a földjeink kb 25%-a kifejezetten jó (mezőségi), 50%-a közepes (erdő- ill. réti talaj), míg a maradék gyenge (hokos vájog, ill. szíkes) termőhely, így a komoly fajták tudnak dolgozni...
tavaly egy-két normális kukorica volt (pl. K67 volt ahol 17 tonnát adott szárazon), de amúgy semmi. Az abszolút csúcs 2004 és 2008 volt, akkor volt ahol búza is 10 tonna fölé ment, de volt réti talajon is 8 tonnás búzánk. De ahhoz már jó időjárás, és nagyon sok odafigyelés kellett.
ilyen. ha jó, akkor igen jó, ha nincs gond, akkor brutál, (mondjuk azt tegyük hozzá, hogy nem is a fehérje, sikérrel van a gond, hanem esésszámmal, az viszont gyalázatos szinte minden évjáratban), de ha bármi gond van (megkésett vetés, szárazba hajló termesztési körülmények, éréskori eső(k), akkor igen gyengusz is tud lenni...
kap egy forró áprilist, és vége van, mint a botnak. A vetőmagja olcsó, még a hibridek is. Termőképességre elvileg tudja majd azt, mint az őszi, de a hangsúly az elvilegen van. Mivel gyengén fejlett a gyökérzete, és a vegetatív növényzet is, minden tápanyagot készen kell kapnia, és intenzív körülmények kellenek.
Jó talajon el tudom képzelni, ha megadna neki az ember mindent, amit csak szeretne még mindig 100e környékén járhatna, és elvileg a hibridnek nem akadály a 3 tonna...
Összevetni szerintem nem szabad, 2-3 hét van az érésidőben, az azt jelenti, hogy különbözik a gyomírtásuk, különböző időpontban fog bimbókat hozni, virágzani, és különböző időpontban kellene érésgyorsítani is.
Amire én gondoltam, az jó talajokon, kukorica után vagy direktbe belehúzni, vagy egy gyors talajmunkát követően eldolgozni, és utánna nyomni rá a műtrágyát számolatlanul.
ezt nem tudom eldönteni.
nekünk a búza adott 50 mázsa körül, 20-23 AK körüli elég jó vályogos homokon, meg kötött mély agyagos talajon is.
ilyen sörös árpás ügyet mindig szerencsejátéknak tartottam, hogy azér nyomjad is, hogy legyen termés, de ne nagyon, mer fehérje... namost akkor nyomod vagy nem nyomod? ebbe sose szálltam bele, szerintem szerencsejáték, de sokan vannak, akik jól játszanak, biztos lehet is, nincs is vele semmi bajom, csak nem tudom.
a búzáról tudom, jól adott, de ha megázik, akkor nincs minőség, mondjuk kettő eső és 22-es a sikértartalma. és télleg a legkorábban el kell vetni, amint lehet, azonnal. lassan indul, és nem lesz nagy növésű, de nagy kalászokat hoz, sok maggal. igaz, a hektoliter súlya is elég alacsony, de összességében ha nedvesebb, hűvösebb földbe kerül, ahol nem döglik meg májusban a 35 fokos homokon, akkor nem esélytelen.
próbáld ki egymás mellett a kettőt, és meglátod felétek mit tud. fél heki búzával olyan sokat nem veszítesz.
tavaszi búzánk többször is volt. elvileg azt mondják, hogy javító, és volt év, amikor határeset is volt, de az a tapasztalatom, hogy ott egy eső is elég éréskor, és elment a minőség, de annyira, hogy nem is marad semennyi sikér.
van egy osztrák fajta (reklám nélkül), az mennyiségre is adott, sőt, több évben is meglepődtünk, tehát stabilan terem, de van egy magyar fajta, abból nem igen láttam jót.
azt tapasztaltam, hogy a lehető legkroábban el kell vetni, február elején, közepén, legyen száraz a föld teteje, és bele kell rakni, március eleje már felejtős! amikor először ki lehet menni, le kell húzni a szántást, és vetni.
láttál már tavaszi repcét? legalább levágni érdemes?
mert van egy jó 5-6 ha mélyebb terület a repce tábla közepén, ahol ősszel megnyomta az árvíz a vetést, mint lehetőség gondolkodok rajta, hogy ha február napos száraz volna, akkor ha valami forgóboronával valamit elkövetnénk, akkor nem-e lehetne-e ottan-e valamit elkövetni...
ha már úgy is permetezed, úgy is műveled, mert kihagyni nem nagyon lehet, nem sok értelme van, akkor...
az érésidőkkel volna gondom, de lefújnám, egy hetet össze lehet így hozni, az nem tragédia.
DE nem tudom, hogy mondjuk mit teremne, 3 mázsáért nem kínlódnék...
Köszönöm! Most a rossz földjeinktől várunk valami jót. Szerencsére így jött ki a vetésforgó a búzára. Repce az előveteménye.
A jó földjeinkkel mi is gondban vagyunk.
Lassan lehet rovarölőzni a repcét mert a hétre tavaszias időt jósolnak. A fagykár elleni biztosítás meggondolandó, amikor az évszázad telét jelzik előre e jóslatok.
26417 hozzászólás
Válasz #816. hozzászólásra
az még egy kicsit több...
a földjeink kb 25%-a kifejezetten jó (mezőségi), 50%-a közepes (erdő- ill. réti talaj), míg a maradék gyenge (hokos vájog, ill. szíkes) termőhely, így a komoly fajták tudnak dolgozni...
tavaly egy-két normális kukorica volt (pl. K67 volt ahol 17 tonnát adott szárazon), de amúgy semmi. Az abszolút csúcs 2004 és 2008 volt, akkor volt ahol búza is 10 tonna fölé ment, de volt réti talajon is 8 tonnás búzánk. De ahhoz már jó időjárás, és nagyon sok odafigyelés kellett.
Válasz #815. hozzászólásra
akkor mennyi volt a legjobb búzátokon? Kukoricám volt 14 felett egyszer de búzából árpából még a 6 tonna is ritkán volt.
Válasz #812. hozzászólásra
a jó ősziek is tudnak 43-44-es sikért produkálni...
én is úgy hiszem, ha gyorsan el lehet vetni, akkor jó lehet, de ha megkésik, akkor bukó...
Tavaszi árpánk volt már 8,5 tonna is, a búzák is gondolom hozhatják magukat, ha úgy jól jönnek rá a dolgok...
Válasz #812. hozzászólásra
ilyen. ha jó, akkor igen jó, ha nincs gond, akkor brutál, (mondjuk azt tegyük hozzá, hogy nem is a fehérje, sikérrel van a gond, hanem esésszámmal, az viszont gyalázatos szinte minden évjáratban), de ha bármi gond van (megkésett vetés, szárazba hajló termesztési körülmények, éréskori eső(k), akkor igen gyengusz is tud lenni...
Válasz #804. hozzászólásra
A tavaszi repce kétesélyes
kap egy forró áprilist, és vége van, mint a botnak. A vetőmagja olcsó, még a hibridek is. Termőképességre elvileg tudja majd azt, mint az őszi, de a hangsúly az elvilegen van. Mivel gyengén fejlett a gyökérzete, és a vegetatív növényzet is, minden tápanyagot készen kell kapnia, és intenzív körülmények kellenek.
Jó talajon el tudom képzelni, ha megadna neki az ember mindent, amit csak szeretne még mindig 100e környékén járhatna, és elvileg a hibridnek nem akadály a 3 tonna...
Összevetni szerintem nem szabad, 2-3 hét van az érésidőben, az azt jelenti, hogy különbözik a gyomírtásuk, különböző időpontban fog bimbókat hozni, virágzani, és különböző időpontban kellene érésgyorsítani is.
Amire én gondoltam, az jó talajokon, kukorica után vagy direktbe belehúzni, vagy egy gyors talajmunkát követően eldolgozni, és utánna nyomni rá a műtrágyát számolatlanul.
Válasz #803. hozzászólásra
Néhány éve tavaszi felülvetésben volt ismerősnek. 40 fölötti sikér. Azt hitték elromlott az infra.
Válasz #808. hozzászólásra
ezt nem tudom eldönteni.
nekünk a búza adott 50 mázsa körül, 20-23 AK körüli elég jó vályogos homokon, meg kötött mély agyagos talajon is.
ilyen sörös árpás ügyet mindig szerencsejátéknak tartottam, hogy azér nyomjad is, hogy legyen termés, de ne nagyon, mer fehérje... namost akkor nyomod vagy nem nyomod? ebbe sose szálltam bele, szerintem szerencsejáték, de sokan vannak, akik jól játszanak, biztos lehet is, nincs is vele semmi bajom, csak nem tudom.
a búzáról tudom, jól adott, de ha megázik, akkor nincs minőség, mondjuk kettő eső és 22-es a sikértartalma. és télleg a legkorábban el kell vetni, amint lehet, azonnal. lassan indul, és nem lesz nagy növésű, de nagy kalászokat hoz, sok maggal. igaz, a hektoliter súlya is elég alacsony, de összességében ha nedvesebb, hűvösebb földbe kerül, ahol nem döglik meg májusban a 35 fokos homokon, akkor nem esélytelen.
próbáld ki egymás mellett a kettőt, és meglátod felétek mit tud. fél heki búzával olyan sokat nem veszítesz.
Válasz #806. hozzászólásra

Szerintem most nem lesz az különösebben kérdéses hogy mi a beltartalma csak sok legyen!!Vagyis minél több!!
Válasz #807. hozzászólásra
Nem terem többet mint a tavaszi árpa.Csak jobb áron tudod eladni.
Válasz #806. hozzászólásra

szántás
szotyi tarló van a lazítóval lesz kicsit megszaggatva+tárcsa. A kérdés most az hogy sörárpa legyen 47ropi/t vagy t. búza.
Válasz #805. hozzászólásra
Tvaszi árpát minimális műkakival 35q tudunk itt ezeken a területeken akkor annyit tudna talán a t búza is?
tavaszi búzánk többször is volt. elvileg azt mondják, hogy javító, és volt év, amikor határeset is volt, de az a tapasztalatom, hogy ott egy eső is elég éréskor, és elment a minőség, de annyira, hogy nem is marad semennyi sikér.
van egy osztrák fajta (reklám nélkül), az mennyiségre is adott, sőt, több évben is meglepődtünk, tehát stabilan terem, de van egy magyar fajta, abból nem igen láttam jót.
azt tapasztaltam, hogy a lehető legkroábban el kell vetni, február elején, közepén, legyen száraz a föld teteje, és bele kell rakni, március eleje már felejtős! amikor először ki lehet menni, le kell húzni a szántást, és vetni.
Minőségre a legjobb,csak nincs mennyiség
Válasz #802. hozzászólásra
láttál már tavaszi repcét? legalább levágni érdemes?
mert van egy jó 5-6 ha mélyebb terület a repce tábla közepén, ahol ősszel megnyomta az árvíz a vetést, mint lehetőség gondolkodok rajta, hogy ha február napos száraz volna, akkor ha valami forgóboronával valamit elkövetnénk, akkor nem-e lehetne-e ottan-e valamit elkövetni...
ha már úgy is permetezed, úgy is műveled, mert kihagyni nem nagyon lehet, nem sok értelme van, akkor...
az érésidőkkel volna gondom, de lefújnám, egy hetet össze lehet így hozni, az nem tragédia.
DE nem tudom, hogy mondjuk mit teremne, 3 mázsáért nem kínlódnék...
Tavszi búzáról van valakinek tapasztalata?
Minőségben mit tudhat?
lassan alternatíva a tavaszi repce...

Válasz #800. hozzászólásra
ne is mondj ilyet!!!!!!
gondolni sem merek rá, a "csökken" szó is hiányzik a szótáramból manapság...
huhhh, ránkférne, de igen nagyon...
Válasz #799. hozzászólásra

Reméljük kitart aratásig is és nem esik vissza 80 ra
Válasz #798. hozzászólásra
tagolva:
REPC1109 122 800 +12800 (+11,64%)
máma megint:

REPC1109122 800 +12800 (+11,64%)
Válasz #796. hozzászólásra

ott valahol
tanyán nem hallhattam mert azonnal beleállítottuk volna a hátába a csákányokat
Válasz #791. hozzászólásra
?

szerintem Hecc a Mezőgazdaság története filmben láttad!
ma volt a húsmarha tenyésztés is ajánlom megnézni!
a fekete fehér videókon olyat lehet látni amit még itt Magyarországon csinálnak,
de a durva hogy ott a legeltető paraszt azért kap plusz támogatást mert a legelőjén virágok nőnek
ott az állam azt nézi hogy tudja még támogatni a parasztot itt meg azt éljük meg hogy hogyan próbálják minél hamarabb tönkre tenni a gazdákat
Válasz #792. hozzászólásra
szerintem nem 7, hanem közel 10! Az angolok "acre"-ban számolnak, amit sokszor hold-nak fordítanak itthon.
1 acre = 4046 m2
1 hold = 5754 m2
Válasz #793. hozzászólásra
Biztos magyar volt a könyvelője, vagy menekülőre fogta nagy haszonnal!
Melyik angol? Mert amelyik Kisköre-Törökszentmiklós-Heves-stb térségekben gazdálkodik, az tönkrement. Pedig állítólag brutál jó átlagai voltak.
Jah, főleg ha átsszámitod ha-ra: az közel 7t.
Azt mondja múltkor az angol h. aki nem termel holdanként 4t búzát az OSTOBA.

Kegyetlen ostobák vagyunk....
Ami búzát sikerült elvetnünk a belvíz miatt, azon a lékekből most fókák és pingvinek jönnek fel...
Válasz #785. hozzászólásra

Azokból a nagyokból ültess még és nem lesz gond, illetve ha lesz sarj hajtása akkor megvenném
Válasz #787. hozzászólásra
ezek Igmand kornyeken vannak, ugye? ismeros a taj.
nah, azert azok nem olyan gyenge foldek!
Válasz #786. hozzászólásra
Köszönöm! Most a rossz földjeinktől várunk valami jót. Szerencsére így jött ki a vetésforgó a búzára. Repce az előveteménye.
A jó földjeinkkel mi is gondban vagyunk.
Válasz #785. hozzászólásra
Örülök hogy van olyan is akinek a búzája nem jár úszótanfolyamra, mint az enyém! Sokat kint alszik még ,de nem rossz!
Ilyen volt a hétvégén a búza.

Válasz #780. hozzászólásra

Ez tényleg csodálatos kísérlet!!!
Válasz #782. hozzászólásra

Szedd elő a suskát a befőttes üvegből, ne hernyózz!
Válasz #780. hozzászólásra

Akinek van 10 millája sorközm. kultivátorra annak ilyen gyönyörű lesz a repcéje!
A repcék 80%-át én is kultivátorozni fogom...
28-30 cm mélyen, h tavasszal a kuki jól érezze magát benn
ez nem rossz kísérlet:

http://www.tomelilla.hu/archives/cat_810746840.html
MV peturrol hallott más valaki valamit?
mi ezt vetjük..
üdv mindenkinek
Válasz #777. hozzászólásra
BEÁLLÍTÁS!!!! BAXA MEG
Tudna valaki segíteni? Lajta 32 vetésmennyiségi adatokkal- búza- kb 280kg/ha
Válasz #774. hozzászólásra
ha minőség akkor pannon prémium fajták +osztrák búzák
nekünk most MV kolo lett el vetve
Van valaki Szolnok megyéből?
Válasz #773. hozzászólásra
Az is igaz h. eladó.
Ba...a meg a honlapjukon bőven 30 fölött írják sz.r időben ís.
Válasz #772. hozzászólásra
terem de minősége nincs 2009be termett 6t meg 25-28sikér
mv Süvegesről tapasztalatok???

Kb 3-4 nappal ezelőtt valamelyik hírportál hivatkozott egy brit kutatóra, aki a golf áramlat lassulásával magyarázta a várható hideg telet.
Válasz #769. hozzászólásra
!
Ezt hol olvastad
Lassan lehet rovarölőzni a repcét mert a hétre tavaszias időt jósolnak. A fagykár elleni biztosítás meggondolandó, amikor az évszázad telét jelzik előre e jóslatok.
Ha valakit érdekel a repcére a téli fagykár biztosítás, szóljon nyugodtan!