeket ezért kíváncsi vagyok.

#3561 otis
2013-07-27 21:13:03

Válasz #3559. hozzászólásra

És ebbe az a leginkább elgondolkodtató, hogy amikor egy adott "földesúrra" rákerül az a 1.5 m3 föld, nincs utána senki értelmes, aki tovább vinné a birodalmat. És ott is el kell telni egy jó pár évnek, mire újra normalizálódik a helyzet. Addig a földet a gaztenger veri fel évről-évresmile hammer

#3560 2266
2013-07-27 21:07:10

Válasz #3559. hozzászólásra

Te mondtad meg a tutit!!!!!!!!! Ez az igazság . Magam is ezt vallom sokan értetlenül állnak mikor ezt elmesélemsmile cowboysmile tonguesmile oops

#3559 Kisvuk
2013-07-27 20:57:20

Válasz #3549. hozzászólásra
smile thumbupsmile thumbupA nap legjobb hozzászólása,tehát aki nem fejlődőtt ennyi idő alatt annak nincs elég vastag bőr a pofáján(tisztelet a kivételnek).Persze én is szeretnék területet növelni de nem minden áron,felénk is egy fél hektárért megölik egymást persze nem a kicsik hanem a 200-300 ha feletti kft-ék bt-ék ,de a nagy igazság az hogy lehet itt ölni egymást a földért de a végén még is csak az a 1,5 m3 jut mindenkinek

#3558 korzo
2013-07-27 20:46:04

Persze igazad van, hisz' a jelenlegi gazdasági rendszer úgy épül fel, hogy szükség van benne a spekulánsokra. Ugyanúgy, mint a folyamatos növekedésre.
De engedtessék meg nekem, hogy ne értsek egyet ezzel a gazdasági filozófiával. Mert lehet, hogy Churchill-nek igaza volt (A kapitalizmus nem jó, de jelenleg nincs jobb), de ez akkor is csak egy lufi, aminek a végén egy csak maradhat vagy már korábban kidurran és jön(ek) a világháború(k).
Szóval részemről Zeitgeist. És ha már oktatjuk egymást:

#3557 otis
2013-07-27 20:34:03

Már teljesen szétoffoljuk ezt a topicot, de azért néhány szót csak hozzászólnék én is.
Az időjárásba valóban nem tudunk belenyúlni, viszont alkalmazkodni hozzá igen is tudni kell. Minden év más kihívásokat támaszt elénk, gazdák elé, és ebben van a dolog nagyszerűsége, hogy ha sikeresen alkalmazkodunk hozzá. És csak hogy dagadjon Feconak kicsit a melle smile lol, én nagyon sokat tanultam tőle is, de legfőképp Birkás Mártától talajművelés terén. Nagyon sokat járok úgy a határban, hogy nálam a szonda, meg az ásó, és csak akkor, és csak azzal művelek amivel adott helyzetben a legcélravezetőbb. És nem feltétlen kell 100 milliós piros-sárga gépekre gondolni, mert az csak parasztvakítás, hogy csak azzal lehet víztakarékosan művelni. Ez nagyon sokat nyom a termésátlagainkon, és ez évről évre folyamatos emelkedést mutat a helyi gazdákéhoz képest, akik mind a mai napig 20-30 éves ideológiák alapján művelik a földjeiket, és év végén pedig ráfogják az időjárásra, hogy az miatt van rossz termés.
Nyilván egy esős tavaszon mi sem tudunk csodát tenni, ha lapos, mély fekvésű a terület, nincs vízelvezetés, akkor nálunk is áll a víz.ott megcsúszunk kicsit. De amíg túlnyomó részt bérleményeken gazdálkodunk, addig nincs értelme rendbe tenni a területet, mert lehet, hogy öt év múlva már más látja ennek a hasznát...
Viszont a szárazságra véleményem szerint már megvan a recept. Nem kell ahhoz lineár meg hasonló öntözőberendezés, hogy jó terméseink legyenek. Víztakarékos művelési rendszerrel elébe lehet menni a dolgoknak. Persze idén nálunk is vannak már kukoricák, amik alulról kezdenek felsülni, ezek jellemzően a szikesek, amiket nem lehet 1-2 év alatt rendbe tenni, de nagy öröm az, amikor tavasszal egy ásónyom alatt már 2-3 gilisztát találok ott, ahol az előző gazdának évekig csak a rába méteres keréknyomai illetve az ebszékfű burjánzott, és nekünk a kukorica alig marad el a jobb termőképességű területektől. Csak ott most még felsül, nincs rendbe a vízháztartás. Talán majd öt év múlva, de lehet hogy tíz, mindenesetre már most előrébb vagyunk, mint elődeink 15-20 évig.

Nincs profilkép
#3556 4964
2013-07-27 20:33:54

A fordított áfát 2vagy 3 évre vezették be?
Olyat hallottam hogy jövő augusztusra visszatér a régi rendszer.

Nincs profilkép
#3555 dokeee
2013-07-27 20:29:36

Válasz #3554. hozzászólásra

Nem érted te ezt, a spekuláns nélkül a kolléga szerint nem lehetne eladni a terményünket, merthogy nincs annyi vevői igény, ezért jönnek a jóságos spekik, akik kifizetik nekünk, balfékeknek az eladhatatlan terményünket, majd azzal a lendülettel eltranszportálják egy fekete lyukba, nehogy gondot okozzon a sok hülye termény.

Nincs profilkép
#3554 öregszem
2013-07-27 20:08:31

mit habrattyolsz te a spekulánsok jóságáról! van kereskedő meg van spekuláns a kereskedő igényeket elégít ki míg a spekuláns megzavarja a piaci folyamatokat valótlan képtelen helyzeteket idéz elő ami csak kárt okoz a spekuláns semmi jót nem tesz a piaci folyamatokba énszerintem űldözni és kirekeszteni kellene őket a piacról míg a kereskedőket örömmel kell fogadni tárgyalni velük és mindkét fél megelégedésére üzletet kötni jelenleg a világban élelmiszerből nincs túltermelés smile cursing

#3552 CNHS
2013-07-27 19:31:47

Válasz #3546. hozzászólásra
Nem nekem tetted fel akérdést ,de röviden csak mesélni azt lehet. és avalóság?

Aki ott volt a dekálb rendezvényen tavasszal, az hallhatta és láthatta a valóságot is.
Ilionis bol volt egy gazda videó illusztrációval bemutatta a farmjukat, és mellesleg az ottani Monsató laboratóriumába is dolgozik hogy nálluk mia helyzet forgatásos nem forgatásos termelésben, valamint a klíma változásban.
Lényeg hogy a videón mintha a Kiskunsági felsült területeket láttam volna,
bizony ők se tudnak semmivel se többet se kevesebbet és azokat a tecnológiákat itt is ugyan úgy alkalmazzák.Nállunk is. Van ahol bejön és van mikor nem.De kinyilatkozta hogy bármijen technológia mellett az időjárás az úr ezt kell tudomásul venni.

#3551 decsi
2013-07-27 19:29:03

Válasz #3550. hozzászólásra

Ja egyik ismerősöm tegnap vágta hibrid búzáját 10 hektár erre figyelt
oda a legjobban erős 25q adott tavasszal megnyomta a víz.Ezzel pl
mi a tö..met tudott volna csinálni?A legjobb földjébe vetette.

#3550 decsi
2013-07-27 18:54:37

Válasz #3542. hozzászólásra

Nem akarlak megbántani de tényleg nem!De te pont úgy csinálod
mint a versenyhorgászok.Te a mezőgazdaságot egy versenynek nézed
hogy tudsz minél többet lehozni a földről és el mondhatod,hogy 7-8
tonnát termet pl a búzám,de azt senki nem látja,hogy milyen kiadásod van
mögötte.Most akiknek sül fel a kukoricájuk és idáig egy vagyont költöttek
rá jó gazda módjára kíváncsi volnék a véleményedre mit tanácsolnál nekik?
Lehet neked egy gombnyomásra esik az eső az öntöző berendezésből,de
aki nem teheti meg az mit csináljon?Vannak olyan dolgok amiket muszáj
benyelni még neked is.Bár felénk is vannak olyanok hogy repülővel szóratják a műtrágyát a búzára utána meg öntözik.Vagy november végén
-5 fokban kelesztő öntözést ad a repcének.De ez mind azért van,hogy
megmutassák a kis csóróknak,hogy csinálják a nagyok.

#3549 papa maci
2013-07-27 18:28:46

Válasz #3547. hozzászólásra

Nem biztos hogy nem értett hozzá . Csak nem tudott állarcot húzni. Mert valjuk be azért nagy szerepe van a szakmai ság mellet a magamalá gyűrésnek is smile wink Már 1 hekiért is egymást eszik az emberek. Ez a piacgazdaság azt eszel mit vadászol.

#3548 papa maci
2013-07-27 18:22:47

smile wackosmile wacko Ez mid szép ha spekuláns vagyok smile devil De a pénzügyi hisztiket nem a melós emberek csinálják. Még két ember él a földön addíg az egyik a másikat magaalá akarja hajtani. Legyenaz bármely ideologiai vagy pénzügyi rendszer. Ha elcseszem a gazdaságom én fizetek érte. Ha a mindenható nyagyurak cseszik el akkor is smile devil Azért nyilván jobb érzés a nyalóka másik végén álni smile cool

Nincs profilkép
#3547 Paradicsommag
2013-07-27 18:21:02

Válasz #3539. hozzászólásra

Igazad van, minden év mást kíván, más jó a talajnak az időjárás függvényében. A talajhoz és növényhez kell igazodni, akkor lesz a legjobb eredmény.
A MET szolgáltatáson is javítani kellene, nem keveset.

Ellenben, egy szomszédos falu gazdája tavaly számolta fel gazdaságát, 15-20 éve gazdálkodott, kb 20-30 ha-on. Már 15 éve is ennyi földje volt, és az az MTZ-je ami most. Mellette volt kb 6-7 másik gazdam akik kb ennyivel kezdték és ma már 3-4-500 ha-on gazdálkodnak. Tehát hiá ba van 15-20 éves tapasztalata, akkor is elbukott, azaz rosszul gazdálkodott, nem értett hozzá.

A hosszútávú siker titka összetett: rátermettség, józan paraszti ész és tapasztalat. Még lehet van pár ami kell, de ezek talán a legfontosabbak:)
A 3-ból egyedül a tapasztalat kötött az időhöz, a másik 2 szabadon változhat időben.

Nincs profilkép
#3546 Paradicsommag
2013-07-27 18:13:53

Válasz #3536. hozzászólásra

Mesélj az amcsi útról! Mit láttál, mit tapasztaltál, hogy megy sora az amerikai gazdáknak, stb...:) Az nagyon érdekes lehetett! Szerintem sokan kíváncsiak lennének rá!

#3545 ZZ
2013-07-27 18:12:52

Válasz #3542. hozzászólásra

" Igenis tervezni kell, igazítani a technológiát körülményekhez, és akár év közben is belenyúlni, ha kell "

csak egy a baj.... az időjárásba nem tudsz belenyúlni

én igen is minden tőlem telhetőt megtettem:
talajt -és a kultúrnövényt kielégítő,kímélő talajmunka
csúcshibrid választás,
állomtisztára sikerült gyomírtás,
megfelelő mennyiségű műtrágya használat

........ és tessék...., mindez szart sem ér ha nincs hozzá megfelelő mm

és azért meg kell mondani, igenis régen más volt !!

nem volt ilyen gyakran brutál szélsőséges időjárás

Nincs profilkép
#3544 Paradicsommag
2013-07-27 18:10:51

Válasz #3534. hozzászólásra

Spekuláns nélkül nincs akinek eladd a portékád, vagyis nincs annyi vevő mint ahány kellene az összes eladáshoz. Ez nem egy városi piac, ahova beviszel 200 kg krumplit és majd úgyis elfogy mert jönnek a háziasszonyok.

Azt értse meg mindenki, ha terményt el kell adni, akkor azt alap esetben egy malom, takarmánykeverő, állattartó vagy kereskedő veszi meg.
Mi van akkor ha ezek közül már senki se akar venni?
Hmm? Mi van akkor? Kinek adod el?

Teljesen felesleges erről vitázni, a spekuláns annyira természetes összetevője a sikeres gazdálkodásnak mint a trágyázás a jó termésnek.
Az nem vita tárgya 2014-ben, hogy spekuláns kell e vagy sem, a spakuláns jó e vagy sem.

A spekuláns SZÜKSÉGES! Nélküle összeomlik a rendszer. Nem lesz likviditás! Nem lesz aki odaálljon az eladóval szembe és megvegye, vagy a vevővel szembe és eladja! A spekuláns biztosítja az állandó likviditást. Emellett felerősítheti vagy tompíthatja a mozgásokat.

Az rendben, hogy Orbán Viktor szapulja a spekulánst, ő nem ért semmihez, csak az emberek megtévesztéséhez. Alapvetően egy pénzügyi és gazdasági analfabéta. Lásd elmúlt 3 évet.
De aki egy kicsit is értelmes, józan paraszti gondolkodású, szeretné megérteni a világ működését, az igenis FELFOGJA, hogy a spekuláns miért van és kell és jó.

Én azt mondom, aki nem érti a spekulánsok szerepét a rendszerben, az tudatlan vagy ostoba.
A tudatlanságon lehet segíteni:
A talált pénz - Nicholas Dunbar
kb 50-100 oldalon taglalja a pénzügyi piacok kialakulását, működését és szükségességét a terménytőzsdével egyetemben. Aki meg szeretné érteni a pénzügyi világ működését és a gabonatermelés kapcsolatát az megveszi vagy kikölcsönzi könyvtárból és ELOLVASSA, ha kell többször.

Aki meg ostoba, annak meg úgy kell. Emberelje meg magát és tanuljon, lássa be, hogy hibázott és javítson világszemléletén. Saját érdekében, nem máséért, sajátjáért!

Már most megkövetem magam, hogy lehetek ilyen pofátlan, hogy merészelek másokat leostobázni vagy letudatlanozni. Sajnálom, de kiba**ottúl nincs igaza azoknak akik itt: "Spekulánsoznak", "nagytőkéseznek" Rokefellereznek", "világkormányoznak" "másokat hibáztatnak sikertelenségükért", stb. Nyugodtan el lehet menni egy könyvtárba és kölcsönözni. Fel lehet menni netre és kérdezni.

A spekuláns van és kész, lehet tagadni meg ellene ágálni, de ettől függetlenül mégis többet használ mint árt!. Több jót tesz mint rosszat, több jót.

TŐLEM IS lehet kérdezni:) Szívesen elmagyarázok mindent, amit értek, mi miért van úgy ahogy van, mikor rossz nekünk a spakuláns és mikor jó, de összességében jó!
smile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammer

Nincs profilkép
#3543 Paradicsommag
2013-07-27 17:48:59

Válasz #3533. hozzászólásra

6,3 tonna lett, malmi.
közel se lesz annyi, talán 40-50.000 Ft/ha, jó esetben, ha 43-44.000 Ft-on eladom.
De még nem adom el, amíg marad ez a szárazság és USA-ban nem törik le a 6,5 dolláros ár búzában, kukoricában meg az 5 dolláros, addig szerintem nincs vész.
MATIF-en is 190 EUR körül mocorog, EURHUF is gyengélkedik, ez is stabilan tartja a magyar búza árakat.
Sokan betárolják és tartják itthon, ez mondjuk szerintem rossz a jövőbeni árakra nézve. Mivel majd ha megindul egy kicsit felfele az ár, a kereslet, akkor majd soknak lesz aki el akar adni és nem fog annyit emelkedni mint emelkedhetne ha nem lenne már annyi eladó.
Meg nagyon sok a takarmány, jóval kevesebb a jó minőségű.

De majd kiderül mi lesz, nem tudom.

Nálad? mennyi lett és mit csinálsz vele? Mennyi nyereség?

#3542 .Feco.
2013-07-27 17:10:20

Válasz #3540. hozzászólásra

"Kell,hogy esszerűen és megfelelő időbe csináljuk a munkálatokat és ennyi
ami ránk van bízva!A többit meg intézi az időjárás szerencsével párosítva!"

Látod, én pont ezzel nem értek egyet! Nem lehet, hogy "csinálom ahogy szoktam, aztán ha jó idő lesz terem, ha meg nem, akkor buktuk...."!!!

Igenis tervezni kell, igazítani a technológiát körülményekhez, és akár év közben is belenyúlni, ha kell! És folyamatosan lesni, hogy mit lehet még alakítani! Ez nem szerencse kérdése, mert ahhoz egy kicsit drága játék...

Pont lentebb írta valaki, hogy régen másabb volt. Igen, mert régen egész évben kinn ültek a földeken, és év végén ha nem termett elég, akkor éheztek egy évig, vagy elvándorolt a papa kubikolni, vagy a mama elszegődött cselédnek, vagy eladták a lányukat (szerencsésebbeket gazdagékhoz férjhez, a kevésbé szerencséseket meg....) stb., Csak akkor sokkal többen éltek ebből, és az, hogy néhányan elszegényedtek, és elhagyták a tanyát nem sok embert hatott meg... meg persze egész más életminőséget is kellett biztosítania.

Nincs profilkép
#3541 lac*
2013-07-27 16:32:31

Válasz #3534. hozzászólásra

Nincs igazad,spekulánsra igen nagy szükség van. Nélküle nem működik a rendszer. Ők biztosítják a piac likviditását,hogy bármelyik pillanatban tudjál adni/venni. Mert kitől tudnál pl emelkedő árnál venni? A termelő nem ad el,mert holnap drágábban is el tud adni. De viszont a spekuláns már látja,hogy túlszaladtak az árak,(vagy ezt gondolja,vagy vett már olcsóbban ,és ennyi nyereség elég neki)és ő ad el neked. Az árakat nem tudja tartósan manipulálni,csak a folyamatot gyorsítja fel.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Ebben az országban tízből kilencen nem esznek elég zöldséget
Ebben az országban tízből kilencen nem esznek elég zöldséget
Komoly közegészségügyi problémát jeleznek a számok.
Sajtóközlemény
Felgyorsultak a pályázati döntések, érkeznek a támogatói okiratok
Felgyorsultak a pályázati döntések, érkeznek a támogatói okiratok
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális pályázati ciklusában látványosan...
Rigol eke alkatrészei eladók
Rigol eke alkatrészei eladók

120.000 Ft

Rigol eke függesztett mélyszántó
Rigol eke függesztett mélyszántó

890.000 Ft

Új IH 3 fejes váltvaforgató eke
Új IH 3 fejes váltvaforgató eke

1.800.000 Ft

Eladó 29 db borjú
Eladó 29 db borjú

2.050 Ft