Fórum
- Agrárkamara új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- GPS területmérés új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Talajvizsgálat és tápanyag-gazdálkodási terv új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Poénok új
- Vetőgépek új
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Ha drótféreg van a talajban, hiába a drága vetőmag – Így védheti meg a kelő állományt
A tavalyi aszály után idén a kártevők is támadnak. Ha nem védi meg a gyökereket...
933 hozzászólás
Válasz envagyok2 #932. hozzászólásáraEz nem úgy van, hogy nem szánod rá az időt. A múltkor pont azt írtad, inkább menjen lassabban az se baj. 300 méteres gépen ne menjen ki a 120 köb óránként, a inkább a 90, az is elég intenzív. Szerintem amúgy ez nem ilyen egyszerű, hogy leszívom a patakot oszt jólvan, feltéve esetleg ha az papíron nem is létezik, és a te földedben van. Viszont a termőföldre víztározó építése sem lesz sétagalopp. Nézz utána, hogy a környéken lehet-e öntözési célú kutat engedélyeztetni, mert van ahol nem is lehet, és ha lehet, akkor öntözz a kútból közvetlenül, a többi dolog csak fölösleges időpocsékolás, mert nem fogsz rá engedélyt se kapni, vagy annyiba fog kerülni, hogy leteszed a hajad. Ja, és a 300 méteres lineár valamivel drágább is mint egy 150-es, ezzel is számoljál..
Válasz csuti0 #930. hozzászólásáraez egy kirakós játék, sok-sok kis kockának kell a helyére kerülnie, mire kialakul a kép, szóval agyalni azt kell. megbeszéltük régebben, öntözni kell. jó. alakítsuk hozzá a valóságot. van egy patak a szomszéd szomszédjába, akkor meg kell venni a szomszédot. megvettem. patakba kevés víz van, pláne szezonba, akkor kell tározó. jó. beszéllgettem olyanokkal, akik ezzel foglalkoznak, ha kevés a víz a pataklba, akkor kéne kút, és ha nem is ad annyi, mint amennyi adott pillanatban kell, ha felét már visszatölti, akkor az már még egy öntözés, és olcsóbb is lehet, mint kétszer akkora tározó, kétszer annyi párolgás. jó, akkor kell kút. ha van kút, akkor kéne áram, mert bár soha nem öntöztem, de saccra mondjuk negyede lehet a kötlsége mint a gázolajnak. oké, ha kell áram, akkor meg kéne venni másik szoszédot, akinek szomszédjába ott az áram. és itt tartok most, hogy akkor szomszédot érdemes-e megvennem, ez lehetséges opció-e, működhet-e ez, van-e értelme , ha onnan tudok hozni mondjuk 3*25 ampert, vagy ez totál fölösleges, mert ennyivel semmire se megyek. de megértettem, érdemes, akkor megveszem másik szomszádot. tározót azt hiszem mindenképp kéne, egyrészt patakból mindig olcsóbb lesz a víz, és ugye nem szivattyúzom ki magam alól, másrészt a mikroklímára is jó hatással lenne, itt egyébként jó lenne, mert ez egy völgy, faszán megtámasztaná a domboldal a párát, nem terülne szét, harmadrészt korábban értekeztünk már arról, hogy ha nem lenne lefóliázva, és ott lenne a főd közepén és mondjuk a vízszintje +1-2-3 m magasan lenne, akkor ebből szivárogna-e el víz, ha igen, akkor milyen irányba és milyen távolságra, tehát volna-e annak hatása a termésre, mert ha így is lehetne öntözni, hogy csak feltoljuk a tározó vizet, és onnan elszivárog, akkor ugye ez lenne a legolcsóbb.
szóval kirakós, kerülnek a helyükre a kis kockák, s majd kiderül mi lesz a végén.
de akkor msot menjünk vissza az alapszámokhoz, azt mondják szakik, hogy 100 m-es csövet még elbír húzni a lineár. akkor ez 200 m haladás egy átcsatolással. 150 m-es géppel ez 3 hektár. ez egy éjszakai haladásnak kevés, így nem érek végig, az biztos, ennek legalább a duplája, de inkább háromszorsa kéne. bohócnak már öreg vagyok, azt nem csinálom, hogy ott fekszek nyaranta minden éjszaka, és akasztgatok. akkor marad a 300 m-es lineár, és 6 hektár/éjszaka, végszükség esetén két hajnalban kimegyek akasztani. 6*200 m3 = 1200 m3/10 óra, vagyis 120 köböt fel kell tudni adni a lineárra óránként. tegnapi jelleggörbét nézve ez nem túl nagy szivattyú, pláne ha nagy a csőátmérő, nincs nyomásesés, akkor ez simán mehent vízszintesen is vellannyal, ennyit oda is el tudnék vinni ép ésszel, és akkor nem berregtetnék ott minden szart, könnyen lekapcsolható, automatozálható, minden lófasz. szuper.
most az a koncepció, hogy éccaka tolnám fel a vizet a lineárra, csak oda használnám a vellanyt, nappal meg tölteném vissza a kútból a vizet, oda használnám. kút is pihen, ember is pihen, paks meg had menjen. egy 30-50 köbös kútból a fele visszajöhetne már az öntözés alatt is, és ha van egy hét pihenő a két öntözés között, akkor ott visszajöhet a másik fele is. és még midnig ott a patak, vennék egy ilyen traktoros szivattyút, egy nap alatt kiszívom a forrásig, és akkor vissza van töltve minden.
koncepciónak jó?
vissza az alapkérdéshez, tudom, helyfüggő, de ez a 30-50 köbös kút ez már kurva ritka, ilyen csak a dunaparton van, vagy ha rendesen meg van csinálva, elég mély, meg ki van pálcázva a helye, akkor ennyi azért lehet? nincs itt szomszéd kút, nem divat ere az öntözés, utóbbi években látni öntöző beruházásokat, nincs kit megkérdezni...
Válasz Béláim #929. hozzászólásáraPersze hogy nincs olyan, hogy 400 méterről szívjon. Elnyomni el tudja 400 méterre, meg 4ezerre is.
Válasz envagyok2 #928. hozzászólásáraSzia!
Változatlanul azt mondom, még mindig sok a kérdés, amire előbb választ kell találnod. Egyáltalán kell neked a búvár szivattyú?
Ameddig nincs meg a kút paramétere addig kár bármiről is agyalni! Tározót akkor kell építeni ha nincs megfelelő mennyiség a kútba. Te a kútba egy 800-1000 literes szivattyúval számolsz, az a mennyiség egy 150m-es lineárt direktbe elvisz, nem kell tározó.
Üdv.: Csuti
Válasz envagyok2 #928. hozzászólásáraSztem 400 méterről szívni nem is tudnád, vagy legalàbbis ilyet én még nem hallottam
Szívod a tóból, és nyomod végig mindenen. A szívóágat elég lenne légteleníteni 400 méteren.
kösz mindenkinek, még egy kérdés. tárizóból a gépre szivattyúbál az mindegy vajon, hogy 400 m-ről szívja a tározóból a vizet és 5 m-re nyomja a hidránsba, vagy 5 m-ről szívja és 400 m-re nyomja a hidrnsba? tehát hogy ha a tározó nem a hidráns mellett van, hanem 400 m-re, akkor gépet töltő szivattyúnka mindegy, hogy hol van, a tároizó vagy a hidráns mellett, tehát hogy szívja vagy nyomja, vagy nem mindegy, annak a mindig a tározó mellett kell lennie? tegyük fel nincs szintkülönbség, 3 m max.
Válasz envagyok2 #925. hozzászólásáraÉn nem öntözök kútból, de ettől jóval nagyobb gépet is tudok ami kútról megy. Főleg ha jó ott a vízadó réteg, nem nagy kunszt. Bár egy komoly kút nem szokott olcsó lenni. Érdeklődni kell a környéken, az ingyen van. Nemtudom hogy lenne az áramod, de én inkább áramfejlesztőről nyomnám, azt akkor indítod amikor akarod, nem kell genyózni a kiépítéssel, meg a satöbbivel. Gázolaj sem biztos hogy drágább.. Persze ha ottvan a konnektor közvetlenül, és jó az áram ára is, akkor érdekes lehet. Az aggregátor is pénz, számolni kell. Egy ekkora gép 30 köbméterrel már elfogadhatóan öntöz. 2,5 bar elég a betápnál.
Válasz envagyok2 #925. hozzászólásáraNem a kút mélység számít hanem az hogy milyen üzemi vízszint áll be az 1000l/perc teljesítménynél.
Ezt kell megtudnod a környékbeli kutak gazdájától-kútfúróktól.
Ha a 3x25A elvisz (?) egy 11kw-os motort lágy indítással akkor az elég kell legyen.Inkább öntöznék lasabban mert ha úgy sincs több víz mint amit kitermel a szivattyú akkor minek égetni a gázolajat.
Én sokáig öntöztem 180l/perc teljesítménnyel 36 méteres konzollal 4kW-os pentax felszíni szivattyúval "majsai" kútból.
Egyébként ha egy olcsó "majsai" tipusú kutat is lehet fúratni ami ad 150l/percet akkor jobban jársz több kúttal és 1.1 kW-os direkt erre való gödörtermelő szivattyúval.
Ajánlom ezt a szivattyú gyártót-amikor kerestem búvárt felmerültek ők is aztán a végén megbántam,hogy nem őket választottam.
Ők legyártanak bármilyen lapát számú szivattyút-és az egyik legjobb-legmegbízhatóbb motorral szerelik.
Persze nem cortex áron adják.
De először is milyen paraméterű kútat lehet fúratni!
Búvárszivattyú.
Válasz Béláim #922. hozzászólásáraott a forrásoson nem tlaáltam, de ez mondjuk megnyugtató. itt 15 kwattos szivattyúra írják hogy 70 mről 800 litert hoz fel, akkor a nagyobb biztos többet, vagy mélyebbről, nyilván lépcső kérdése. nincsenek csodák itt sem, egyik sem tud többet a másiknál.
kútra az 50 m3/óra hozam az általában megy, vagy ez túlzás? tegyük fgel mélyfekvésű, ha be lennék bszva, és mindenképp meg akarnék fulladni, akkor innen mondjuk el bírnék mászni a rábáig, ha ez számít valamit. ennyi vizet általában lehet találni, vagy ez mese habbal?
és akkor mgé egy, ha azt a sokat emlegetett 150 m-es lineárt akarnám elektromos szivatytúvbal tölteni, oda mekkora kéne? tegyük fel nincs messze, a nincs nagy nyomásesés, mekkora nyomáson mennek ezek, és mennyi vizet esznek? én kibírom hogy negyed pénzétz öntözök villannyal mondjuk kibírhatóan lassabban, mint nélgyszer annyi pénzér gáziolajjal két éjszaka alatt mindent is...
Válasz medikus #923. hozzászólásáraígy gondoltam, tudom mit jelent a gőznyomás.
Válasz envagyok2 #921. hozzászólásáraNem 80 méterről hozza fel! Oda nyomja fel! Tehát akkora nyomást tud!
Válasz envagyok2 #921. hozzászólásáraOtt a jelleggorbe
Válasz medikus #920. hozzászólásáraez árverés, vagy ezt így kell érteni, ahogy oitt van?
Dynatech DX46-15, 6"-os búvár szivattyú, 22 kW, 1000 l/min, 8,1 bar
tehát 22 kwatt elég az 1000 literhez és azt 80 méterről felhozza, vagy ezt nem így kell érteni, hanem úgy hogy max 1000 liter (de ezt akkor, ha vízszintesen nyom) és max 22 kwattor eszik meg, és max 80 méterről hozza fel, de ott már csak hugyozik?
Válasz envagyok2 #919. hozzászólásáraAmit írtam,ott az oldalon vannak szivattyúk! Ahogy emlékszem 20-22Kw!!!!Az 1000 literesnek!
Válasz medikus #918. hozzászólásáraez a kérdés, hogfy mennyi áram kéne mondjuk egy percenkénti ezer literes szivattyúgoz mondjuk 50 méterről? 3*25 ampert tudnék vinni ép ésszel vállalható költséggel, ettől többet nem igen. ez elég lehet, vagy ez kurva kevés még hozzá?
Válasz envagyok2 #915. hozzászólásáraForrás gépek, búvár szivattyúk! Ott találsz 1000 literes szivattyút,de áram is kell oda!

Válasz envagyok2 #915. hozzászólásáraSzia!
Ez így eléggé sok ismeretlenes egyenlet ami felvázoltál.
Első körben, meg kéne tudni mire is lehet számítani egy új kút fúrásánál, közeli kutak mit tudnak, esetleg egy helyi ismeretekkel rendelkező kútfúróvak konzultálni. Aztán leget tovább gondolkodni.
Üdv.: Csuti
Válasz envagyok2 #915. hozzászólásáraMit akarsz 50m3 vízzel?
azt szeretném megkérdezni, hogy átmeneti tározót kútból tölteném, hasra mondom, akár 50 m3/órás kapacitás is elég lehetne, fogalmam sincs, ez sok vagy kevés, vagy akár még kevesebb is. lenti térkép szerint első vízzéró réteg 15-20 m közé esik, elvileg itt a kánaán van, még esik is néha, öntézstalaj, tudja tököm milyen mélyet lehetne fúrni. így elsőre hülye a kérdés, de azért kérdezem, ekkora teljesítményű és mélységű kötba milyen szivattyú(ka)t lehet rakni? villannyal menne elvileg, teljesítményigényre volnék kiváncsi, és mondjuk tpusra, ilyesmire.
néztem mélykúti szivattyúkat, de azok ilyen 10-100 liter meg ilyen hozamúak, az vékonynak tűnik, ezektől nincs nagyobb teljestményű?
Válasz medikus #913. hozzászólásárahttps://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/
Akkor utoljára, amit ez a térkép mutat. Be kell kapcsolni az első vízzáró réteget, és a jelmagyarázat szerinti színhez tartozó méter a lényeg, ha az 50 méternél kevesebb, ha több akkor is csak 50 méterig engedélymentes.
Válasz Pont #912. hozzászólásáraAgyag nálunk van 1 méteren,meg 10 méteren is!
Válasz medikus #910. hozzászólásáraGyakorlatilag az agyag, löszös agyag, stb, amin a viz nem tud függőlegesen átközlekedni. Az első vizzáró fölött kialakulhatnak talajviz rétegek, két vizzáró közt meg a rétegviz lencsék.
Válasz Ares 826 #909. hozzászólásáraLennének nekem is! Például az,hogy az összes ásványvíz kút,külföldi kézben van,műanyag flakonban hordják ki alólunk a vizet!
Válasz Pont #905. hozzászólásáraMi a vízzáró réteg?
Válasz kisparasztkaim #908. hozzászólásáraNem eszik annyira azért forrón a kását! kérdezem én mi van azzal a rengeteg SÓDERBÁNYÁVAL ahonnét naponta nagy melegben több millió liter víz párolog el??????????????????? Szívesen részt vennék egy ilyen előadáson ahol erről a vizes dologról beszél, lennének kérdéseim felé!

https://www.agroinform.hu/szantofold/rendezni-kell-az-illegalisan-furt-kutak-helyzetet-86696-001?web_notification=1&message_name=Rendezni+kell+az+illeg%C3%A1lisan+f%C3%BArt+kutak+helyzet%C3%A9t
Csak lesz belőle valami?
Válasz radvattila #906. hozzászólásáraEz nem valószínűség kérdése, ott van a vízkészletvédelmi térkép, meg kell nézni a kérdéses helyen mennyit ír, mert nem a valóság számít, hanem, hogy a nyilvántartásban mi szerepel.
Válasz Pont #905. hozzászólásáraKöszönöm a választ! Valószínűleg azt nem érjük el.
Válasz radvattila #904. hozzászólásáraAz a lényeg, hogy hol van az első vízzáró réteg, az azt el nem érő (max 50m, de az itt nem játszik.) kutakhoz nem kell engedély. Jó eséllyel nem kell. (de ha 5 méteren lenne az első vízzáró akkor pl. kellene a 10m-eshez is )
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy zártkerti ingatlanom, van rajta egy kisház is, oda szeretnék egy ásott kutat csinálni, általános víz ellátásra, nem ipari öntözés és nem is ivóvíz kell (vezetékes víz nincs a közelben). Kb 8-10méter mély lenne (környéken lévő kutakból kiindulva), és nincs “kockázatos” területen (a jelenlegi térkép szerint). Erre most kell valami engedélyt kérni, vagy csinálható minden további nélkül?
Válasz MrPoke #900. hozzászólásáraNemzeti Földügyi Központ Mezőgazdasági Kutak Hatósági Osztályához kell fordulni az engedélyért. Akkor is e szervezeti egység jár el, ha a mezőgazdasági kút 2024. január elsejét követően lett létesítve, de az 50 méteres talpmélységet nem éri el. Ha kockázatmentes területen található, elegendő az előzetes bejelentés és egy vízmérő beszerelése, ha viszont kockázatos területen található, már engedélyt kell kérni.
Válasz R Sándor #901. hozzászólására6-7 méteres nyugvó,határ eset! 8 méteres szívómélységet szoktak megadni!Ott már nagyon csökken a szállítási teljesítmény! Próbáld meg egy Orosz állóval!Mennyiséget tud az is,még nyomást is!Lehet az a legolcsóbb megoldás lenne!

Válasz medikus #898. hozzászólásáraElvileg 6-7 a nyugvó visz szint , de rosszul tettem fel a kérdést , mert 220 voltos szivattyúkra gondoltam. de azért köszönöm.
"Találtam" egy olyan kutat ami nem éri el az első vízadó réteget. Saját terület öntözéséhez milyen papírok kellenek? Vízjogi engedély stb? Valamint erre ki adhat választ?
Válasz medikus #898. hozzászólására

Válasz R Sándor #897. hozzászólásáraHány méterre van a nyugvó szint,hogy nem kell emelő magasság? TOMOS szivattyú! Kétütemű, felénk ezzel csinálnak mindent!Nyomást nem csinál nagyot,de ráfolyással 500 lityi!Árasztanak vele.

Üdv ,. Tud valaki ajánlani valami bevált szivattyút egy 63 as kúthoz , ami kb 120 litert tud szállítani percenként , megbízható , és nem kerül egy vagyonba? Elvileg nem kell nagy emelő magasság, mert csak permetező tartályt szeretnék tölteni vele. Akkora a választék hogy ihaj, és nem szeretnék valami " szart" megvenni.Köszönöm.
Válasz nagybence.otis #894. hozzászólásáraHa van vízórád, és használod is, akkor vélhetően valamikor hitelesnek kellett lennie. Ha eltelt az X év, újra hitelesíttetned kell, főleg, ha a vízjogi engedélyedben szerepel, hogy használnod kell.
Esetemben, 22-es vízjogi engedély esetén nem csak a hitelesítés jár le, hanem majd kell 25-ben új gázvizsgálat, 26-ban ellenőrző vizsgálatokat tartalmazó öntözési talajvédelmi terv talajvédelmi
hatósághoz történő benyújtása. Ezek önmagukban együtt százrezres nagyságrendű tételek.
Egyébként egyéb okok miatt nem locsoltam 23-ban, és lehet 24-ben sem fogok...
Válasz griz #893. hozzászólásáraDec. elején adtam be egy kérelmet az NFK-nak talajvíz kút engedély kapcsán, kitöltöttem mindent, vettem hiteles vízórát, annak is minden papírját beszkenneltem és tegnap előtt jött a válasz, hogy megszüntetik az eljárást, mivel megállapítást nyert hogy nem éri el az első vízzárót így 2024.01.01.-től nem szükséges engedély az ilyen kutaknak... Szóval a lelkiismeretem tiszta, Én megpróbáltam, elcsesztem 35e-t a vízórára, de innentől nyugodtan használhatom.
Sziasztok!
Meglévő öntözőkút engedélyhosszabbításánál merült fel az NFK részéről olyan igény, hogy hitelesítsük a vízórát. Ennek mi értelme? Kidobatnak velünk egy csomó pénzt, és valami azt sugallja, hogy néhány éven belül itt fizetni kell a vízért, mint a katonatiszt...
Válasz medikus #892. hozzászólásáraValami törvény kijött január 1. ével lehet értelmezni ..
Válasz horesz01 #891. hozzászólásáraMindegy,ebből nem lesz víz a Kiskunságban,és a Homokhátságon!
Válasz medikus #890. hozzászólásáraPontosítva:
Dunaharasztitól- Dabasig van kész a fél szelvény!
Válasz máris szomszéd #888. hozzászólásáraLacházáig kész a Duna-Tisza csatorna!
Az hozza a homokhátságra a vizet! Tudod?
Válasz Kisvuk #880. hozzászólásáraÉn tavaly májusban kaptam létesítési vízjogi engedély vízágyús öntözésre, közepesnél rosszabb minőségű víztesten Pest megyében.
Válasz medikus #886. hozzászólásáraMost nem fogom megkeresni,de az itteni réteg rendszer sajátossága miatt bizony van összefügés a talajvíz és a rétegvíz között. Ez igaz 70m-ig.
Sőt ameddig volt tisztességes talajvízszint addig nem is kellett mélyre fúrni.
És visszajutottunk a kályhához,nem stadionokra kellett volna költeni.
Válasz madle #883. hozzászólásáraA 147/2010 kormányrendelet szerint
"Ivóvízbázis környezetében csak olyan öntözés engedélyezhető, ami nem eredményezi az ivóvízbázis biztonságának csökkenését sem mennyiségi, sem minőségi szempontból."
Amúgy Mórahalom környékén 30 m körüli mélységben egészen jó víz van, bár kicsit vasas de az EC-je 0,5 mS/cm körüli. Ismerős sokáig azt használta ivóvíznek a tanyáján, míg nem fúratott mélyebb (50 m körüli) kutat
Válasz máris szomszéd #885. hozzászólásáraA probléma ott van,hogy amit 70 méterről ki vesz,az már oda nem pótlódik! Akár mekkora árvizek jönnének is!

Ezért egyre mélyebben kell majd a vizet keresni!
Válasz madle #883. hozzászólásáraRuzsa.
A 70m-es kutak nyugvója most kb 5-6m-en van,augusztus vége felé elkezd csökenni a hozam.Talajvíz tíz év alatt 2m mínusz,ahol horgásztam két éve száraz.
Az biztos,hogy a környéken rengeteg vizet vesznek ki.
Két okból.
1. Itt kertészetek vannak alapból vízigényes minden kultúra.
2. Mivel homok különböző fokozatai a talajok így gyenge a víz tartó képességük.
Az öntözés korszerű mindenhol,dob/vízágyút kevesen használnak. Mikroszóróval van lefedve zöme terület.
A duna "normál" vízhozama 2300m3/sec azaz óránként 8 millió m3 = 40.000ha egyszeri 20mm-es öntözéséhez.
Ha a régi terveket idejében leporolták volna,és pár stadion árát ráköltik akkor nem írkálnánk itt.
Ha csak egy heti víz hozamot juttatnának az alföldre évente az simán megoldaná a problémát.
Válasz madle #883. hozzászólásáraLesz az még rosszabb is ha így haladunk!Nem lesz víz mint Indiában!1 millió kúttal,kivették maguk alól a vizet! Most 300 méterről tömlős kanalakkal szedik ki,amit még tudnak!