Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Körbálázót, de milyet? új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Traktorbehozatal külföldről új
- MTZ 920.3 traktorok új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
- Napraforgó gyomirtás új
- Lucerna telepítése, termesztése új
Cikkajánló

Ezért tarts mindig széntablettát otthon! Többet tud, mint gondolnád!
Az aktív szén újra divatba jött, de a hatása tudományosan is igazolt.
694 hozzászólás
Válasz mtz1221 #693. hozzászólásáraA zárt henger csak por száraz földön használható , itt van egy zárt az egyik barátomnak, van tapasztalat. Azért csináltam nyitottat
Válasz R Sándor #692. hozzászólásáraAzért akarom vizzel tölteni, hogy bele menjen rendesen. Azt mond még ha a sortól 25-30 centivel menne csak kintebb, akkor milene . Szokta oldalra is fektettni, vagy az állót mindig egyenest előre fekteti ?
Válasz mtz1221 #691. hozzászólásáraSzrintem a 15 ös lemez azért nem hajlík olyan kőnnyen . Nem akarlak el keseríteni , de a sorközművelőzött naprában maradnak hosszabb szárak bőven, viszont nagyon nagy a terület teljesítménye. Előtte RZ 3 al csináltam annak kb duplája. ugye az rz is hagy el szárakar ,de ha az elkap egy száraz szárat az szecskának megy ez meg ugye csak huszon pár centis darabokra vágja.
Válasz R Sándor #689. hozzászólásáraErre voltam kívancsi.
sima kazánlemez, belülről nincs semmi ? Egyszer átcsinálnám vontatottra, bírná a fordulásokat ?
Válasz R Sándor #688. hozzászólásáraA váztól hogy megy le a tartó a csapágyig, az érdekelne. Milyen anyag, mennyire kell megerősíteni.
Válasz mtz1221 #687. hozzászólására
Válasz mtz1221 #687. hozzászólásáraEz valamikor saját készítésű front kombinator váza volt az lett átalakítva. A csapágy tartó 15 ős lemez és talán 60 a csapágy csonk. A tengelyt kompletten a talán a v agro Kft től vettem "puzzle" ben késekkel együtt, én hegesztettem össze itthon, akkor még kurva olcsó volt talán 600 körül.ennek kb 2 éve,
Válasz R Sándor #686. hozzászólásáranincs valami jobb kép, főleg a csapágyazás és tatója részén ? Nekem is hasonló a répaszedő keret nagyon .
Válasz mtz1221 #683. hozzászólásáraIlyen az enyém ez így nem döcög ( ha érdekel)
]
Válasz mtz1221 #684. hozzászólásáraA henger sem húzott keresztbe azért. Főleg nem ennyi, ez nem számít semmit.
Válasz mtz1221 #683. hozzászólásáraBasszus mondasz valamit, ha egyik fele jobban elsüllyedne és lassabban forogna, képes lenne a traktort húzni oldalra. Egyből kell ezt csinálni .
Válasz Borosta #682. hozzászólásáraOk köszöntem a részleges beszámolót.

Válasz mtz1221 #680. hozzászólásáraIgazándiból,elsőre ennyi ugrott,be. A vontatottaknál fabrikálható bárhová , bármi. Itt -függesztettben-súlyos ára van a centiknek, bár 3 m szélességet hátul azért jobban el fog bírni, szinte " akármeddig " nyújtod kifelé. A nagyobb átmérő,nagyobb tömeget kíván-bár itt a plusz függesztő keret ad hozzá,mivel több kés fekszik fel,ha meg ritka a késosztás,akkor még jobban döcög- így is úgy is fog. A két külön hengertag meg nem fog szinkronban forogni,hujujujjjj,még ha oldalra is billeg,nem csak fell le.De ez csak most villant,be. Nem károgás akar lenni,csak lehetséges nyügség.
A talajkövetés ötletelése kapcsán szerintem nagyon minimális fokban kell hogy elmozduljanak a hengertagok . 3-4 fok az már sok centi. Magasságot azzal is lehet nyerni ha a fő kereten felül van csapszegelve a segéd keret , nem alatta. Az emelési magasságon meg sokat dob fronton (is) ha a felső kitámasztó orsó helyett munkahenger van.
Válasz Borosta #679. hozzászólásáraKérlek a henger további növelése beli agályaid fejtsd ki bővebben. Emelési magasságot azt megoldom, úgy érzem.
Válasz mtz1221 #677. hozzászólásáraA henger átmérő-további növelése miatti aggályaim. A csukló pontot-?- ez a henger tengelyvonala,azaz a csapágyazás amit lejebb "engedsz",akkor a függesztő-hordozóváz keretet-3 pont akasztót fellülre -felülről gondolnád-gondolom. Így máris kissámlira kellene állni a trakival ,hogy értelmes maggasságba emelhesd szállításhoz. Hengerátmérő+ késtagok magassága+ függesztés,3 pont akasztás csapjainak-furatainak helyigénye,khm.khm. Ha a ,meglévő keret vonalában akasztod,akkor,meg a súlypont lessz kissé távol,bár ennek megítélésében mindig óvatos vagyok.
Válasz Cs.M.I #664. hozzászólásáraNézz rájuk . Mandam(Sató-gép),Rolmako ((Győri Agroker) itt is hirdetik.)Tandem vágóhengerek,3 m , függesztett kivitelben. Tolható/húzható. 2,2-2,6 milla/db....
Válasz hashtag #676. hozzászólásáraIgen. Vagy csak a csuklópontokat lentebb vinném 20 centit, és kapna új kereteket is. Meg van itt valahol a rosszvasban egy 3 méteres répaszedő váz is .
Válasz mtz1221 #671. hozzászólásáraÉpítenèl neki egy új vázat? Mert ezzel nemigen jön össze
Válasz hashtag #670. hozzászólásáraAkkor rá kell tenni csapágyra, a két tag belső csapágyait meg összetolni úgy, hogy még épp szerelhető legyen.
Mondjuk ucp csapágyegységre.
Azt össze lehet úgy rakni, hogy marad a késszél távolság kb. 30cm.
Válasz ND #669. hozzászólásáraMiért lenne nehéz?
Van sarokcsiszolója
Válasz mtz1221 #672. hozzászólásáraViszont kés mennyit lóghatna a levegőben ? Ha 10-10 centit kibírnám vinni oldalra, akkor a csapágyak is elférnének bentebb.
Válasz Gumóka #667. hozzászólásáraKét 110es tag van.
Válasz ND #666. hozzászólásáraLehetne, de akkor annyira hátha kerülne a súly vízzel megeresztve, hogy mtzről leszaggatna mindent az úton.
Ez a kettő ha kiadná, akkor neki ugranék. Csak nem tudom ha 20-20 centit lóg ki a sortól, akkor az elég e neki. Mert az lenne a szívás ha megcsinálom, és szart sem ér a 20-20 centis ráfedesékkel.

Válasz Gumóka #667. hozzászólásáraKözépen úgyis sorköz van
Válasz Gumóka #667. hozzászólásáraaz sem rossz, de azt írta kettő van. Azt nehéz három felé osztani
Használ valaki olyat ami tölthető vizzel es fel is van töltve 3 méteres ? Gondolok arra mennyire ( ugrál )úgy mert 20 mázsa súllyal azért gondolom jobban aprit mint simán meg talán nem
Pattog annyira
Válasz ND #666. hozzászólásáraVagy kitolja a 2 1,5m-es tagot 3,50 szélesre, a kettő közötti részre meg mögéjük betesz 1 méterest.
Válasz mtz1221 #656. hozzászólásáraha nem egymás mellett vannak, hanem egyik a másik mögött máris lehet úgy rakni hogy ne legyen köztük kihagyás
Viszont 3m es verzioba ami előre is mehet osztottba nem igen csinálnak .
Köszönöm a válaszokat , érdekes meglátások vannak es gondolkodok milyet vegyek .
Csak 3 m esbe gondolkodom amit frontra is meg hatra is lehet tenni ha ugyvan . Rotocom,Vagro,Walder,NorAn, Letak ezeknél néztem ilyet tölthető verzioba alapbol 1460kg töltve 2000 frontra pl nagyobb nem igen mehet .
Válasz hashtag #660. hozzászólásáraTudunk, de nekem van egy kis hengerem billegő részekkel, azt lenne leggyorsabb átalakítani.
Válasz JDFERI #658. hozzászólásáraMennyi az a minimum, amennyire kéne hogy mennyen a sortól ? Van itthon 2 befenekelt 110cm-es hengerem, csak eddig féltem hogy kevés lenne a 70-es sortávhoz ? Ha elég lenne, kész lenne se perc alatt.
Válasz envagyok2 #653. hozzászólásáraÉn olyan vázat csinálnék ami ezt fogja fel csavarokkal. Csukhatós váz és a váz oldalak fele-felére tennék súlytartót, hasonlót, mint a gyári. Lehet totál merev is a váz felfogató része, mert a támasztó orsóval tudod buktatni majd esetleg, hidraulikus támasztó orsóval meg főleg. Én úszóban használnám munka közt a zárásra alkalmazható munkahengert, szerintem az bőven követné azt az egyenlőtlenséget amit egy ilyen gép képes követni. Ha lesz rajta súly nem fog az megállni, kivéve, ha nem drótot vagy ilyesmit fog meg.
Amiket írtam a kollegának az 3m-es lenne. Azok egysorosak, a Noran zárt hengertesttel és egy vonalban vannak a pengék, míg a VAgro nyitott hengert alkalmaz, osztott pengékkel. Szerintem 1,8-2,5m között lehet valahol, a piros olcsóbb, a kék-szürke meg a drágább sávban. Minőségi probléma szerintem már egyikkel se igen lenne. Itt inkább az dönthet az áron kívül, hogy ki mit preferál. Azért az egy vonalban levő késes aprító jobban döcög, míg a nyitott valamivel könnyebb és nem súlyozható feltöltéssel, viszont nem döcög, így rugózás sem kell rá. Érdekes módon még magyar gyártó fantáziáját ez a henger+egyenes tárcsa nem izgatja. Pedig szerintem elég jó kis piaci rés volna itt, főleg, ha egy szalmarendezőt is kapna ez a dolog maga mögé.
Bár Horsch Cultro aprítóban is csak a nagyok vannak okosítva szalmarendezővel, lehet nem véletlen. Na az már eléggé az a kategória, hogy CCD tárcsát egy az egyben kiváltja minden tekintetben. De ugye a Horsch csavart késekkel rendelkezik ami a legjobb megoldás az aprító hengereknél, mert nem döcög, jól vág, simán fut, cserébe pokol drága legyártani. Érdekesség, hogy a Horsch 300-as átmérőt preferálja 6 késsorral. Ukrajnában elég sok ilyet használhatnak a videók száma alapján.
Válasz mtz1221 #656. hozzászólásáraA legtöbbet az árt neki, ha nagyon fel lett töltve a sorközművelővel, és a bakhátakra feltàmaszkodik. Ezen kívül csak tudunk tán csinàlni 3 méternyi egyenes talajt
Válasz mtz1221 #656. hozzászólásáraEl kell /lehet/ tolni a csapágyazást,
Válasz mtz1221 #656. hozzászólásáraIgazából a 3 méteres 4 sort visz. Ha középen nem teljesen fed az csak a gyomosban problémás , ott úgy is sorköz van . De azt meg csak akkor aprítja ha csont száraz . Az sokkal több idő mint a szotyi száradása . Biztos jobb lenne a munkája .
Válasz mtz1221 #656. hozzászólásáraIgen.
Nekem a crosskill ugyan két részes, de fix vázon van, ha mondjuk pont úgy találom el az ágyekés összedobatást, elmegyek rajta vagy 3x, hogy mindenhol le legyen hengerelve.
Én is úgy akarom megcsinálni, hogy kettévágom a mostani vázat, az megmarad a hengerkeretnek, középen csapolva, hogy tudjon billegni, aztán építeni rá egy vázat.
Viszont, akkor már vontatottra kell építenem, mert így is nehéz.
Válasz JDFERI #654. hozzászólásáraAkkor jobb lenne 2 részből megcsinálni egy 3 méterest ? Mindkettő középen csapszegezve követné a földet ? Középen ha lenne 15-20 cm hézag a csapágyazások miatt, ott tudna e sok aprítattlan maradni ?
Válasz JDFERI #654. hozzászólásáraAz viszont a tapasztalatom hogy akkor végez jobb munkát ha szemben van tolva a kombájn haladási irányával . Akkor az élek közé bök a szár és úgy jobban darál.
Válasz Cs.M.I #650. hozzászólásáraÜdv. Arra azért számíts hogy egy merev 3 méteres a zivatarverte talajon ahol nem hatol bele a felső cirka 3-4 centibe , nem fog makulátlan munkát produkálni. Nekem V agro van . Nem egy könnyű darab. De ha felfekszik Középen vagy a két szélén akkor csak két sort aprít. Tavaly nem verte meg nagy eső a talajainmat , jó volt. De 23 ban nem volt szép munkája. Próbáltuk szögben is tolni , de nem volt jobb.
Válasz MTZ1221.3 #649. hozzászólásáravan ilyen gumituskós biztosítás, de kő nincs felénk, csak kavics, abóbl viszont van. stratoson is volt fent, ott is mentem vele 10zel is, bár éreztem a traktoron, hogy rázza, amúgy nem volt gond vele. azért nem akarom visszatenni, mert egyedül szar meló, fél év múlva meg vehetem le, tököm, másrészt ha mégse olyan tökéletes az aprítás, akkor az kurva hamar eldugul, eleget szoptam én már azzal. ha csak minden második vágás jó lesz, a grubber alatt már átbucskázik, az nekem már elég.
2 ilyen van, összesen 5 méter, nem gondolkodtam rajta, valami sima felcsukható hordozó jutna eszembe, ha már előbbre vagy a gondolkkodásba, akkor érdekelne a terv. az a gondom, hogy a stratoson ez tolt kivitelű, tehát nem elöre néznek a felfogató karjai, hanem hátra. érzés szerint valahogy át kéne bávészkednem húzottra, vagy úgy felfogatni valami menetirányra merőleges csapokra, amin el tud fordulni, el tud csavarodni, vagy akár munkahengerrel fel lehet billenteni, hogy ha betúrna? gyáriakon van valami ilyesmi? vagy egyáltalán kell ilyen, vagy ez nem tud betúrni, ha föld van előtte, akkro csak felugrik, átugrik rajta? azt tudom, hogy nagy szalmába volt hogy megállt az aprító, és nem gurult, hanem összetolta, főleg a szélső rövidebb tagok. ugye itt a 2,5 m két tagból jön össze, de ezek egy kereten vannak, ha jól emlkszek, van egy rövidebb szélső mittomén méter alatti, és a belső a maradék, a külső rövidebb tagok hamarabb megálltak.
az is szóba jönne, hogy totál új keretet csinálni csapágíastul, henger ebből ki, abba be, és kész.
egyébként most mi pénz egy ilyen aprító kb? írod ezt a vagrót vagy micsodát, noran?
Válasz MTZ1221.3 #651. hozzászólásáraAz lemaradt, hogy ha sima egysoros gépben gondolkozol akkor a VAgro már gyárt front-far függesztésű 500-as átm. hengert 9 késsel. Az biztos barátibb áron van és elég erősnek is néz ki arra amire kitalálták.
Vagy van Noran 3m-es front-far henger is, de ez biztos drágább valamivel. Ennek előnye, hogy tölthető vízzel, viszont lentebb megbeszéltük, hogy az egyenes kések döcögősek, míg a legyezősek simább futást adnak.
Válasz Cs.M.I #650. hozzászólásáraHelló
Most "egész jó" árban is van. Vagy Kerner X-Cut Solo. Ezek kombinált gépek, lazán kiváltanak egy finom rövidtárcsázást, egy ultrasekély művelettel felér. Szerintem jobban megéri ezeket venni, mint akár egy CCD-s rövidtárcsát. Főleg, ha alapból kultivátoros alapművelés következik utána, vésőeke vagy eke.
Quivogne Gladiator
Üdv . 3 méteres apritohenger én ki milyen t ajánlana front ra is hatra is tenném ?
Válasz envagyok2 #647. hozzászólásáraHa repcében szépen ment, akkor napraforgóban is szépen fog, főleg plusz súllyal.
Nekünk nincs 400 mm feletti átmérőjű aprítónk, igaz csak kapcsolt gépeken van, de mind kisebb.
Szerintem ez a 400-as annyiban jobb lehet, hogy már alacsonyabb sebességnél jól fog aprítani. Viszont kell rá a súly. Nekünk grúberen van, az elég jól megy napraforgóban 10km/h-val is, de van súly rajta.
Szerintem az ilyen kialakítású gépek jobbak, ha mással nem akarod piszkálni a talajt, mert kap egy hossz és keresztirányú mozgatást is, igaz irtó sekélyen. Ez a Kerner hullámos lap biztos nem megy mélyre, viszont jól törheti a keresztbe álló napraszárat.
Amit én javasolnék, hogy ennek egy főgerendát érdemes csinálni, ami súlyozható. Gondolom sokkal több, mint 3m ez ami összesen van, úgyhogy úgy kéne megcsinálni, hogy minden tag egyformán kerüljön súlyozásra. A Stratos valószínű nem volt akkora sebességre kitalálva, amivel ezt te fogod tudni húzni, de mintha ezen is lennének gumicsontos kőbiztosítási pontok, tehát azt ki kéne bírnia. Ami extra lehet szegénynek, hogy min. 500kg súly kéne rá méterenként így, az aprító hengerek amik 500-as körüli átmérővel vannak azok általában 350-450kg súllyal rendelkeznek, itt azért több kell, mert két sor dolgozik.
Hasonló lesz nekem is építve, én az 550kg határt próbálom belőni, ez viszont csak 380-as átmérőjű. Még nekem az a kérdés, hogy melyik lapot válasszam, mert az egyenes tetszik, de az biztos mélyre megy, a turbó tárcsa sokat mozgatna (bár kukorica után ez lenne az ideálisabb), ez a hullámos lap ami neked van meg nem biztos, hogy olyan minőséget kapok amit nem esz meg hamar a föld (viszont kukoricában ez nem biztos, hogy értékelhető melót adna).
Reméljük más is megírja a véleményét még erről. Engem is nagyon érdekelne.
Válasz envagyok2 #647. hozzászólásáraMennyi az átmérője 400 megvan ? Szerintem csörgős szárban nem lesz vele gond, 5 centis zöldben, meg nem fog boldogúlni.
Válasz MTZ1221.3 #646. hozzászólásárakernernek kerner, a stratos aprítóhengere. csak most a simitó van fönt, és azt is akarom fönthagyni, semmi kedvem ezt visszabaszakodni rá, csinálnék ebőbl egy külön aprítót. repce tarlón gyönyörűen működik, naprába soha nem próbáltam. ott is működne, vagy oda ez kicsi?
Válasz envagyok2 #645. hozzászólásáraEz egy gyari Kerner X-Cut solo nem? Ez nem mukodik jol? Azt hittem ez a legjobb ilyen jellegu gep, na meg a Gladiator.
van ilyenem. ebből lehetne napra aprító hengert csinálni? nem kicsi az átmérő? súlyt nyilván tudok rá rakni akármennyit, az átmérővel nem lesz gond?