Ezt a fejlődést alapozhatja meg az idén az unió illetékesei által is elfogadott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP). A program keretében a folyó uniós költségvetési időszak végéig mintegy 1.300 milliárd forint fejlesztési pénz áll az agrárium rendelkezésére. Az összeg csaknem felét - 48 százalékát - műszaki, technikai, technológiai fejlesztésre lehet fordítani.
Emellett jelentős forrásokhoz jut - ez a rendelkezésre álló fejlesztési pénz 32 százalékát jelenti - az agrár-környezetgazdálkodás is. A vidéki életminőség javítására - mindenekelőtt munkahelyteremtésre - a rendelkezésre álló fejlesztési források 17 százalékát lehet fordítani. A fennmaradó hányad a programok végrehajtásához biztosított technikai segítségnyújtást finanszírozza.

A Gráf József által elmondottakat igazolja az idei AGRO+MAshexpo iránt megmuztatkozó hatalmas érdeklődés. A térség egyik legjelentősebb mezőgép szakkiállítását az elmúlt évben rendezte 25. alkalommal a HUNGEXPO Zrt., de az ünneplésre az idén is jó oka van a kiállításnak. Az AGRO+MASHEXPO az utóbbi évek területi rekordját megdöntve – három pavilont is megtölt kiállítóival. A mezőgép kiállítás és a kíséretében most első ízben HUNGEXPO szervezésben zajló Magyar Kert, valamint Szőlészet és Pincészet a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontot négy napra a hazai mezőgazdasági legfőbb piaci fórumává avatja.

Az agrárbemutatókon összesen több mint 20.000 négyzetméteren 225 cég állít ki.


A Budapesti Vásárközpont „A”,”D” és most először a C pavilonja is az AGRO+MASH gépeivel telik meg: 11 ország 160 kiállítója 18.500 négyzetméteren mutatkozik be. Az F pavilonban 1600 négyzetméteren kapott helyet az egy időben zajló Magyar Kert kiállítás 42, és a Szőlészet és Pincészet 23 kiállítója.

Trendek, tervek

A szakkiállítások feladatának szánják a szervezők többi között a 2008. évi kereskedelmi trendek, szakmai újdonságok széles körű bemutatását, a kapcsolatépítés és üzletkötés számára a megfelelő kommunikációs környezet biztosítását.

A mezőgazdasági gépberuházásokra, a fejlesztésre rendelkezésre álló uniós pályázati források teljes joggal tervezgetésre, mi több konkrét gépvásárlásra ösztönzik a gazdákat és gazdálkodókat. Az AGRO+MASHEXPO a 2007. évi 15 és fél ezer négyzetméterről nőtt 18 ezer fölé, s ez a növekedés a hazai agrárpiacon betöltött kiemelkedő szerepét is jól mutatja.

Van vennivaló

Egyértelmű siker a kiállítás fedett pavilonokba való költöztetése, ami lehetővé teszi a tavaszi mezőgazdasági munkák nyitánya előtti tájékozódást, és vásárlást. A kínálatot a legnagyobb hazai fogalmazók és a külföldi cégek ajánlatai, valamint számos kis- és közepes vállalkozás termékei és szolgáltatásai teszik gazdaggá. A külföldiek között az idén Spanyolország jelentkezik nemzeti standdal.