Válasz Mtz 550E #8851. hozzászólásáraSzakirodalom 4-5 évet ír visszakerülési időnek. A szabályozás szerint csak önmaga után nem vethető. Lehetőleg gomba betegségeknek ellenálló fajtát válassz.
Válasz Traktoros30 #8843. hozzászólásáraMost meg nem mondom, hogy mennyi volt a Sureli, de mintha 93 vagy 97 000 lett volna.....
Neoma pár ezressel olcsóbb volt.
Válasz Sk Laci #8841. hozzászólásáraRégebben a neomáról a paraisóra váltottunk, az többet adott, majd LE lett pár év múlva az express miatt. Az is tud annyit és jobb aratni, mert nem törik meg a fej alatt 30 cm-rel. Esős időben nem is lesz annyi víz a fejben, jobban kifolyik, lefolyik.
A neomának jobb a fajsúlya, de nekem az nem számít.
Napraforgó learatva.
SY Sureli 2,9 T/ha kombájntisztán.
Ilyen gyenge napraforgóm már nagyon régen volt. Szára magas volt, de a tányérok valahogyan elfelejtettek megnőni.
Légirányban 1 km-rel odébb a Neoma 4,2 T/ha tudott az ismerősömnek. Talajok kb ugyan azok. Kevesebbet törődött vele, mégis több termett.
Jövőre visszatérek a jó öreg Neomához.
Levágtuk a HE144 et. 6-8 víz 65e tő szám vetéskor kapott 180kg 27% és utánna Wuxal+piktor és igy lett 3.56t/ha elégedett vagyok vele mivel az alsó része gyengébb volt . Ha ott is jó lett volna az állómány akkor 4t meglett volna simán .
Érdekesség ez lazítva tárcsazva volt .
A szántott az 3.34t/ha lett .
Sziasztok! ARCHITECT®+ TURBO®-ot aki használt valami tapasztalat róla, nem okozott ebben az évben termés csökkenést? (nyugati országrész) Sajnos nekünk permetezés után száraz meleg jött rá és a biztató állványunk kis tányérokat nevelt ki. PE64HE144
Válasz Bevíz Elek #8824. hozzászólásárajah, majd elfelejtettem. Surelinél teljesen felemelt asztallal is a tányért 70-80 cm szárral vágtuk még ugy is.
majd 3 méteres volt a napra.
Válasz Bevíz Elek #8815. hozzászólásáraÉrtem, hogy mit mondasz. Ilyen állományok még sosem voltak a környéken vagy csak talán 2019-ben. Sokkal többet látott bele a szemem, bár a június végi viharok után már hatalmas volt a bizonytalanság.
Válasz griz #8813. hozzászólásáraNem tudom a választ, de azt megfigyeltem, hogy kb. 6 éve az eső útvonala úgy 10-15 km-nyit északabbra húzódott és mintha a naptárhoz képest az időjárás két-három héttel el lenne maradva (főleg tavasszal).
Válasz Gatti #8821. hozzászólásáraAhogy Gumóka írja, lehet vad is, de peronoszpóra bizony csinál (ott van a csökevény a végén, a vadrágottnak nincs)ilyet, sőt amin lesz tányér, kicsit pölcséres lesz a hátoldala, meg zöld lesz még hetek múlva is, mint ami nem akar érni soha.
Sajnos szinte védhetetlen vegyszeresen.
Válasz Bevíz Elek #8815. hozzászólásáraMa mi is levágtuk az egyik táblát de csalódás volt. Igaz súlyt még nem tudok de nem adott annyit mint vártam. Igaz kezdődött már tavasszal hogy hiányosan kelt ki, majd a laposokba megzabálta a drótféreg.
Majd a végére lettek benne ilyen tányér nélküli napraforgók is, ez gondolom gomba lehet. Neked voltak ilyenek benne?
Nemtom még, de lehet jövőre visszatérek a Sumikora. 2021 be ugyan ezen a táblán jóval többet adott és jobban is kelt. Bár ebből is maradt még majdnem egy egész zsák.
Válasz Gatti #8814. hozzászólásáraMi leszedtük 1 hete. Sureli 6,7 viz 3,7 tonna/ha 0,9 % szemét.
Le137 3,5 tonna/ha, 5,7 viz 1,6 szemét.
Kicsit csalódott vagyok mert 10/10-es állományok voltak madárkár, tőszám hiány nélkül. Bármennyibe fogadtam volna hogy 4+osak.
Nem telhetetlen, csak csalódott. 46,4 olajok
Válasz Bzs2 #8799. hozzászólásáraHát ez elgondolkodtató meg a felénk irt 197 mm is mit akarunk mi itt , de mi lhet az oka , mire vezethető ez vissza , ezt fejtse meg valaki .
Válasz mtz1221 #8806. hozzászólásáraSzerintem ez az ok nem valószínű, keresgélj még!
Nálam az alulteljesítő jó táblában a kombájnos segítségével talán megfejtettük a dolgot. Ő ugye az egészet kénytelen végignézte, és voltak részek, ahol viszonylag sok volt a beteg, könnyen széteső tányér, ez okozhatta a mínusz 5-6 q/ha-t.
A felülteljesítő gyenge tábla még rejtély. Itt lehet, hogy a harmadik éve menő ekenélküliséget most kezdi kiheverni, vagy akár az is, hogy a megszokottal ellentétben nem ősszel, hanem tavasszal, vetés előtt ment ki a MAP (ettől nem kapott több N-t, az ki lett egyenlítve). De a fene tudja, én egyiket se tartom olyan komoly tényezőnek.
Azóta leszedtünk egy harmadik táblát, az is egész jó lett, az elvárt 36-38 mázsa helyett 40-et adott, de ez nem nagy eltérés, ez kb. rendben van.
Szóval a túlműtrágyázást én - legalábbis nálunk - biztosan kizárom, de szerintem nálad sem az lesz a baj.
Egyébként 280-300 kg/ha N27 ment alá vetés előtt, magágyba. Ahol ment MAP, ott ez a N annyival csökkentve lett.
Ma folyt. köv. Egy igen jó tábla jön, amiben viszont még sosem volt napraforgó. Kifejezetten szépnek látszik, meglátjuk...
9906 hozzászólás
Válasz Mtz 550E #8851. hozzászólásáraMinden 5 évbe érdemes. Napra kukorica napra akkor sok lesz az árva kelés .
Válasz Praetor #8852. hozzászólásáraUgyan azt a fajta magot szeretném most is vetni mint előzőleg!
Attól a gyomirtással vagy gombázással nem lesz problémám?
Válasz Mtz 550E #8851. hozzászólásáraSzakirodalom 4-5 évet ír visszakerülési időnek. A szabályozás szerint csak önmaga után nem vethető. Lehetőleg gomba betegségeknek ellenálló fajtát válassz.
Válasz Praetor #8852. hozzászólásáraNo meg arra is, hogy nagyon kiveszi a vizet a talajból.
Válasz Mtz 550E #8851. hozzászólásáraIgen, csak önmaga után nem vethető. A tápanyagellátásra és a kártevőkre azért fokozottan oda kell figyelni.
Napraforgót ugyan arra a területre mennyi időnként lehet vetni?
Napraforgó Búza Napraforgó 1.tábla
Napraforgó Kukorica Napraforgó 2.tábla
Így lehet?
Köszönöm!
Válasz Sk Laci #8849. hozzászólásáraNagyon magas fajsúlya gyenge
Válasz VMisi #8845. hozzászólására1x volt LE 25. Nem volt rossz, de valahogyan nem fogott meg.
Válasz MTZ1221.3 #8844. hozzászólásáraPróbáltam 2 éve. Neoma jobb volt.
Válasz Traktoros30 #8843. hozzászólásáraMost meg nem mondom, hogy mennyi volt a Sureli, de mintha 93 vagy 97 000 lett volna.....
Neoma pár ezressel olcsóbb volt.
Válasz Balázs. #8842. hozzászólásáraÉn a rovart lesporóltam meg a második gomba meg lombkezelést . Legalább most az sem nyomta meg a ha kőltsêget.
Válasz Sk Laci #8841. hozzászólásáraRégebben a neomáról a paraisóra váltottunk, az többet adott, majd LE lett pár év múlva az express miatt. Az is tud annyit és jobb aratni, mert nem törik meg a fej alatt 30 cm-rel. Esős időben nem is lesz annyi víz a fejben, jobban kifolyik, lefolyik.
A neomának jobb a fajsúlya, de nekem az nem számít.
Válasz Sk Laci #8841. hozzászólásáraHello
Vegyel egy zsak Sy Onestart is probara. Nekem nagyon bejott iden is. Bacarditol sokkal jobban birta a viszontagsagokat.
Válasz Sk Laci #8841. hozzászólásáraA surellinek nettó 110-120 ezer volt egy zsák, a neomának mennyi?
Nálunk a sureli 35,5 mázsát adott.
Válasz blsjela #8840. hozzászólásáraNekünk neoma volt 41q szántott földben. 60 ezerrel vetve, 2q 27 pétisó és ennyi. Gomba, rovar, lombtrágya nélkűl
Napraforgó learatva.
SY Sureli 2,9 T/ha kombájntisztán.
Ilyen gyenge napraforgóm már nagyon régen volt. Szára magas volt, de a tányérok valahogyan elfelejtettek megnőni.
Légirányban 1 km-rel odébb a Neoma 4,2 T/ha tudott az ismerősömnek. Talajok kb ugyan azok. Kevesebbet törődött vele, mégis több termett.
Jövőre visszatérek a jó öreg Neomához.
Levágtuk a HE144 et. 6-8 víz 65e tő szám vetéskor kapott 180kg 27% és utánna Wuxal+piktor és igy lett 3.56t/ha elégedett vagyok vele mivel az alsó része gyengébb volt . Ha ott is jó lett volna az állómány akkor 4t meglett volna simán .
Érdekesség ez lazítva tárcsazva volt .
A szántott az 3.34t/ha lett .
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-09-27 10:01:17
Válasz kisgazda15 #8836. hozzászólásáraSzia!
Architect nélkül is ez történt.
Válasz Szemesi Betyár #8834. hozzászólására Hol egyszerű kérdés

Sziasztok! ARCHITECT®+ TURBO®-ot aki használt valami tapasztalat róla, nem okozott ebben az évben termés csökkenést? (nyugati országrész) Sajnos nekünk permetezés után száraz meleg jött rá és a biztató állványunk kis tányérokat nevelt ki. PE64HE144
Válasz lala #8833. hozzászólásáraSemmi különös nem volt rajta. Nagyon jól aratható fajta.
Válasz fexco #8819. hozzászólására135 ezer/t
Válasz Bevíz Elek #8832. hozzászólásáracx5080 van milyen beállítással mentél hogy nem hordta tele zölddel
Válasz lala #8831. hozzászólásáraNH TX 64 Plus
Válasz Bevíz Elek #8830. hozzászólásáraPedig nagyon zöldnek látszik.Milyen kombájn vágta?
Válasz lala #8829. hozzászólására6,7- 6,9
Válasz Bevíz Elek #8824. hozzászólásáraMennyi volt a vize kb az enyém is így néz ki de még nem mertem belemenni
Válasz Bevíz Elek #8824. hozzászólásárajah, majd elfelejtettem. Surelinél teljesen felemelt asztallal is a tányért 70-80 cm szárral vágtuk még ugy is.
majd 3 méteres volt a napra.
Ezzel szembe az LE137 180-200 cm max.
Válasz Bevíz Elek #8815. hozzászólásáraÉrtem, hogy mit mondasz. Ilyen állományok még sosem voltak a környéken vagy csak talán 2019-ben. Sokkal többet látott bele a szemem, bár a június végi viharok után már hatalmas volt a bizonytalanság.
Válasz griz #8813. hozzászólásáraNem tudom a választ, de azt megfigyeltem, hogy kb. 6 éve az eső útvonala úgy 10-15 km-nyit északabbra húzódott és mintha a naptárhoz képest az időjárás két-három héttel el lenne maradva (főleg tavasszal).
Válasz Gatti #8821. hozzászólásáraAhogy Gumóka írja, lehet vad is, de peronoszpóra bizony csinál (ott van a csökevény a végén, a vadrágottnak nincs)ilyet, sőt amin lesz tányér, kicsit pölcséres lesz a hátoldala, meg zöld lesz még hetek múlva is, mint ami nem akar érni soha.
Sajnos szinte védhetetlen vegyszeresen.
Válasz Bevíz Elek #8823. hozzászólásáraSureli

Le137
Válasz Bevíz Elek #8822. hozzászólásáraSureli
Válasz Gatti #8816. hozzászólásáraNem volt benne ilyen egy darab se.

Sureli
Le137
Válasz Gumóka #8820. hozzászólásáraItt sose láttam még őzt, de nyulat sem. Ez a terület egy fő út mellett van közvetlenül, erre nincsenek vadak.
Válasz Gatti #8816. hozzászólásáraA tányér nélkülit nálam a vad ette ki, az őz kiharapja a közepét, onnantól csak szára lesz
Válasz Szemesi Betyár #8818. hozzászólásáramennyibe ment el?
Válasz Gatti #8817. hozzászólásáraNEOMA 60ezres töszám 4t/ha7-es viz Balaton déli partján,meg vagyok elégedve
Válasz Gatti #8816. hozzászólásáraAhol sűrű volt ott jobban adta, ilyen volt az állomány.

Válasz Bevíz Elek #8815. hozzászólásáraMa mi is levágtuk az egyik táblát de csalódás volt. Igaz súlyt még nem tudok de nem adott annyit mint vártam. Igaz kezdődött már tavasszal hogy hiányosan kelt ki, majd a laposokba megzabálta a drótféreg.

Majd a végére lettek benne ilyen tányér nélküli napraforgók is, ez gondolom gomba lehet. Neked voltak ilyenek benne?
Nemtom még, de lehet jövőre visszatérek a Sumikora. 2021 be ugyan ezen a táblán jóval többet adott és jobban is kelt. Bár ebből is maradt még majdnem egy egész zsák.
Válasz Gatti #8814. hozzászólásáraMi leszedtük 1 hete. Sureli 6,7 viz 3,7 tonna/ha 0,9 % szemét.
Le137 3,5 tonna/ha, 5,7 viz 1,6 szemét.
Kicsit csalódott vagyok mert 10/10-es állományok voltak madárkár, tőszám hiány nélkül. Bármennyibe fogadtam volna hogy 4+osak.
Nem telhetetlen, csak csalódott. 46,4 olajok
Ilyen Sureli, szerintem jövő héten már vágható lesz.

Válasz Bzs2 #8799. hozzászólásáraHát ez elgondolkodtató meg a felénk irt 197 mm is mit akarunk mi itt , de mi lhet az oka , mire vezethető ez vissza , ezt fejtse meg valaki .
Válasz Bzs2 #8811. hozzászólásáraSajnos megint így jártunk, lehet folytatni a napraforgó aratást.
Válasz Gatti #8800. hozzászólásáraEz a ma délután...

Válasz Bárány #8809. hozzászólására
Válasz mtz1221 #8808. hozzászólásáraMAP-ot is (135 kg/ha), meg a 27-est is vetés előtt bedolgoztam a magágyba ásóboronával.
Ennyi.
A P és K feltöltést jobb ősszel csinálni, de tavaly nagyon kaotikus volt a műtrágyahelyzet, és most így jött ki.
Válasz Bárány #8807. hozzászólásáraA tavaszinál bele kombinátoroztad a mapot)mennyit(, nitrogént mikor mivel adtad ???
Válasz mtz1221 #8806. hozzászólásáraSzerintem ez az ok nem valószínű, keresgélj még!
, és voltak részek, ahol viszonylag sok volt a beteg, könnyen széteső tányér, ez okozhatta a mínusz 5-6 q/ha-t.
Nálam az alulteljesítő jó táblában a kombájnos segítségével talán megfejtettük a dolgot. Ő ugye az egészet kénytelen végignézte
A felülteljesítő gyenge tábla még rejtély. Itt lehet, hogy a harmadik éve menő ekenélküliséget most kezdi kiheverni, vagy akár az is, hogy a megszokottal ellentétben nem ősszel, hanem tavasszal, vetés előtt ment ki a MAP (ettől nem kapott több N-t, az ki lett egyenlítve). De a fene tudja, én egyiket se tartom olyan komoly tényezőnek.
Azóta leszedtünk egy harmadik táblát, az is egész jó lett, az elvárt 36-38 mázsa helyett 40-et adott, de ez nem nagy eltérés, ez kb. rendben van.
Szóval a túlműtrágyázást én - legalábbis nálunk - biztosan kizárom, de szerintem nálad sem az lesz a baj.
Egyébként 280-300 kg/ha N27 ment alá vetés előtt, magágyba. Ahol ment MAP, ott ez a N annyival csökkentve lett.
Ma folyt. köv. Egy igen jó tábla jön, amiben viszont még sosem volt napraforgó. Kifejezetten szépnek látszik, meglátjuk...