Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Tömörítő, rögtörő hengerek új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Mezőgazdasági gépek villamossága,elektronikája új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Földbérleti díj új
- Kukorica terményárak új
- Poénok új
Cikkajánló
Hirdetés

Célzott védelem kukoricában és gyümölcsösben: itt a MIMIC
A MIMIC gyomorméregként néhány órán belül leállítja a hernyók táplálkozását,...
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
979 hozzászólás
Válasz horesz01 #678. hozzászólásáraPersze, forgalomból kivon majd NKH és újra forgalomba helyez. Bemész a megyei NKH bázisra és ott elmondanak mindent. Fontos, hogy utána nem lehet majd belőle feketét csinálni.
Üdv.
Fekete rendszámos mezőgazdasági pótkocsit át lehet még vizsgáztatni piros rendszámra? Ha igen, hogyan?
Válasz ..MZ/X.. #672. hozzászólásáraHa megérted az összefüggéseket akkor nem zavaró a traktor rendszámának a színe, hiába ugyanarról az azonos paraméterekkel rendelkező géptípusról legyen szó. Mindössze eltérő módon kell szabályosan közlekedni vele. Piros rendszám-lassú jármű. Fekete rendszám-mezőgazdasági vontató.
A jogosítvány kategóriák, a KÖHÉM rendelet egyaránt befolyásolja mit (és hogyan) vontathatsz. B kategóriás jogosítvánnyal piros rendszámos traktorral (lassú jármű) 1 db nehéz pótkocsit is vontathatsz, amennyiben az átmenő fékkel rendelkezik (lásd a traktor forgalmi engedélyének beírását a súlykorlátozásra).
Pótkocsiknál a rendszám színe (is) irányadó. Fekete rendszámos traktorral piros színűt nem húzhatsz csak lassú járműre vonatkozó sebességtartomány (és egyebek) betartásával.
Régebbi cikk,de érdemes átnézni:http://munkavedelem.gmgi.hu/file/document/kozutikozl.pdf
Jogosítványok:
„T” kategória
• mezőgazdasági vontató (mezőgazdasági és erdészeti traktor) és két nehéz pótkocsi
• lassú jármű és pótkocsi
• kerti traktor
• állati erővel vont jármű hajtására
• segédmotoros kerékpár (ide értve a „mopedautót” is)
"A jogszabályban külön kitértek arra, hogy a lassú járművet és ahhoz hozzákapcsolt 1 darab pótkocsit minden nemzeti kategóriás vezetői engedéllyel vezethetünk, még az egészségügyi érvényességi időn túl is. Tehát még a fentebb nem felsorolt, motorkerékpárokra vonatkozó kategóriákkal és alkategóriákkal is.Mivel nagyon sok gazdaságban lassú járműnek vizsgáztatott könnyű univerzális traktorok segítik a munkát, illetve ilyen besorolású pótkocsikkal végzik a szállítást, ezért ezt fontos volt leszögezni.Viszont egy valamire feltétlenül fel kell hívni a figyelmet. A lassú járművel csak egy darab pótkocsit vontathatunk! Számtalan helyen találkozhatunk azzal, mikor a piros "Y" rendszámos traktor és ugyanilyen azonosítóval ellátott kettő darab pótkocsit vontat, pedig ez szabálytalan.
A "T" kategórián kívül a következő nemzetközi és nemzeti kategóriákkal vezethetők a mezőgazdasági vontatók:
„B”, „C1”, „C”, „D1”, „D” kategóriában megszerzett vizsga alapján vezethetünk mezőgazdasági vontatót, viszont csak könnyű pótkocsit vontathat. Ilyenkor a jogosítványban a "T" kategóriához a "185"-ös korlátozó kódot jegyzik meg, amely a könnyű pótkocsira való korlátozásra utal."
forrás:http://www.agroinform.com/gepeszet/igy-vezethet-mezogazdasagi-vontatot-es-lassu-jarmuvet-23452
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletből
Vontatásra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
21.§ (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
22.(2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt
d) vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét,
e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.
(3)Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.
(4)Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.
(5)vontatóval és mezőgazdasági vontatóval legfeljebb két pótkocsi, lassú járművel egy pótkocsi vontatható.
(7)Lassú jármű pótkocsija gépjárművel nem, mezőgazdasági vontatóval pedig csak abban az esetben vontatható, ha megfelel a mezőgazdasági vontató pótkocsijára vonatkozó előírásoknak.
(8) Vontatott munkagép a vontatási sebességre vonatkozó rendelkezések megtartásával mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel akkor is vontatható, ha
- nem elégíti ki a pótkocsik világító és fényjelző berendezéseire vonatkozó előírásokat, de megfelel a 37. § (6) bekezdésében foglalt feltételeknek, illetőleg
- üzemi fékberendezése nincs, de össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegét.
(9) Ha a pótkocsi - szélességi mérete folytán - a vonó jármű hátsó helyzetjelző lámpáit takarja, az 55. § (2) bekezdésében a pótkocsi hátsó helyzetjelző lámpájának elhelyezésére vonatkozó előírásokat a járműszerelvény szélességét alapul véve is teljesíteni kell. Ez a rendelkezés a 42. § (3) bekezdésében foglaltak megfelelő alkalmazásával is teljesíthető.
(10)83 A gépjármű által vontatható pótkocsi össztömegét - a (2) bekezdésben meghatározott mértéket meg nem haladóan - a 18. § (1) bekezdésben meghatározott - a járműszerelvény megengedett legnagyobb össztömegére vonatkoztatott - motorteljesítmény figyelembevételével kell megállapítani. Az előírt motorteljesítmény hiányában a gépjármű hatósági engedélyébe bejegyzett vontatható pótkocsi össztömegének értékét 2004. december 31. napjával - a járműszerelvényhez előírt motorteljesítmény által meghatározott mértékéig - korlátozni kell.
(11)84http://munkavedelem.gmgi.hu/file/document/kozutikozl.pdf
Tisztelt Fórumtársak!Érdeklődnék a zöld rendszámhoz tartozó indítási napló vezetéséről.Nekem egy kombájnon lenne a rendszám,kérdésem erre irányul:Hogyan vezessem a napi munkavégzést?Én így gondoltam a sorrendet:Indulás telephelyről /óra,perc/-munkavégzés /x tábla/-munkavégzés /y tábla-Visszaérkezés telephelyre /óra,perc/.Ezt így kell, vagy mi a menet.Esetleg milyen más papírokkal kell ez meg egyezzen?Gyakorlati tanácsokat várnék.Köszönöm.
Válasz Tomi81 #674. hozzászólásáraAkkor gondolom azt mondják, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít annak hatálya alól és írják a sárga papírt.
Szerencsére felénk ezzel nem foglalkoznak. Ha a jogsi, papírok rendben vannak. A lényeg az, hogy a forgalmiban beírtaknak feleljen meg a szerelvény.
Válasz Dozer #671. hozzászólásáraÉn ezt értem, de ha mondjuk laikus vagyok, megnézem, hogy mi van a forgalmiba. Piros pót, vontathat x tonnát. Akkor oké akasztok utána még egyet.
Ki lesz a hunyó, ha megbüntetnek? Én jóhiszeműen jártam el. Benne van a forgalmiban, hogy vontathat? Benne.
Akkor?
(Egyébként nekem is benne van a piros rendszámos AP pótkocsi forgalmijában a vontatás)
Válasz ..MZ/X.. #672. hozzászólásáraMert a saját szabályaikat nem ismerik, én álltam az út mellett 1 órát mert a kpmes nem tudta, hogy fekete rendszámos trakival lehet e piros rendszámos pótot húzni. Egy órát telefonálgatott mire a központból valaki tudta a helyes választ.
Válasz Dozer #671. hozzászólásáraTiszta sor, de akkor miért adják meg pirosra a vontathatóságot? Nekünk is mindegyik 8011-nek be van írva, pedig van olyan amit NKH-nál helyeztünk újra forgalomba.
Két pótkocsit csak fekete rendszámos traki húzhat, de csak akkor ha az első pót is fekete rendszámos. a második pót lehet piros rendszámos, de akkor csak 25 km/h-val mehetsz. Piros rendszámos traktorral csak egy pótot húzhatsz, ill. piros pót nem vontathat semmit. Hiába van beírva a forgalmijába akármi az akkor is szabálytalan. Csak józan paraszti ésszel gondoljuk csak végig akkor minek találták ki a fekete rendszámos trakit. Azért ne akarjunk már B-s jogsival mindent vezetni.
Válasz kovacs22 #669. hozzászólásárasajna ez a leg nagyobb probléma. Ha valamit kitalál,az elötte lévőt megkellene szüntetni,ha tetszik,ha nem. Ne legyen keverés,félreértés. Rendőr néha jogtalan,mert ő így tudja. Pl. Egy3pont felfüggesztésű 500kg. Max emelésű rakodót,milyen papírral lehet szállítani,vagy esetleg működtetni?. Mi vonatkozik közlekedésfelügyeletileg egy ilyenre? Minek minősül? Ha a kialakított vonófejjel ,világágítással,átmenő levegővel rendelkezik, jogsiban engedélyezett pótot huzok,akkor mit kérhet egyrendőr?
Válasz völgyibozso #667. hozzászólására El hiszem hogy műszaki vizsgával foglalkozol DE!!! már több vizsga állomáson is megfordultam de szinte mindegyiken más volt a követelmény nem volt még két egy forma.
Válasz feri6 #652. hozzászólásáraValóban kaphat bármilyen lóerős traki piros rendszámot, csak a vontatást kihagyják a forgalmiban.
Viszont ha megvan a piros rendszám, utána egy vizsgaállomáson, papíros vonófej +vizsgadíj ellenében minden további nélkül beírjàk a vontatást.
Ugyan úgy mint amikor valaki vonóhorgot tetet a személyautóra és azt vizsgàztatja.
MTZ 1025 nem is egy van itt helyben piros rendszámmal, ha jól tudom 24t!!! vontathatóság van nekik beírva. Nem is régi gépek, azt hiszem a legutóbbi tavasszal lett így véve.
Atya isten ide tényleg nem érdemes írni!!!!!!!!!Akkor mondjuk úgy hogy itt mindenki jobban tudja a dolgokat nálam !Pedig én jó pár éve műszaki vizsgával foglalkozom!Nekem mindegy felőlem mindenki akasszon annyi pótkocsit amennyit akar1!Továbbá rakjon piros rendszámot akár nagy trakira is azt fizessen mindenki úgy is kell az államkasszába!
Vontatásra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.koh
Érdemes megszerkeszteni szövegszerkesztőben, a traktorra vonatkozó paragrafusokat kivágni belőle, úgy érhetőbb.
Válasz medikus #655. hozzászólásáraDe vezetheted,csak pótkocsit nem vontathatsz.
Válasz lac* #663. hozzászólásáraköszi. most néztem megjött a múltkori is, berakta a promóciókhoz
Válasz Mézga #662. hozzászólásárami,nem ment át? már akkor elküldtem
Válasz lac* #660. hozzászólásáraígértél privát infót a nyusziról
gez999@citromail.hu
Válasz lac* #659. hozzászólásáraCsak vigyázz, nehogy bemérjenek az új traffipaxokkal...
Válasz medikus #655. hozzászólásáraez a része nem izgat,van rá jogsim
Válasz feri6 #654. hozzászólásáraAkkor mégiscsak szerencse,hogy pirosrendszámos lett,mert 50-es váltó van benne.
Annyi kavar van itt már,hogy nem is követem
Válasz völgyibozso #647. hozzászólásáraA piros rendszámú pótkocsi húzhat még egy pirosat, előző hozzászólásomban kifejtettem.
Válasz feri6 #651. hozzászólásáraígy igaz. A forgalmiba való beírás pedig további műszaki feltételek megléte, azaz a típusbizonyítványban is szerepelnie kell a vontathatóságnak. (pl egy magyar HW utánzat ami KBP nem húzhat)
továbbá automata vonófej, légfék kiépítés, világítás kiépítés. Ezek csak akkor kerülnek ellenőrzésre, ha a forgalmiban szerepel:
"további egy pótkocsi vontatására alkalmas"
Eddig két HW 80-11 kocsi forgalmi engedélyébe írattam bele
Vontatón jelen pillanatban mindössze annyi előnye van a pirosnak, hogy vezethető B kategóriával, továbbá - azt hiszem - átírásnál nem eredetvizsgás.
Hátránya viszont annál több. Nem húzhat két kocsit, nincs a biztosításban bónusz, elvileg nem mehet csak 25-el
A műszaki ugyanúgy 5 év mindkettőnél
Pótkocsinál más a helyzet, ha fekete akkor súlyadós viszont bonus-manus is van.
a műszaki szintén 5-5 év
Válasz lac* #653. hozzászólásáraValami előnye még is van!A fekete rendszámost nem vezetheted B kategóriával!
Válasz lac* #653. hozzászólásáraMajd a következő műszakikor lehet majd szólnak, jártunk hasonlóan, köv vizsgán szóltak hogy átminösites rendszámcsere, igazából előnyösebb a fekete annak aki akar kétkocsizni, piros csak annak akinek csak B jogsija van. 50km es váltó esetén érdekes fekete mert az csak 2 évre kapja.
Válasz feri6 #651. hozzászólásáraNekem most az új New Holland T6.140-est pirosra vizsgáztatták automatikusan,nem szóltam pedig senkinek semmit. És nincs is már semmi előnye a pirosnak szerintem,5 év a műszaki a feketére is
Válasz kovacs22 #650. hozzászólásáraIgen kaphatnak ezek piros rendszámot egy feltétele van, pótkocsit nem vontathatnak, nincs is bejegyezve forgalmiban.
Válasz völgyibozso #647. hozzászólásáraIgy igaz 85le alatt piros fölötte fekete. A két pótkocsi vontatás hivatalos szabálya, olyan pótkocsi után lehet másikat akasztani aminek a forgalmi engedélyébe be van jegyezve, hogy vontathat. Ez is ritka.....
Válasz völgyibozso #647. hozzászólására Ez nem tudom hogy működik de van RÁBA,8000JD is piros rendszámos
van pótkocsi is ami vontathat másikat ez saját tapasztalat forgalmiba bele volt írva xxxsúlyt vontathat annyi volt az egész hogy műszakin be kelet mutatni a vonófej műbizonylatát.
Válasz völgyibozso #647. hozzászólásáraNem szeretnék vitát indítani, de sehol egy leírásban sem találtam teljesítmény korlátozást.
"lassú jármű: beépített motorral rendelkezik, de sík úton önerejéből 25km/h-nál nagyobb sebességre nem képes"
Az MTZ-82 sem férne bele, csak minden ilyen forgalomba helyezéskor kihangsúlyozzák, hogy" a 9. fokozatot ki kell venni". Az igazoló lapba meg beírják, hogy "Max. seb. 25km/ó". A tsz időszakban az összes 80-82 MTZ fekete rendszámos volt.
Válasz martib #646. hozzászólásáranekem azt mondta a műszakin 2013 márciusában a közlekedésfelügyeleti mittudomén ki,müszakit ellenőrizte,hogy logikusan amelyik jármű fekete rendszámmal született,vagy nem háromszögre az Árpádkorból,tehát,alapban nem lassú jármű, 25kmnél gyorsabban megy,gyárilag lassújármű nem is létezett belőle,IFA,Tátra,Csepel,Barkasz,ZUK,UAZ,ARO,ZIL,Robur,Niza,níva,Stb.ez mind attol az évtöl fekete rendszámos. amennyiben egyedi átépített,vagy egyedileg épített,az folyamatában mehet műszakira,kap is,de csak randszámmal leminősített nem. Mtz kivétel,gyártottak ezt,azt,azt lehet froclizni,max gyorsítóváltó kiherél,vagy a kar eltüntet műszakin. Jelenleg gyártott,épített egyedi építésűt nem lehet forgalomba helyezni,csak a Már meglévőt.szerintem ebben mindent elmondott. De az itt írottak alapján,mindenhol mást akarnak.
Tisztelt fórumozok az alábbiakat fűzném hozzá az itt leírtakhoz:PIROS RENDSZÁM:lassú jármű 65 KW-ig,tehát a 82 mtz pont belefér!! Piros rendszámos pótkocsin hátul húzófej nem lehet tehát kettőt egymásután már nem lehet akasztani ez csak fekete rendszámossal lehetséges!
Üdv.!

IFA W50 (fekete rendszámos) vásárlásában gondolkozom. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogy vizsgáztathatnám át piros rendszámosra, ha kell alakítok is át rajta? 25km/h-nál nem menne többel.
Vagy ha ezt nem lehet zöld rendszámot kaphatna?
Előre is köszönöm!
Válasz prütyi #643. hozzászólásáraElméletileg nem lehetetlen a dolog. Legyen egy adás-vételid a papír szerinti tulajjal, 2 tanúval. Rendszám és motor-alvázszám legyen benne. Aztán okmányirodában már eligazítanak.
Esetleg egy kört megérdemelne a dolog, az előző tulajt megkeresni hátha megvan még neki a forgalmi és elkérni tőle.
Válasz Bertalan Attila #640. hozzászólásáraHeló. Ezt ki tudod fejteni bővebben?
Sziasztok!Véglegesen kivont 50-esem újra forgalomba helyezhetem?Sajnos a forgalmi meg a törzskönyv az előző tulajnál maradt.De a rendszáma tudom mi volt.Az ügyfélkapus rendszerben is benne van.
Válasz jegenye #641. hozzászólásáraAz MTZ-50 nem teljesíti túl, mert 24,3km/h max. a gépkönyv szerinti sebessége!
Egyébként nem kell pont a haladási sebességre fókuszálni, ha piros rendszámos traktorod van akkor 25-el mehetsz és kész! Úgy mintha van egy Ferrarid és csak 130-al mehetsz a pályán, akkor hiába tud többet a gép, te is csak annyival mehetsz/mehetnél.
A fekete rendszám meg mezőgazdasági vontatói rendszám! Ezt a kifejezést értelmezd magadnak és rájösz. 40kW/-os traktornak (3 tonna) csak nem kéne 2 pótkocsit húzható rendszámának lennie!
Válasz tri #639. hozzászólásáraBocs a kérdésemért,de ez már régen piszkál.Szóval ma mindenki a traktoroknál a teljesítményhez köti a rendszám színét,na már most.Ugye a Magyar KRESZ szerint a lassú jármű haladási sebessége MAX:25km/h ha jól tudom.Ezt lényegesen túl teljesíti még az 50-es MTZ is,gépkönyvi adat szerint,nem beszélve az újabb típusokról/nem csak mtz/.Tehát szerintem a haladási sebesség vagy végsebességhez kéne kötni.A váltó áttételezésén múlik nem a motor teljesítményen.Pl:Rába 250ből alig lehet kihozni a 25-öt,addig a TRABANT 601 ami 26le volt az ment 70km/h. Szóval ez a kérdésem.
ma voltam vizsgán! MTZ 952.3 Mg vontató + 2 db HW 6011 piros rendszámosok. KPM azt mondta 2016 decemberig húzhatunk 2 pótkocsit, 2017 januárjától csak fekete rendszámosokat és csak egyet!
Válasz jegenye #636. hozzászólására
Keress a közeledben egy öreg szakit, aki 50-es ifán volt sofőr, majd elmagyarázza neked 
Válasz uff #637. hozzászólására40 km/h
Tisztelt Gazdatársak! Mezőgazdasági vontató sebességére van korlátozás? Jbc gyorstraktorok 70-80 -al is tudnak menni?
Tisztelt Fórumozók!Mi köze van egy motor teljesítményének a haladási sebességhez?
Válasz Myrrdin #628. hozzászólásáraKresz, rutin, forgalom. A kresz a legnehezebb, illetve a biztonságos üzemeltetés.
A rutin annyi hogy rátolsz a pótra összeakasztasz, fordulsz egyet, szétakasztasz.
Forgalom meg húsz perc vezetés egy pótkocsival.
Valaha volt egy olyan szabály, h. amit nem tilt a törvény, azt lehet csinálni. A főlapon is említi, h. erre nem tér ki a törvény, de nem húzhat két lassú pótot......, de honnan tudja, ha a törvény nem tíltja?????????????? Nekem a KPM-es azt mondta, h. húzhatja, úgyhogy én ahhoz tartom magam. Valamikor az ifa húzhatta a lassú pótot, de csak 25-el. Most viszont a jogszabály egyértelműen leírja: tehergépjárművel lassú jármű pótkocsit húzni tilos. Ez egyértelmű tiltás, de ha az MG vontatóra nem tiltja, akkor...... honnan veszi a cikk írója, h. az is tilos??????????????
Válasz B.laca #630. hozzászólásáraNem úgy van az.
Húzhatja csak max 25-el.
3 tengelyes kamion pótot is simán vizsgáztatják pirosra. A 100 lovas traktort meg már nem.
Akkor mivel húzza? 50-es mtzvel?
Válasz B.laca #630. hozzászólásáraJa,érdekes. Az országban akárhol láttam,jonni,Fendt,Fergusson,Renault,stb. Stb. Mind ,fogalmam sincs hány tonnás,10-x tonnás trágyaszórót,kukuaratáskor,búza árpa stb. Aratáskor ezek a masinák kb 70km re képesek mind pirosrendszámos pótotokat húznak. Egyedül a 3tengelyes forgózsámolyos kamionpót,amin ugye van vonórúd, azon van fekete rendszám. Többin nix. Akkor??? Szerintem jó is ez igy,ne bojgassák. Műszaki ,biztositás van,akkor had menjen.
Válasz Myrrdin #628. hozzászólásáravannak és lesznek kezdők.
Az Agroinform kezdő oldalán a cikkben azt írják, hogy fekete rendszámos traktorral nem húzható piros rendszámos pótkocsi. Nálunk mindenki így húzza. Rendőr még nem szólt.
Máshol ez hogy van, fekete rendszámos pótkocsit húznak? Hordják sűrűbben műszakira,csomó súlyadót, biztosítást fizetik?