Az AGROmashEXPON tájékozódnak és tavaszig mindenképpen vásárolnak az újabb gépeket mustrálók egy része, derült ki a kiállítás első napján az Agroinform.hu kérdéseire adott válaszokból. A nagyobb gazdák legalább egy mezőgépet szeretnének venni, míg a kicsik inkább évekig spórolnak és kivárnak. A többség ugyanis semmiképp sem szeretne hitelből vásárolni. Félnek ugyanis, hogy egy újabb hitel tönkreteheti a gazdaságot. 

A traktor, a kombájn valamint a különböző rakodók vezetnek az új beszerzési listákat tekintve a nagyobb gazdák körében. Legalábbis az AGROmashEXPO-ra első nap kilátogató gazdák ezeket vették górcső alá az első napon. A többségnek természetesen volt már elképzelése, azonban a kiállítók által felszerelt impozáns standok mégis olyan helyekre is oda vonzották az érdeklődőket ahova nem is gondolták.

agromash

A gépeket vásárlók már tavasszal szeretnék használni az új traktorokat  — fotó: Shutterstock

Így tett Nagy Antal is, aki a Dunántúlról érkezett több prospektussal a kezében próbált választani a neki, no és a pénztárcájának megfelelő traktorok közül. Az Agroinform.hu kérdésére elmondta, hogy volt konkrét elképzelése mielőtt ide érkezett a vásárvárosba és elsőnek természetesen azt a típust nézte meg először alaposan. Azonban míg elért a célhoz másik kettő is nagyon megtetszett a fiatal gazdának. Aki biztos, hogy a második nap ismét kilátogat a Hungexpora, hogy válasszon, de már plusz segítséggel a családból, mert úgy érzi egyedül mégsem tud dönteni  – magyarázta a dunántúli termelő. Természetesen azért fontos, hogy minél előbb döntsön a család az új mezőgépről, mert tavasszal, ahogy a munkálatok megkívánják, munkába is szeretnék állítani. Egyébként már három éve tervezik és osztanak-szoroznak, most végre összejött a „rávaló” – fogalmazott a fiatal gazda.

A kisebb termelők már nem ilyen céltudatosak. Ők először spórolnak, kivárnak, és csak utána vásárolnak, persze ha tudnak. Legalább három-négy évet kell gyűjtögetni, de lehet, hogy több is lesz belőle – fogalmaz Császár Zoltán, aki Zalaszentgrótról érkezett a szakvásárra. A hosszú időre azért van szükség, mert hitelről szó sem lehet, nem tudnánk ugyanis visszafizetni  – tette hozzá a gazda.

Ahogy a családi gazdaságokban lenni szokott, együtt döntenek otthon, ha csak 5 hektáron is gazdálkodnak – magyarázza a fiatalember. Jelenleg a gépek karbantartásával telik a hideg idő. Persze azt is tervezik, hogy több földet vennének a jövőben akkor talán hamarabb sikerülne egy új gépvásárlás. Addig inkább a jelenlegi eszközökkel próbálják kihozni a legtöbbet.

Oravecz Tamás gazda szerint az AGROmashEXPO ahogy minden évben most is mindenképpen a tájékozódás és a vásárláshoz szükséges információ begyűjtésének a helye. Ahol a gazda nemcsak közelebbről láthatja vagy akár ki is próbálhatja a kiszemelt gépet, de számos olyan dologra is felhívhatják a szakemberek a figyelmét, ami a szaklapokból nem derült ki – magyarázta a meggyesegyházi termelő. Fontos a kiállítás, hiszen így biztos, hogy jobb döntést hoznak a vásárlók az árakat a gépek felszereltségével és tudásával összehasonlítva.