Nyerj Volkswagen Amarokot vagy iPadet! Regisztrálj és indulj a nyereményjátékon!
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Napraforgó-termesztés új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
- Pöttinger kasza javítása új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- John Deere 4630-4650 traktorok új
- Challenger traktorok új
- Szója termesztése új
- Kukorica várhatóan........! új
Cikkajánló

Fogy a kukorica; így alkalmazkodik Európa legnagyobb etanolgyára
Európa legnagyobb etanolgyára egyben Magyarország legnagyobb biometántermelője...
933 hozzászólás
Válasz Boldizsar90 #582. hozzászólásáraAnnyit tudunk dec 31 a határidő..
Valaki össze tudná foglalni a kutakkal kapcsolatos dolgokat?
Válasz medikus #574. hozzászólásáraCsak nem ezt kérdezik.
Válasz medikus #574. hozzászólásáraÉs tényleg.
Válasz butique #573. hozzászólásáraMindre ugyanaz érvényes.
Válasz nferry #577. hozzászólásáraMert a kút vizét öntözésre,meg háztáji célokra is használja! Öntözni 500 köbméterig!
Te hogy csinálnád?
Vagy írja hozzá a házit is?Igazad van,hamarabb meg lesz az 500!
Válasz medikus #576. hozzászólásáraMiért kellene 2 óra?
Kutanként kell 1 óra, nem?
Válasz nferry #575. hozzászólásáraHa 2 órád lesz,akkor külön méred azt amit valóban öntözésre használsz! 500köbmétert!
Válasz medikus #572. hozzászólásáraMondjuk így logikus, de akkor a mezőgazdaságira melyik vonatkozik?

A jegyzős, vagy a bonyolultabb (és költségesebb) a vízhatóságis?
Egyébként is csak locsolgatok, hagyjanak engem békében.
Válasz butique #573. hozzászólásáraMindenkiét még a TSZ fúratta!

Válasz cross #562. hozzászólásáraA 95 előtt fúrt kutakról mondtak valamit?
Válasz nferry #571. hozzászólásáraMond azt hogy te nem öntözöl,csak locsolsz!
Gondolom amit a ház körül használsz,iszol,jószágot látsz el vele,az gazdasági,amit a fóliára használsz az mezőgazdasági!Teszel fel 2 órát!

Válasz Mpista70 #568. hozzászólásáraBár azt nem értem hogy mi különbség van a gazdasági illetve a mezőgazdasági öntözés között.
Magyarán ha nekem a kertemben vannak a fóliák, tehát lakóingatlan is van a portán, akkor minek számítok?
Válasz Mpista70 #567. hozzászólásáraDe nem visszük Izraelbe!
Pl!
Válasz cross #562. hozzászólásáraÉs tényleg....
Végre új esélyt kaphat a magyar dinnyetermesztés: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/dinnye-termesztese-import-export-62896-001
Most vágják tacsra az egész kertészeti ágazatot...
Ezen az oldalon elég jól össze van szedve a kérdés.
https://kutengedelyezes.hu/furt-es-asott-kutak-bejelenteserol/
A lényeg, hogy EU előírás a kutakkal kapcsolatos jogszabályi rendezés, csak hát ugye ha a hazai bürokráciánk embereinek semmi fogalmuk sincs a helyzetről, akkor a nyugatiaknak még annyira sem.
Válasz medikus #565. hozzászólásáraMi is isszuk azokat.
Válasz cross #562. hozzászólásáraÁsott kútról volt-e szó, hisz az "csak egy gödör " a földben ráadásul némelyik olyan régi,hogy azt se tudják kié volt valamikor nemhogy a kútásó "diplomáját" bemutassák!
Válasz Gepi #563. hozzászólásáraEladták az összes ásványvíz kutunkat!Flakonban viszik ki alólunk a vizet! Az nem baj?

Válasz Rabó001 #561. hozzászólásáraEgyszerre nem fogják! Elég ha locsolsz és arra már odatalálnak!Ahogy most vannak jelentgető emberek,tudni fogják,kinek van,hova kell menni!Nyáron meg egy drónnal berepül fél "vármegyét"!
Válasz cross #562. hozzászólásáraHa már kap az egyik féle vízórát is, mi tartja vissza szerveket hogy további pénzt kérjenek.

hogy annyi adót tesznek rád hogy az életedet is megbánd.
Ez a magyar specialitás a világon nincs
Tegnap voltam egy ismertető előadáson kút legalizálás témakörben. Volt jópár szakértő plusz a kamarától egy személy, katasztrófavédelem, hivatásos kútfúró oktató/elnök stb.
A lényeg: nagyon bonyolult nyakatekert eljárás az egész. A legegyszerűbb talajvizes kút engedélyezéséhez (gazdasági használathoz) is, ha jól emlékszem 3 hivatal jóváhagyása kell. Komoly költségvonzata van, és sok utánajárás szükséges. A rétegvizes kutak engedélyezése még egy fokkal bonyolultabb. A vízórát valószínűleg a kúttulajnak kell megvenni. Szabványszerűen víz/kútaknában stb. védeni a kutat+ vízórát stb... :))
De most jön még csak a meglepi. A sima pvc csöves kutak nem engedélyeztethetőek, semmilyen szabványt+ előírást nem teljesítenek. Erről ennyit.
Nem tudom, hogy a szakértők tudatában vannak-e annak, hogy az országban lévő kutak túlnyomó többsége ilyen egyszerű pvc csöves kókler kút. A kistermelők, kertészetek többsége ilyen kutakkal locsol. Ha be akarják tartatni a jogszabályokat, akkor egyszerűen meg fog szűnni a zöldség-gyümölcs termelés.
Kérdezték, hogy mennyibe kerülne egy szabályos kút. KB 40000ft/m a kútfúró egyesület elnöke szerint.
Válasz Gepi #558. hozzászólásáraSzerintem igen. Más dolog hogy nem tartom valószínűnek hogy az ország összes kútját ellenőrizni is fogják.
Válasz MrPoke #556. hozzászólásáraszerintem itt kevered a kettő besorolást. Lakossági felhasználás vagy mezőgazdasági felhasználás. Aki öntözni akar gazdasági célból, annak én úgy emlékszem nincs 500 köbméter limit. Ha lakosságiként akarsz öntözni, akkor meg lassan már jobban jár az ember ha vezetékes vízről teszi külön órával.
Az utolsó bekezdéshez annyit hogy szerintem az aláírás is pénzbe fog kerülni
A régi több mint 100 éves kutakat is be kell jelenteni?
Azt írja már meg valaki menyi az engedélyeztetés 8 méteres kutnak és menyi lesz egy köbméter víz.
Válasz madle #555. hozzászólásáraDe aki öntözni szeretne az 500+köbméter vizet fog vételezni. Valamint vízjogi engedélyre is szüksége lesz.
Válasz Rabó001 #554. hozzászólásárakül- és belterület nincs elválasztva a tervezetben, lakossági vagy mezőgazdasági célú van. A mezőgazdaságinál pedig:
- BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG 50m talpmélységig (Ez százezres tétel)
- 50m alatt pedig vízjogi engedély köteles. (Ez milliós tétel)
Válasz máris szomszéd #551. hozzászólásra
Végigolvastam, de nem lettem sokkal okosabb. A cikkben elhangzottak egy része üti saját magát. Egyszer azt írja hogy 95 előtti kútra nem kellett engedély, de a másik mondatban meg hogy azt is be kell jelenteni.
Inkább írna valaki egy rövidebb cikket, amiben csak a lényeg van, pontokba szedve. Mi a helyzet a külterületi öntözésre használt kutakkal, és mi a belterület úgymond lakossági használatúakkal.
Amúgy szerintem a vége az lesz hogy majd csinálnak határidő letelte előtt 10 perccel egy törvényt amiben könnyítenek.
Válasz máris szomszéd #551. hozzászólásáraNevetséges, hogy ennyi idő alatt nem voltak képesek megszülni egy normális jogszabályi keretrendszert... Ezen a térségen ráadásul talajvíz kutakra komoly gazdálkodó már nem is alapoz, minden nagyobb gazdaság már réges-rég a rétegvizeket cuppantja. Ismerve a magyar bürokráciát, ennek soha nem lesz normális megoldása.
Válasz máris szomszéd #551. hozzászólására
Lehet értelmezni.Látszik mennyire is féltik a szavazó bázist.
https://hvg.hu/gazdasag/20230325_kut_kutfuras_vizgazdalkodas_ontozes_homokhatsag_eu_tamogatas
És mégis az engedelyeztet kutambol mennyiért termelhetek ki egy köbméter vizet hamar vizorat is kötelesek leszünk felszerelni?nekem 1000 nm.kertem van,szerintem a 2024 év lesz az amikor abbahagyom a kertem öntözést ☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️????
Ha a rétemen van köt, 2 rét, 2 kút, amit állatok itatására használtak, az minek minősül? A egyik gémeskút volt, de kifűrészelte a tolvaj, gondolom tűzifának lopta el.
Válasz medikus #466. hozzászólásáraItt 40cm után sárga föld van...(ami szerintem az agyag) Itt a masodik v harmadik kavicsban álltak meg 92ben. Max 16m...
Válasz Fórumleső #545. hozzászólására Bocsi de szerintem ez nem az mivel pont az öntözés a lényeg ja és a kertészet de ha te úgy látod töröld

Válasz Fórumleső #545. hozzászólásáraEngem anno nem szólított fel senki! Rajta!
Válasz arashan #544. hozzászólásáraÜdv!
Ne offolj mert tiltani foglak!
Modi.
Válasz csuti0 #525. hozzászólására Itt az első fecske..."ZÖLDSÉG- ÉS VETŐMAGTERMESZTÉSSEL ERŐSÍT IDÉN A TALENTIS AGRO

2023.02.17
A szakemberek által ismert legmodernebb technológiával kezdődött idén öntözésfejlesztési beruházás a Talentis Agro Zrt. három telephelyén, ahol a tervek szerint májusban már készen állnak a rendszerek az üzemszerű működére.
Éjszaka a fagy, nappal a sár nehezítette az elmúlt napokban annak a 10 kilométernyi csővezetéknek a lefektetését, amely Fegyverneken 298 hektáron, Csárdaszálláson pedig 366 hektáron oldja meg a vízutánpótlást ettől a szezontól kezdve. Annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett a munkálatoknak, így is sikerül a határidőt tartania a szakembereknek. Az üzemszerűen öntözött kukorica a tavalyi aszályos időszakban mindvégig kimagasló mennyiséget tudott produkálni, így ez azt mutatja, hogy a jövőben – ahol erre lehetőség van – bármilyen más növényt is biztonsággal lehet öntözött körülmények között termeszteni. Figyelembe véve az öntözött területek termését, a hozamokban lényegesen nagyobb eredmények érhetők el." Nem ismerem a tulajdonosi hátteret de nem lepne meg ha pártunk és kormányunk hű embere lenne
ha van víz
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 14:42:50
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 13:11:07
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 14:43:14
Válasz arashan #539. hozzászólásáraVelünk ne foglalkozz, törődj az egészségeddel!
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 14:43:33
Válasz arashan #537. hozzászólásáraNyugi-nyugi, ne izgasd fel magad! Még a végén rámegy az egészséged. Foglalkozz szebb dolgokkal!
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 14:42:24
Válasz arashan #534. hozzászólásáraHa levezeted, hogy jön ez az öntözéshez, mindent visszavonok.
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 13:10:20
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-02-17 13:09:46