Válasz Mézga #22586. hozzászólásáraItt is volt akinek annó az eke kifordított egyet a földből. Aztán gondolta beviszi, felrakta a rába farára, de még a müszak végéig ott lötyögött ugye..
Válasz csoppika #22580. hozzászólásáravan itt egy koma. a kertjében talált egy bombát. felkapta és kiszaladt vele a mögötte való szántóra, hogy ne a kertjében robbanjon fel
Válasz Mézga #22578. hozzászólásáraErről van egy sztorim.
Haver apja régen vízisün volt. Este 6-ra ment melóba. A telephelyük egy kikötőnél. A kikötőben pont építettek valamit. A melósok találtak egy bombát. Szóltak a reggeles rendőr kollégának, mi legyen vele, az aszongya: "Csak tegyétek ide be a raktárba"... Aki meg ment estére majd infarktust kapott...tűzszerészek stb kihív...(rendőrt nem kellett, mert az helyben volt)
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraHm... Nem jártál talán úgy, mint errefelé az egyszeri ember?
Szántottak két trakival apa és fia. Mikor egymás közelébe értek, mondja az apa, hogy nézd már fiam, találtam egy ekét!
Erre a fia: Ajajj apám, hát az a maga ekéje! Nem vette észre, hogy elhagyta?
Válasz bandigh #22575. hozzászólásáraÁ semmi vész nincs full omlósz egyre jobb a dolog.
Megesett a nagyeset hogy tegnapi szántásba nyomta az egyszeriparaszt a krumpliültetést...
Bárminemű munka csak rontott volna rajta.
Behozhatta a róka 150m úttól kibobják zsákos szemetet..
Tavaly is széthordta cuccokat mindig ősszel a tanyán.
Zacskó végett álltam meg fölvenni lene szántsuk, mellette vót...
Válasz csoppika #22570. hozzászólásáraÉs téééényleg!!!! Itt mifelénk voltak is rómaiaik, még ásatások is voltak! Az egyik földünk alatt valami gabonatároló feltárt, majd visszatemetett romjai vannak. (Ha van kedved, rákereshetsz: Iovia volt a település neve)
De eddig gallokról nem beszélt senki.
Eddig...
Válasz szanberg #22560. hozzászólásáraNekem is az egész gasztronómiájuk,komolyan mondom már sokszor megfordult a fejemben hogy nyaralás helyett felmegyünk valahová a hegyekbe szegény helyre,és azért fizetek hogy zabáltassanak az otthoni kajájukkal.Betegesen tudnak főzni meg dugni is.De valami történész leírta hogy ez az 500 éves iszlám elnyomás/háboruk miatt alakult ki,ezek voltak az egyedüli örömök az életükben.
10 rostátok nincs ?? Beszéld rá őket hogy azzal daráljanak,sokkal jobb lesz úgy is. Ha valaki akar még kísérletezni a télen beteszek pár jó kaja videót.BUREK--PLYESZKAVICA--CSEVAP nem volt kedvem kiválogatni őket,de némelyiknél ott van angolul is az elkészítés a kommenteknél.
Válasz ND #22558. hozzászólásáraPontosan annyi hogy a hátszalonna kell bele csak(attól lesz a jellegzetes íze/állaga) meg ők hideg füsttel füstölik,5-10 napig napi 5-6 órát hogy 20 foktól ne legyen több a füstölőben.
Az a baj mi közösen szoktunk tölteni kolbászt és a többieknek az a mániája, hogy nagyon apró, szerintem 5mm körüli rósttal daráljuk a húst meg a szalonnát amiből teljesen pépes "kenőmájas" lesz a végén, igaz én szívesen megeszem a frissen füstölt anyagot is de a kedvencem ez a fajta nem paprikázott "fekete" kolbász, ami egy kicsit "darabos" nem habos, csak ilyenhez hozzájutni nem nagyon tudok...
Válasz Sephia #22554. hozzászólásáraNem beszélem a nyelvet, de ki lehet következtetni.
7kg hús
3kg szalonna
Kilónként 20g só, 3g bors, 4g fokhagyma
10kgra 20m bél.
Meg jó sokáig füstöli
Válasz broll79 #22543. hozzászólására A sajátot szakival. A társadalom többi tagjának + "fradi módra: saját kútfőből mindent bele. - És mond mi a termék márka név? Inkább meg tippelem: gumicsizmával füstölt szabolcsi Förtelmes-páros...
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraAhhoz sok kóbit + kell enned hogy ebben a méretben kihasználd meg térüljön az ára, és mint írtam szárazárúhoz jobb a daráló-keverő kombó. ( Persze van az a pénz...)
Válasz broll79 #22544. hozzászólásáraA nitrites só az ipar válasza a kereskedelemnek, keresletnek. Ugyan úgy mint a gyors érlelés. "nehezebben barnul..." illetve főzés után szinte piros.
Válasz csontii #22542. hozzászólásáraAzt kell látni hogy igazából a só, ill. a sókoncentráció növekedése (száradás) tartósít.A füst, a benne lévő fenolok, észterek stb. csak kevésbé. Nekik az íz kialakításban van szerepük. Tehát a válasz: ugyan annyi ideig. Kisérlet képen sonkánál elértem már 3évet is. Csak azért nem vártunk vele tovább mert kiváncsiságból megvágtuk, ráfogva hogy útban van. Eladásra gazdasági okokból elég tárolni 1-1,5 évig.
Válasz ND #22536. hozzászólásáraMi a kolbászba mindent bedarálunk, mi piacra csináljuk. Minden alkatrész meg a darálóba, 8-as rostélyon, így nem apró és nem is mócsing. Szalonna inkább a keményebb hátszalonna, de javarészt a nyesedéket rakjuk bele, ami a formázás során lejön, így nem kell zsírt sütni.
Lehetőleg mindig hideg, 5 fok alatt husit darálunk, jobb a darálék. Melegen csak kenődik.
A fűszert pedig nem szárazon, hanem meleg vízben feloldva
Válasz csontii #22537. hozzászólásáraDöntően nem tér el, sót sem kell többet tenni. Arra kel figyelni hogy a betöltés után minél hamarabb leszáradjon és megfelelő hőfokú és légmozgású helyre kerüljön. Ez kissé változik akkor ha nitrites sót használsz.( Én nem szoktam) Persze meg ne faggyon.
31286 hozzászólás
Válasz Mézga #22586. hozzászólásáraItt is volt akinek annó az eke kifordított egyet a földből. Aztán gondolta beviszi, felrakta a rába farára, de még a müszak végéig ott lötyögött ugye..
Válasz Mézga #22587. hozzászólásáraHogy járt?
Válasz *** HM *** #22581. hozzászólásáraén még személy szerint nem találtam, de azért a frász bennem van, hogy úgy járok mint a Lajkó cigány anyja
Válasz csoppika #22580. hozzászólásáravan itt egy koma. a kertjében talált egy bombát. felkapta és kiszaladt vele a mögötte való szántóra, hogy ne a kertjében robbanjon fel
Válasz csoppika #22584. hozzászólásáraAzért beletelt pár másodpercbe mire rájöttem mi az a vízisün...
Válasz Mézga #22578. hozzászólásáraErről van egy sztorim.


Haver apja régen vízisün volt. Este 6-ra ment melóba. A telephelyük egy kikötőnél. A kikötőben pont építettek valamit. A melósok találtak egy bombát. Szóltak a reggeles rendőr kollégának, mi legyen vele, az aszongya: "Csak tegyétek ide be a raktárba"... Aki meg ment estére majd infarktust kapott...tűzszerészek stb kihív...(rendőrt nem kellett, mert az helyben volt)
Válasz *** HM *** #22581. hozzászólásáraAzután meg arrébb dobja!
Válasz csoppika #22580. hozzászólására



Válasz csoppika #22580. hozzászólásáraNemhát.
Tekintettel a jövőre mert megszerzi azt is.
Válasz Mézga #22578. hozzászólásáraGondolom azt nem bacod át a szomszédéra...





Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraHm... Nem jártál talán úgy, mint errefelé az egyszeri ember?



Szántottak két trakival apa és fia. Mikor egymás közelébe értek, mondja az apa, hogy nézd már fiam, találtam egy ekét!
Erre a fia: Ajajj apám, hát az a maga ekéje! Nem vette észre, hogy elhagyta?
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraörülj neki. nálunk időnként bombát dob ki a föld
Válasz endypapa #22568. hozzászólásáraBiztos nem de amúgy is letagadnám és biztos nemet írnák.
Válasz bandigh #22575. hozzászólásáraÁ semmi vész nincs full omlósz egyre jobb a dolog.

Megesett a nagyeset hogy tegnapi szántásba nyomta az egyszeriparaszt a krumpliültetést...
Bárminemű munka csak rontott volna rajta.
Válasz *** HM *** #22574. hozzászólásáraAzért a vetésig remélem végzel a szántással
Behozhatta a róka 150m úttól kibobják zsákos szemetet..


Tavaly is széthordta cuccokat mindig ősszel a tanyán.
Zacskó végett álltam meg fölvenni lene szántsuk, mellette vót...
Oszténn pörgettem is lefele tovább a dógokot...
Válasz Bárány #22572. hozzászólásáraHát ha ennyit kihúzott az a bakancs, akkor elég jó minőség volt... Tönkre is mehetett a gyártója hamar
Válasz csoppika #22570. hozzászólásáraÉs téééényleg!!!! Itt mifelénk voltak is rómaiaik, még ásatások is voltak! Az egyik földünk alatt valami gabonatároló feltárt, majd visszatemetett romjai vannak. (Ha van kedved, rákereshetsz: Iovia volt a település neve)
De eddig gallokról nem beszélt senki.
Eddig...
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraA hozzá tartozó katonát nem találtad?
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraMondjuk így???





Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraHa hiszed, ha nem, nekem is volt az ősszel, mégpedig hiánytalanul egy pár. Bedobva az útról.
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraSomogyi vagy?
A rossebbe kerül ide bakancs a kukfőd közepébe...

Válasz mtz1221 #22563. hozzászólásáraEgy pohár natúr joghurttal, hmm.
Válasz szanberg #22564. hozzászólásáraJa a szerb népről.
Válasz mtz1221 #22562. hozzászólásárade amúgy kikről beszélsz? mert az nem jött le
Válasz mtz1221 #22562. hozzászólásáraEz akart lenni a burek.
Válasz szanberg #22560. hozzászólásáraNekem is az egész gasztronómiájuk,komolyan mondom már sokszor megfordult a fejemben hogy nyaralás helyett felmegyünk valahová a hegyekbe szegény helyre,és azért fizetek hogy zabáltassanak az otthoni kajájukkal.
Betegesen tudnak főzni meg dugni is.De valami történész leírta hogy ez az 500 éves iszlám elnyomás/háboruk miatt alakult ki,ezek voltak az egyedüli örömök az életükben.
Ha valaki akar még kísérletezni a télen beteszek pár jó kaja videót.BUREK--PLYESZKAVICA--CSEVAP nem volt kedvem kiválogatni őket,de némelyiknél ott van angolul is az elkészítés a kommenteknél.
10 rostátok nincs ?? Beszéld rá őket hogy azzal daráljanak,sokkal jobb lesz úgy is.
Válasz ND #22558. hozzászólásáraPontosan annyi hogy a hátszalonna kell bele csak(attól lesz a jellegzetes íze/állaga) meg ők hideg füsttel füstölik,5-10 napig napi 5-6 órát hogy 20 foktól ne legyen több a füstölőben.
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraFú nekem ez nagyon teccik!
Az a baj mi közösen szoktunk tölteni kolbászt és a többieknek az a mániája, hogy nagyon apró, szerintem 5mm körüli rósttal daráljuk a húst meg a szalonnát amiből teljesen pépes "kenőmájas" lesz a végén, igaz én szívesen megeszem a frissen füstölt anyagot is de a kedvencem ez a fajta nem paprikázott "fekete" kolbász, ami egy kicsit "darabos" nem habos, csak ilyenhez hozzájutni nem nagyon tudok...
Uraim ha kérhetem a Disznóvágásban folytassuk, hátha később is kíváncsi lesz valaki a családi "tőttős" titkokra.
Válasz Sephia #22554. hozzászólásáraNem beszélem a nyelvet, de ki lehet következtetni.
7kg hús
3kg szalonna
Kilónként 20g só, 3g bors, 4g fokhagyma
10kgra 20m bél.
Meg jó sokáig füstöli
Válasz csontii #22555. hozzászólásáraMeg foki és kömény nélkül sem.

Amiz broll írt furcsállom, hogy még vizet visznek a húsba.
Mi meg arra törekszünk, hogy időjárástól függően rúdon szikkadjon 1-2 napot, hogy jobban fogja a füst a szikkadt belet.
Más:
Hurkánál láttam olyat youtube-on, hogy mint a mosleknak, olyan volt az állaga a tekenőben
Válasz csontii #22555. hozzászólásáraDehogynem és még finom is,ráadásul gyorsabban is szikkad.Én csak akkor szeretem mikor már kemény. Az asszony is.
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraMagyar ember paprika nélkül nem csinál kolbászt.

Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraFeldobnád ehhez a jó kis videóhoz, a receptet magyarul. Köszi
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraBélbe töltött fasírt. - Most akkor rosta vagy tárcsa...?
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraNem kell az neked,rendes kolbász késsel készül mint ahogy máris is írja.
Valahogy így és paprika nélkül. De a 3 lyukú rostával is hasonló eredményt érsz el mint a kuterral.Rosta.
Válasz broll79 #22543. hozzászólására A sajátot szakival. A társadalom többi tagjának + "fradi módra: saját kútfőből mindent bele. - És mond mi a termék márka név? Inkább meg tippelem: gumicsizmával füstölt szabolcsi Förtelmes-páros...
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraEz a házi méret.
Az ennél kisebb már csak majomköszörű.
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraAhhoz sok kóbit + kell enned hogy ebben a méretben kihasználd meg térüljön az ára, és mint írtam szárazárúhoz jobb a daráló-keverő kombó. ( Persze van az a pénz...)
Válasz broll79 #22544. hozzászólásáraA nitrites só az ipar válasza a kereskedelemnek, keresletnek. Ugyan úgy mint a gyors érlelés. "nehezebben barnul..." illetve főzés után szinte piros.
Válasz Molnár István_56605 #22546. hozzászólásáraKöszi.
Válasz csontii #22542. hozzászólásáraAzt kell látni hogy igazából a só, ill. a sókoncentráció növekedése (száradás) tartósít.A füst, a benne lévő fenolok, észterek stb. csak kevésbé. Nekik az íz kialakításban van szerepük. Tehát a válasz: ugyan annyi ideig. Kisérlet képen sonkánál elértem már 3évet is. Csak azért nem vártunk vele tovább mert kiváncsiságból megvágtuk, ráfogva hogy útban van. Eladásra gazdasági okokból elég tárolni 1-1,5 évig.
Válasz Sephia #22539. hozzászólásáraHázi méretben gomdoltam...
Válasz Molnár István_56605 #22540. hozzászólásáraA nitrites só inkább a füstölt húsokhoz való, sokkal szebb pirosabb lesz a hús, nehezebben barnul füstölés után
Válasz ND #22536. hozzászólásáraMi a kolbászba mindent bedarálunk, mi piacra csináljuk. Minden alkatrész meg a darálóba, 8-as rostélyon, így nem apró és nem is mócsing. Szalonna inkább a keményebb hátszalonna, de javarészt a nyesedéket rakjuk bele, ami a formázás során lejön, így nem kell zsírt sütni.
Lehetőleg mindig hideg, 5 fok alatt husit darálunk, jobb a darálék. Melegen csak kenődik.
A fűszert pedig nem szárazon, hanem meleg vízben feloldva
Válasz Molnár István_56605 #22540. hozzászólásáraÉs így meddig áll el?
Válasz máris szomszéd #22532. hozzászólásáraA lényeg hogy olyan aprítottságú legyen hogy a só és a fűszerek jól átjárják rövid idő alatt. Függ a hőfoktól.
Válasz csontii #22537. hozzászólásáraDöntően nem tér el, sót sem kell többet tenni. Arra kel figyelni hogy a betöltés után minél hamarabb leszáradjon és megfelelő hőfokú és légmozgású helyre kerüljön. Ez kissé változik akkor ha nitrites sót használsz.( Én nem szoktam) Persze meg ne faggyon.